Esasında kaynağını hatırlamasam da bu tür kokuların sindikten sonra ne kadar uğraşırsan uğraş saçılmadığını söyleyen çalışmalar var.
Belli bir süreden sonra ve dozaja bağlı artık duvarın tam içine siniyor ve yıllarca "off-gassing" yapabiliyor. Bunu engellemek için de dediğim prosedürler uygulandıktan sonra en son olarak sealant, yani boyayı hapsedici ve duvarın nesef alabilmesini engelleyici bir madde kullanılıyor.
Tabii bu durumda artık rutubet ve nem cirit atmaya başlıyor. Küf oluşma ihtimali çok daha artıyor. Bizim duvarlar beton ve tuğla olduğu için boşluklu, yani nefes alabilen, su tutabilen maddeler. Buna "porous" deniyor.
Ortaya bir win-lose durumu ortaya çıkıyor. Sigarayı yok etmiş oluyorsun (kalıcılığı tartışılır) ama nem, rutubet ve küfe merhaba demiş oluyorsun.
Sigaradan tiksiniyorum. Evde sigara içenden de tiksiniyorum. Şu dünyada sigara söz konusu olduğunda dünyanın en katı kurallarının gelmesine imza, kaşe, mühür, parmak izi ne varsa basmaya razıyım. Umarım böyle bir yasa vardır ve engellenebiliyordur.
Ev içi bir yasa yazılması lazım. Bence bu daireye hasar. Nasıl demirbaşı kırmak ve duvara çivi çakmak hasar ise bu da bir hasar.
Ayrıca bu hasar değilse, konuyu okuyanlara bir örnek daha vereyim.
Varsayınki ben kiracıyım, elimde yarı-ömür süresi 10'larca yıl olan radyoaktif bir elemente sahibim. Kendi can sağlığım umrumda değil. Ben bu cisim ile kiracı olduğum evde kalıyorum. Doğal olarak oda radyasyona maruz kalıyor.
Ben yenileme tarihi gelmeden ev sahibine haber verip evi boşaltıyorum. Artık ev yaşanılamaz halde, çünkü çok ciddi bir radyoaktivite söz konusu.
Bu durumda "Amaaan salla, bir şey olmaz, takıntı" denilebilir mi? Çünkü gözle görülen bir hasar yok. Ev pırıl pırıl, ama radyoaktif.
Sigara radyoaktif demiyorum. Ama mantık aynı mantık. Ortada objektif, nesnel bir hasar var. Bunun tazminatını ve tamirini yapmaktansa, ev sahibi olarak bunu baştan engellemek mümkün olmalı. Nasıl sözleşmeye "kalorifer demirbaşlar sökülemez" yazıldığı gibi bu da yazılabilmeli.
Sigara meselesi abartılıyor filan demişler de alakası yok. Evinizde içen varsa görürsünüz ne oluyor. Bizim ev çöplüğe döndü sigara sayesinde. Havalandırmayla da çözülmüyor, parkeler filan mahvolmuş halde. Parkeler için temizlik suları filan eskisi gibi bile yapamıyor. Odanın camını açıp sigara içmek hiçbir önemi yok. Çok bir artısı yok, düzenli olarak içilmesi evin restore edilmesine ihtiyaç duyuluyor.
Tam olarak da bundan bahsediyorum işte. Geçmiş olsun hocam.