Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
Merhaba! Substack'te şu şekilde bir gönderi gördüm:

1746599491162.webp

Bunu sizlerle paylaşmak istedim. Yapay zekâ ile doğruladım. Gemini, Claude, GPT-4.1 modellerini kullandım. Üçü de günlük Arapçada "cürh" (جرح) kelimesinin "yara" anlamına geldiğini söyledi. Sonra ben ekstra sorunca üçü de doğruladı: Klasik Arapçada, "Kelm" (كلم) kelimesi "yara" anlamına da geliyormuş. GPT-4.1'in cevabı:

Arapça’da "yara" (جرح - jurh/cerh) ile "kelm" (كلم) kelimeleri arasında ilginç bir ilişki vardır. Bu ilişki hem etimolojik (köken olarak), hem de anlam açısından dikkat çekicidir.

Etimolojik ve Anlam İlişkisi​

1. Anlam Benzerliği​

Arapça’da "كلم" (kelm), klasik dilde sadece “sözler” anlamına gelmez; aslında "yara" anlamına da gelir!

• كلم (kelm): Klasik Arapça’da “yara” anlamında da kullanılır. Yani, birinin vücudunda oluşan açık kesik, yara için de bu kelime geçmişte kullanılmıştır.
  • جرح (jurh/cerh): Günümüz Arapçası'nda çok daha yaygın olup, “yara” kelimesinin başlıca karşılığıdır.

2. Klasik Kaynaklarda​

Arapça sözlüklerinde (ör. Lisânü’l-Arab, el-Kâmûsü’l-Muhît gibi) "كلم" (kelm) maddesinde şöyle ifadeler yer alır:

• كلم فلانًا: Onu yaraladı, ona yara açtı.
  • الكلم: Yaralar (çoğul olarak).

3. Dil Bilgisel Açıklama​

Kelm kelimesi, zamanla mecazî olarak da kullanılabilir. Mesela:

• Kelm: Asıl anlamı “yara" iken, daha sonra "söz, kelime" anlamı da kazanmıştır.
  • Bu noktada, "sözün yaralayıcı etkisi" gibi mecazi bir anlam ilişkisi de kurulabilir.

Kısaca Sonuç​

• Kelm ve jurh kelimeleri arasında anlam ortaklığı vardır; özellikle klasik dönemde kelm “yara” anlamında kullanılmaktaydı.
  • Zamanla kelm daha çok “kelime, söz” olarak kullanılır oldu, jurh ise “yara” için yaygınlaştı.
  • Yani, tarihsel ve sözlük anlamı bakımından bu iki kelime arasında bağlantı vardır!
Kaynaklar:

• Lisânü’l-Arab, "كلم" maddesi
  • el-Kâmûsü’l-Muhît, "كلم" ve "جرح" maddeleri

Bir başka açıdan şu şekilde bir paralellik var. Lacan'ı işin içine koymasam olmaz :D Lacan "İnsan dile giriş yaptığında bölünür." der. İnsan bölünmüş özne yapısındadır. Bu ise "$" simgesi ile gösterilir. Fransızcada "sujet" , "özne" demektir. Yani hepimiz bölünmüş, parçalanmış bir yapıdayız. Çok çok yakın ve benzer bir ilişki yok ama Arapçadaki "kelm" kelimesi ile Türkçedeki "kelime" kelimesinin etimolojik ilişkisi bağlamında düşündüğümüzde dilin yaralayıcı etkisi arasında bir paralellik kurulabilir.

Bu bilgiyi de böyle vereyim.

İyi günler!

Son düzenleme: