Koskoca evreni yaratan Tanrı neden bazı saçma şeylere takıldı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 3586
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 122
  • Görüntüleme Görüntüleme 6B
  • Etiketler Etiketler
    saç
Bunu merak etme sebebin sadece kendi varlığını bilmen, bilinç sahibi olman. Yoksa zaten bir hiçsin. Yüksek Sadakat'in dediği gibi:
Bu evrende bir tozsun.
Tarih seni unutsun.
Haydi gel içelim.

Peki bilinç gidince ne olacak bilinçli olan varlık sadece tanrımı kalacak 8.5 milyar insan nasıl toz taneciğine sığacak dunya ne olacak tanrı napacak sonra.

Peki bilinç gidince ne olacak bilinçli olan varlık sadece tanrımı kalacak 8.5 milyar insan nasıl toz taneciğine sığacak dunya ne olacak tanrı napacak sonra.

Tanrı yok (bana göre) ve sen doğmadan önce nasıl 13.5 milyar yıl geçtiyse öldükten sonra da öyle olacak ama bir daha doğmayacağın için sonsuzluğa gideceksin. Bizim bir anlamımız yok. Mesela evrende sürekli genişliyor ve en sonunda tahminen büyük donma veya yırtılma olacak. O kadar genişleyecek ki yaşanılabilir hiçbir yıldız kalmayacak ve karadelik mezarlığı olacak. Bunu duymak bana tuhaf geliyor evren neden bunu yapıyor diye sorasın geliyor neden kendini öldürüyor big bang neden oldu vb. ama bir anlamı yok. Ben eskiden Müslüman'dım ateist olma sürecinde en çok bende ölüm kavramını anlamlaştırmaya çalışırken bu duyguya kapılmıştım.

Esasen bence "insan" öleceğini bilmemesi gereken canlıydı tabii bu hayvanlardan farklı bir "bilince" sahip olmaması demekti aslında. Fakat insan farklı bir şey yapmış ve bence bu bir "karardı" bu da "tanrıdan çıkış" her şeyi öğrenmek istemesinin altında bu nedenler var. Doğal bir canlı olsaydık böyle bir bilince sahip olmayacaktık ve hiçbir şeyi merak etmeyecek ve araştırmayacaktık. "yaratıcı bunu istiyordu"
Yani insan denilen canlı "kendi topuğuna sıkmış" gibi görünüyor. Biz yaratıcının istediğin hem içinde, hem dışında yaşıyoruz bu da ciddi tutarsızlıklara neden oluyor.
Yaratıcı kısa bir süre yaşamızı istemiş ve neler yapmamış istediğini aslında "fısıldıyor" (anlayabilene) ama bence bu her şeyi merak et, araştır, yaratıcının kendisini sorgula! Filan değildi.
Bunlar bizim için zaman kaybı.

Ama bu bilinç kavramı keskin bir farklılık değil, kademeli. Bir köpekte de, filde de, kuşta da, maymunda da insandaki gibi bilinç var ancak sınırlı ve dereceli. İnsana özel bir şey değil yani.

'Irmaklarından şaraplar akacak' diyorsun
Cennet-i alâ meyhane midir?
'Her mümin'e iki huri' diyorsun
Cennet-i alâ kerhane midir?

Tanrı bize cennette vaat ettiği şarabı
Niçin haram etsin bu dünyada, akla sığar mı?
Bir sarhoş arap, devesini vurmuş Hamza'nın
Peygamber de yasak etmiş arap'a şarabı

Beni özene bezene yaratan kim? Sen
Ne yapacağımı da yazmışsın önceden
Demek günah işleten de sensin bana
O zaman nedir o cennet cehennem?

Kim senin 'yasa'nı çiğnemedi ki söyle?
Günahsız bir ömrün ne tadı kalır söyle.
Yaptığım kötülüğü kötülükle ödetirsen eğer
Seninle benim aramda ne fark kalır ki söyle

Tanrı bizi çamurdan yarattığında
Biliyordu bu dünyada ne işimiz olacak
İşlediğim günahlar hep onun emriyledir
O halde cehennemde beni niçin yakacak?

İsyan edip karşında duracağım, neredesin?
Karanlığı, ışığa yoracağım, neredesin?
İbadete karşılık cenneti alacaksam
'Bağış mı ticaret mi' diye soracağım, neredesin?

Kör cehalet çirkefleştirir insanları.
Suskunluğum asaletimdendir.
Her lafa verecek bir cevabım var elbet
Lakin bir lafa bakarım laf mı diye,
Bir de söyleyene bakarım adam mı diye

Dünya, üç beş bilgisizin elinde
Sanırlar ki tüm bilgiler kendilerinde
Üzülme, eşek eşeği beğenir
Bir hayır var sana kötü demelerinde

Sen bu dünyanın sırrına eremezsin
Erenlerin dilini de sökemezsin
Öyleyse iç şarabı, cennet et dünyayı
Öteki cennete ya girer, ya giremezsin

Niceleri geldi, neler istediler
Sonunda dünyayı bırakıp gittiler
Sen hiç gitmeyecek gibisin değil mi?
O gidenler de hep senin gibiydiler

İçin temiz olmadıktan sonra
Hacı hoca olmuşsun kaç para
Hırka, tespih, post, seccade güzel
Ama TANRI KANAR MI BUNLARA?

Sen sofusun hep dinden dem vurursun
Bana da sapık dinsiz der durursun
Peki, ben ne görünüyorsam O'yum
YA SEN NE GÖRÜNÜYORSAN O'MUSUN?

Sen içmiyorsan içenleri kınama bari
Bırak aldatmacayı ikiyüzlülükleri
ŞARAP İÇMEM DİYE ÖVÜNÜYORSUN AMA
YEDİĞİN HALTLAR YANINDA ŞARAP NEDİR Kİ..

Ey kara cübbeli senin gündüzün gece
Taş atma dünyayı bilmek isteyenlere
ONLAR YARATANIN SANATI PEŞİNDELER
SENİNSE AKLIN ABDEST BOZAN ŞEYLERDE....

Ben kadehten çekmem artık elimi;
Tutmam senin kitabını minberini.
Sen kuru bir softasın, ben yaş bir sapık
CEHENNEMDE SEN Mİ DAHA İYİ YANARSIN, BEN Mİ?..

Seni kuru softaların softası seni
Seni cehenneme kömür olası seni
Sen mi haktan rahmet dileyeceksin bana ?
HAKKA AKIL ÖĞRETMEK SENİN HADDİNE Mİ ?

Yaşamın sırlarını bileydin
Ölümün de sırlarını çözerdin
Bugün aklın var, bir şey bildiğin yok
YARIN AKILSIZ NEYİ BİLECEKSİN<

Ey kör!
Bu yer, bu gök, bu yıldızlar, boştur boş !
Bırak onu bunu da gönlünü hoş tut hoş !
Şu durmadan kurulup dağılan evrende
BİR NEFESTİR ALACAĞIN, O DA BOŞTUR BOŞ !

-Ömer Hayyam

Başlıktaki Tanrı ile Allah aynı şey zaten, zira kendisi tabii farklı bi' dinin tanrısı olarak adlandırmadıysa. Ayrıca hoşgörü dini olup olmadığı gayet nesnel bir şeydir, ziyadesiyle Yahudiliği hoşgörü dini olarak tanımlayacak biri var mı aramızda bilmiyorum.
Ayrıca Hristiyanlıkta olan üçleme müslümanların inandığı tanrıdan merhametlidir. Bu kitaplarda apaçık belli.

Ayrıca Hristiyanlıkta olan üçleme müslümanların inandığı tanrıdan merhametlidir. Bu kitaplarda apaçık belli.

Geç dönüş için kusura bakmayın.

Burada Tanrının merhamet sahibi olması ile alakalı konuşmamıştık arkadaşımızla. Hatta merhamet sahibi olmasının, yani şu an sizin belirttiğiniz gibi Tanrı'ya ait tek bir sıfat, dini hoşgörü dini yapmıyor.

Tanrının bahsedilen diğer tüm sıfatlarını alıp incelersek yoruma açık bir sonuç çıkıyor buradan. Çünkü merhametli olduğu kadar acımasız da olabilir ve hepsinin bir koşulu vardır.

Ayrıca hoşgörü dini olup olmadığı gayet nesnel bir şeydir

Hoşgörü dini olup olmaması kişinin kitabı nasıl tefsir ettiğine göre değişir. Zaten nesnel bir şey olsaydı, yani herkes aynı şeyi anlasaydı şu malum mehzepler ortaya çıkmamış olurdu. Zamanında birisi bir şekilde kitabı yorumlamış, kendi çıkarımını yapmış ve bilmem kim mezhebi diye bir şey uydurmuşlar. İbadet etme şekilleri bile farklı. İnsanlara yaklaşım şekilleri de.

Hatta mezhepler arasında canlılara olan yaklaşımdaki farklılıkları bile açıp okuyabilirsiniz. Hoşgörünün temel mantığında olan şeyden komple farklı. Kimseyi olduğu gibi kabul etmezler, ilk koşul budur.

Öte yandan mezhepleri tamamen yok sayan bir topluluk da var ve bunların insnalara yaklaşımları tamamen farklı, daha hoşgörü sahibi insanlar.

Şimdi burada "olan durum" ve "olması gereken" durum var fark ettiyseniz. Olan durum bu, olması gereken durum da nesnel olması katılıyorum. Ancak anlık olarak dinin tamamen öznel yorumlar ile şekillendiği bir ülke sınırları içerisindeyiz.

İnsan ahlakını ne derece değiştirdiğini anlamak çok kolay. Hatta örtülü olup olmamasına göre insanları yargılayan grupların olduğu berbat yerlerde bulundum, bazı müslümanlar da hiçbir şekilde yargılamıyorlar mesela. Forumda da vardır bu şekilde. Bu "olan durum" içerisinde bulunan bir gerçeklik ve yakın zamanda da değişmesi imkansız gibi görünüyor. O sebepten öznel demek istedim, açmış olayım şimdi.

Geç dönüş için kusura bakmayın.
Önemli değil, güzel cevap verilmiş.
Açıkçası burada bahsettiğiniz durum "ahlak" konusundan çok "çıkar" konusu ile alakalı, Eyyübiler'den sonra İslam tamamen çıkar için kullanılmıştır mesela, bu çok barizdir. Ben direkt kitabı referans olarak kaynak alıp onun üzerinden ahlak konuşması yapmaktan bahsediyorum. Ziyadesiyle sırf bir insan hakkında tehditkar konuşan, sırf ona özel ilk sureden ayetler inmiştir mesela. Sırf bunları rasyonel bi' bakış açısı ile değerlendirirsek elbette insanlar kabul etmese de hangi dinin daha hoşgörüşlü olduğu bariz bellidir.
Buna tamamen katılıyorum, haklısınız bu konuda. Türkiye sonuçta burası.

Ama bu bilinç kavramı keskin bir farklılık değil, kademeli. Bir köpekte de, filde de, kuşta da, maymunda da insandaki gibi bilinç var ancak sınırlı ve dereceli. İnsana özel bir şey değil yani.

İnsandan başka hiçbir canlı "otomobil" yapmadı ve yapamayacak. Bunun bir anlamı var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…