Bir kucuk ekleme daha, 6 sene okuyup doktor olup sicak yerinde is yapmak mi yoksa bi omur sokak supurmek mi legal yastan itibaren?
Aslinda 100% bir esitlik soz konusu olmuyor fiyatlarda. Islerin siniflarinda ve profesyonellik seviyelerine farkli maaslar baglaniyor fakat su an dunyada kabul goren kendini sosyal devlet diye anan devletlerin ettiklerinin hormonlu bir hali de halka saglaniyor, ornegin ev ve isitma.

Komunizmin varliginin amaci insanlari esitlemektir. Egitim, ekonomik, beslenme, barinma gibi haklarin esit olcude saglanabilmesidir.

Sovyetler belki basarili olmadilar ama unutulmamasi gereken bir sey var, sovyet binalari depremden asla yikilmiyor.

Mevzu yonetim biciminden ziyade insan olmak her zamanki gibi. Japonlarinki de yikilmaz :)

Ahlak ve erdem, gerisi pek dert degil.

(Not: Sovyet savas suclari ve halka yasananlardan bahsetmiyorum, teoride kalan kisim ve uygulamadan olan orneklerden ibaret sozlerim)

Bu komünistlerin mantığına göre doktor ve çöpçüler aynı maaşı almalıymış. O zaman insanlar niye 10 senesini falan üniversitede harcasın ki? Liseyi veya hatta ortaokul okuyup çöpçü olur direkt. Ve doktorlar ile aynı maaşı alır. Bu saçma. Hatta çok kötü bir şey. Ülkedeki doktor sayısı bayağı azalır.

Tutmayan boş bir sistem zaten. Gördük komünist Rusya'yı.

Bence hiçbiri iyi değil. Çünkü insanlar hiçbir şeyi çok ciddiye almadıkları için yönetimler zamanla çöker. Bence bizi salsınlar abi. Ayrıca eşitsizlik çok olur hep.

Bence direkt soru yanlış. Komünizm, parayla(Veya günümüzdeki para anlayışıyla) çalışacak bir şey olmadığı için gerçek/salt komünizm ile günümüz varyasyonları tamamen farklı. Komünizm "herkesin aynı maaşı alması" demek değildir, parayla da alakası yoktur. Komünizm, halkın ve işçi sınıfının yönetimde söz sahibi olduğu sistemdir ve özü budur. Tabii bunun gerçek anlamda uygulanabildiği hiçbir gerçek örnek yok.

Komünizm zamanla bu durumdan çok uzaklaşmış diktatörlük/oligarklık ve devlet kontrolündeki ekonomi için kılıf haline gelmiştir. Bazı temel haklar konusunda batıdan daha iyi olsalar da çoğu zaman Komünizm'in gerçek anlamıyla uygulanmadığını görürüz.

Günümüzde nerede çekiç ve orak görüyorsanız orada diktatörlük vardır ve ekonomisi devlet kontrolündedir, özel şirketler de devletin uydusudur. Genelde baskıcı bir politika vardır ki çok gelişmiş "surveillance" sistemleri mevcuttur ve internet kontrolü ile yasakları mevcuttur.

Bu komünistlerin mantığına göre doktor ve çöpçüler aynı maaşı almalıymış. O zaman insanlar niye 10 senesini falan üniversitede harcasın ki? Liseyi veya hatta Orta Okul okuyup çöpçü olur direkt. Ve doktorlar ile aynı maaşı alır. Bu saçma. Hatta çok kötü bir şey. Ülkedeki doktor sayısı bayağı azalır.

Bildiğim kadarıyla komünizm'de sınıf yok, devlet yok, para yok, her şey bireylerin ihtiyaçlarına göre dayanışma olarak yürütülüyor. Yani teknik olarak isteyen istediği şeyi yapıyor yardım etmek için, maddi değerden çok yapılan katkı önemli. Örnek olarak aile içi ilişkilerin ve iş dağılımının daha büyük çaplı bir hali gibi düşünülebilir.

Aslında bildiğimiz "komünist" devletler komünizmin yanına bile yaklaşmamışlardır, özellikle Sovyetler Birliği. Orası daha çok bir devlet kapitalizmi ve oligarşi karışımı bir kıvamda yönetiliyordu.

Son düzenleme:
Son düzenleme:
Komünist sistemde maaşların eşit olması, insanların motivasyonunun sadece maddi kazançla sınırlı kalmadığı bir dünya yaratmayı hedefliyor. Amaç, bireylerin toplumun ihtiyaçlarına en uygun şekilde katkı sağlamasını teşvik etmek ve bu katkıların maddi karşılığının değil, topluma olan faydasının önemli olduğunu vurgulamaktır. Yani, bir kişi doktor olmak istiyorsa, bunu sırf daha fazla para kazanmak için değil, insanları iyileştirmek ve topluma hizmet etmek için yapar. Aynı şekilde, çöpçüler de toplum sağlığını koruma konusunda hayati bir rol oynar ve onların da emeği küçümsenemez.

Üstelik, eğitim almak ya da belirli bir meslek edinmek sadece maaşla ilgili değildir. Bilgiye ve beceriye sahip olmak, kişinin toplumda katkı sağlayabileceği alanları genişletir. Bir doktorun işi yalnızca bireysel çıkarlar için değil, toplumsal iyilik için de değer taşır. Dolayısıyla, komünist bir toplumda, doktorlar azalmayacağı gibi, insanlar asıl tutkularını ve topluma en iyi nasıl katkı sağlayacaklarını düşünerek mesleklerini seçerler.

Komünist değilim, komünizm'e göre cevapladım.

Zamanında komünizm olmasaydı çalışma saatler 8 veya 6 saat olmazdı ama en iyisi sosyalizm bence.
İnsanlar ömür boyu baskı altında çalışmak zorunda değil. Günümün %90'ını harcamamalı insanlar.