Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.
Makaleler
7
Kısa ve öz. Bir konu hakkında kendimce, öznel de olsa bir inceleme yaptığımda haksız da olsam başkalarının yorumuma tekrar öznel düşüncelerle yanıt vermesini istemem. Konumun kaosa dönüşmesini ve tartışma oluşmasını istemem. Bundan dolayı kendi konumu yoruma kapatabilmeliyim, veya bunu konu açarken belirleyebilmeliyim. Konu eforsuz ve kötü bir konu da olsa, bana ait bir belge olarak kalıp unutulup gidebilir. Bunu engelleyen bir şey yok.

Örnek konu:

Arkadaşa yapıcı eleştiriden çok yafta gelmiş.

Konu çorba olunca zaten eninde sonunda moderatörler tarafından yoruma kapatılıyor. Bunu keşke konu sahibi arkadaşın kalbi kırılmadan önce yapabilsek diyorum ne dersiniz?

Bu konuyla ilgili hassasiyeti de ayrı olarak burada belirttim:

Son düzenleme:
Artı 39 Eksi
Saçma. İnsanlar fikrini belirtip tartışmalı. Forumun amacı bu zaten. Hem bu başka kullanıcıların yararına da oluyor. Adam orada tartışmaı okuyarak Iphone veya Android arasında seçim yaparken iki taraflı düşüncelerden yararlanıp daha doğru bir seçim yapabilecek. Eğer konu hemen kilitlenseydi o konuyu okuyan birisi sadece Iphone öven bir insanın yazısını okuyup belki de yanlış bir seçim yapacaktı.

Anlatmaya çalıştığım şeyi çok öz bir şekilde anlatmama rağmen bazı arkadaşlar yanlış anlamış ve benim üzerime gelmiş. İkinci eklediğim konu da biraz dolaylı yoldan buraya değiniyor. Okuduğunu anlamama problemi de var bazı arkadaşlarda, bunu forumdan birisi belirtmişti yine.
Eğer gereksiz laf kalabalığı olursa veya olacak gibiyse moderatörler direkt kilitliyorlar konuları.
O konu sahibinin kararı olacak işte. Tartışmalı bir konu ile ilgili bir haber paylaştım örneğin, buna yorum istemeyebilirim. 13-14 yaşındaki 10-15 tane çocuk, Avrupa ile ilgili bir haberin altında, siyasetle ve dünya görüşleriyle ilgili fikirlerini belirtiyor. Devasa da bir tartışma çıkıyor. Moderatör gelene kadar zaten 4-5 sayfa oluyor yahu.

İnsanlar fikrini belirtip tartışmalı.
Bir kuple mantık ve empati kullandıktan sonra sıkıntı yok. O olmayınca konu çirkinleşiyor, KS konuyu açtığına pişman oluyor.

Bu direkt konu sahibinin veya moderatörün vereceği bir karar değil bence. Mesela konuyu direkt olarak konu sahibinin veya moderatörün kendisi kilitleyeceğine iki taraf da birlikte hareket edebilir.

Yani bu karar "1" kişinin alabileceği bir karar değil bence.

Konu sahibi "şu şu mesajlar silinsin ve konu kapansın istiyorum" der ve moderatör de "tamam şu mesajları silebiliriz ve konuyu kilitleyebiliriz ama bazı mesajları da silmemeliyiz" gibi şeyler dönebilir.

Bence güzel olur ama zor da olur.

Yorum ve görüş gerektirmeyen konular kapatılabilir tabii rehberler veya makaleler için aynısını söyleyemem.
Belki onlar için moderasyona not bırakılabilir. Ya da moderasyon kendi de konuları baştan kilitleyebiliyor. Bazı gündem haberlerinde olduğu gibi.
O konu sahibinin kararı olacak işte. Tartışmalı bir konu ile ilgili bir haber paylaştım örneğin, buna yorum istemeyebilirim. 13-14 yaşındaki 10-15 tane çocuk, Avrupa ile ilgili bir haberin altında, siyasetle ve dünya görüşleriyle ilgili fikirlerini belirtiyor. Devasa da bir tartışma çıkıyor. Moderatör gelene kadar zaten 4-5 sayfa oluyor yahu.
O ülkemizin sıkıntısı. Ülkemizin çoğunluğunda tartışma adabı diye bir şey olmadığından böyle bir şeyi isteyen olabilir, anlıyorum ama bu özellik sadece senin için geçerli olmayacak. Konuların kilitlenmesine 1 kişi karar verecekse işimiz zor.

@madelyn Evet doğru. Yönetim karar versin bakalım. Bunu o halde konu açarken, konu editöründe moderatöre mesaj bıraktığımız yeni bir bölümde not bırakarak çözebiliriz gibi geliyor.

O ülkemizin sıkıntısı. Ülkemizin çoğunluğunda tartışma adabı diye bir şey olmadığından böyle bir şeyi isteyen olabilir.
O zaman yavaştan İngilizce forumlara/gruplara kayma ve burayı bırakma yolu gözüktü gibi.

O zaman yavaştan İngilizce forumlara/gruplara kayma ve burayı bırakma yolu gözüktü gibi.
Sen bilirsin. Beni ilgilendirmez. Bu özellik geldikten bir süre sonra durduk yere konular kilitlenmeye başlayınca ve insanlar adam gibi mesaj yazamadığında sırf bu özelliğin kaldırılması için ağlayıp zırlayacaksınız, tahmin edebiliyorum.

Son düzenleme:
  • Beğendim
İfadeler: 29