Korsan oyun etik midir?

• Oy verenlerin toplamı
    56
Konuyu biraz cortlatmış olacağım fakat yine de fikrimi belirtmek isterim. Korsan oyun oynadığımızda suçlu taraf biz olmuyoruz. Pek iyi bir örnek değil fakat şunu söyleyebilirim, uyuşturucuyu kullanan değil pazarlayan suçludur. Umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir.

Merak etmeyin konuyu cortlatmış falan değilsiniz. Oyundan bağımsız uyuşturucu kısmına katılmıyorum kullananda suçludur o durumda ama ne demek istediğinizi anladım. Bizi korsana itenler asıl suçlu diyorsunuz.

Aslında bu konulardan en iyi @Hermione Jean Granger anlar. Ona sormak lazım.
Çok uzun yıllardır satın aldığımız oyunun aslında sahibi değil de lisans hakkını satın alıyor olmamız, zengin oyun şirketlerinin oyuncunun cebindeki parayı en iyi şekilde nasıl kaparız diye kırk takla atması, oyunlara entegre edilen Anti-Tamper sebebiyle orijinal oyunda daha düşük performans alınması, bazı şirketlerin Steam, Epic Games gibi yerlerden satın almamız yetmezmiş gibi bir de kendi launcher'larını dayatması (bkz: Rockstar Games), bana göre korsan oyunu etik ve aynı zamanda bir nimet hâline getiriyor. Ha, indie oyun yapımcıları vardır, zaten kazandıkları 3-5 bir şeydir; onların oyunlarını korsanlamak kesinlikle etik değil ona katılırım.

Yıllardır korsan oyun kullanırım, çok da umursadığım bir şey değil yani ben korsan oyunumu kurarım keyfime bakarım. Hayatım boyunca da korsan oyundan virüs yemedim bu arada :) Henüz ilkokula giden velet olduğum zamanlarda bile. Ben korsan oyundan ziyade oyun hilesi gibi şeylerden virüs yemiştim çocukken.

Bilgisayar muhendisligi okuyup oyun gelistirmek isteyen biri olarak oyun yapmanın ne kadar zor ve riskli bir is oldugunu biliyorum, o yuzden elimden geldigince yapimcilari desteklemeye calisiyorum ve korsani da pek etik bulmuyorum. Herkes oyunun haklarini almayip lisansi satin alma uzerinden gidiyor fakat kimse bunun arkasindaki sebeplere bakmiyor bile. Telif hakki ve firmanin iflas etmesine karsi onlem bir nevi. Kimse ekmek teknesini durup dururken keyfi icin kapatmaz. Online bir oyun icin sirket iflas ettigi taktirde sunuculari acik tutamaz, offline bir oyun ise zaten yerel olarak calisiyor. Oyun oynamak bir hobidir ve gercek hayatta hobilere nasil ulasilamiyorsa sanalda da ulasilamamasi gerek; sanal olmasi sucu hafifletmez, arkasinda emek oldugu gercegini degistirmez. Objektif olarak bakarsam etik kismi icin boyle dusunuyorum. Tabii butun bunlari adil fiyatlandirma yapip oyunu icin gercekten ugrasan yapimcilar icin dusunuyorum.

Çok uzun yıllardır satın aldığımız oyunun aslında sahibi değil de lisans hakkını satın alıyor olmamız, zengin oyun şirketlerinin oyuncunun cebindeki parayı en iyi şekilde nasıl kaparız diye kırk takla atması, oyunlara entegre edilen anti-tamper sebebiyle orijinal oyunda daha düşük performans alınması, bazı şirketlerin Steam, Epic Games gibi yerlerden satın almamız yetmezmiş gibi bir de kendi Launcher'larını dayatması (bkz: Rockstar Games), bana göre korsan oyunu etik ve aynı zamanda bir nimet hâline getiriyor. Ha, indie oyun yapımcıları vardır, zaten kazandıkları 3-5 bir şeydir; onların oyunlarını korsanlamak kesinlikle etik değil ona katılırım.

Yıllardır korsan oyun kullanırım, çok da umursadığım bir şey değil yani ben korsan oyunumu kurarım keyfime bakarım. Hayatım boyunca da korsan oyundan virüs yemedim bu arada :) henüz ilkokula giden velet olduğum zamanlarda bile. Ben korsan oyundan ziyade oyun hilesi gibi şeylerden virüs yemiştim çocukken.

Tam içimden geçenleri yazmışsınız. Zaten ben genelde hiç almadığım oyunları değil başka platformlarda birinci kez satın aldığım oyunları korsan indiriyorum.