Detaylar
Kim cevapladı?M4F82
Uzman
- Makaleler
- 1
"Genetikte varsa hızlandırır, döker" diye bir şey yok. Dayanağı olmayan tamamen uydurma bir söylem. Bunu diyen arkadaşlar kaynaklarını paylaşırsa güzel olur çünkü kreatinin saç dökümüne sebep olduğunu gösteren bir araştırma yok. DHT arttırıyor diyecekseniz de öyle de bir şey yok çünkü DHT artışının görüldüğü 2009'da rugby oyuncuları üzerine yapılan araştırmadaki (Tüm bu saç dökme yaygarasına sebep olan fakat saç dökülmesi görülmeyen araştırma
) DHT artışının sebebi tek başına rugby oyuncularının yüksek şiddetli dayanıklılık idmanları bile olabilir. Yani DHT artışını etkileyen çok faktör var bunu kreatine bağlayamazsın. Ki zaten DHT artışının görüldüğü tek araştırma bu. Bir tane daha vardı sanırım ama o anlamlı bir artış değil. Sonuç olarak "Genetikte varsa hızlandırır" herkesin dediği ama neden dediklerini bilmediği bir söylem.
Son düzenleme:
elrexy
Uzman
Hocam on numara anlatmışsınız teşekkür ediyorum. İncelediğim her video-yazı bunun hakkında şeyler anlatıyor fakat ne nedenselliği var ne bir dayanağı. Varsayım olarak kalıyor yani. Neyse ben kullanmaya devam günlük 8.1gr alacağım 1 hafta boyunca. Sonrasında 5.4 seviyesine çekerim. Peki kaç L su içmeliyim ?"Genetikte varsa hızlandırır, döker" diye bir şey yok. Dayanağı olmayan tamamen uydurma bir söylem. Bunu diyen arkadaşlar kaynaklarını paylaşırsa güzel olur çünkü kreatinin saç dökümüne sebep olduğunu gösteren bir araştırma yok. DHT arttırıyor diyecekseniz de öyle de bir şey yok çünkü DHT artışının görüldüğü 2009'da rugby oyuncuları üzerine yapılan araştırmadaki (Tüm bu saç dökme yaygarasına sebep olan fakat saç dökülmesi görülmeyen araştırma) DHT artışının sebebi tek başına rugby oyuncularının yüksek şiddetli dayanıklılık idmanları bile olabilir. Yani DHT artışını etkileyen çok faktör var bunu kreatine bağlayamazsın. Ki zaten DHT artışının görüldüğü tek araştırma bu. Bir tane daha vardı sanırım ama o anlamlı bir artış değil. Sonuç olarak "Genetikte varsa hızlandırır" herkesin dediği ama neden dediklerini bilmediği bir söylem.
Haluk Albayrak
Yetkin
Baba tarafım tamamen kel. Anne tarafımın saçları var. 22 yaşındayım kreatine başladım yaklaşık 1.5 ay oldu ve duştan sonra saçımı kurularken dökülen saç tellerimde bariz şekilde azalma var. Tabii tamamen genetiğine bağlı henüz ben de bilmiyorum ileride saçlarım dökülür mü dökülmez mi fakat şu anda kreatin ya azalttı ya da etkilemiyor gibi duruyor en azından benim için.
M4F82
Uzman
- Makaleler
- 1
3 litre içtiğinizden emin olun yeter.Hocam on numara anlatmışsınız teşekkür ediyorum. İncelediğim her video-yazı bunun hakkında şeyler anlatıyor fakat ne nedenselliği var ne bir dayanağı. Varsayım olarak kalıyor yani. Neyse ben kullanmaya devam günlük 8.1gr alacağım 1 hafta boyunca. Sonrasında 5.4 seviyesine çekerim. Peki kaç L su içmeliyim ?
elrexy
Uzman
Salonda 1.5 gidiyor. Evde de aynı şişeyi tekrar dönüyorum.
İki gün için 15 gr creatin fazla değil mi? Bilmediğimden soruyorum. Sonraki günde 9gr yapmışsın.
İlk 1 hafta boyunca günlük 24gr aldım hocam. Yüklemede normal sayılar bunlar.
Uyuyan Sincap
Üstün
İlk hafta biraz daha yüksek miktarda alınabilir. Ama sonra düzenli 5 gram alınmalı.İlk 1 hafta boyunca günlük 24gr aldım hocam. Yüklemede normal sayılar bunlar.
DefenderNinja
Yetkin
Proteinocean gummy bear aromalı creatine kullanıyorum. İki gün yaklaşık 15gr kadar creatine aldım. Üçüncü gün 9gr yaptım. Sonraki günler iki ölçek yapacağım bu da 5.4gr eder. Babamda kelleşmeden ziyade alında açılma var. Sorduğumda ise uzun zamandır böyle dedi. Benim de aynı şekilde alnım açılıyor. Saç çizgimde noktasal dökülme var yani saç çizgim tam düz değil. Ayrıca erkek tipi dökülmeye sahibim diyebilirim uzun zamandır. Şampuan değiştirince dökülme neredeyse yok oldu. Creatine kullanımı ile dökülmem artar mı? 3 hafta kullanıp ara veririm spora ara vereceğim için. Yaşım 16, birkaç aydır spor yapıyorum. Uzun süreler creatine kullanmayı düşünmüyorum. Supplement olarak sadece creatine kullanıyorum. Babamın babasında dökülme yok fakat dayılarında dökülme var alın genişlemesi ve kafa üstü şeklinde. Anne tarafında ise dayılarımda da dökülme var. Kardeşimin saç çizgisi sağlam, benden 1.5 yaş küçük.
Yaptığım araştırmalar doğrudan dökmeyeceği, böbrekteki dht ile saç kökündeki dht arasında bir ilişki olmadığı ve creatinin dht hormonunu yükselttiğine dair çok az deney olduğu yönünde. Yükseltiyor fakat normal düzeyde. Fakat saç dökülmesi karşıtı haplar dht hormonunu azaltacak yöndeler. Kafam iyice karıştı.
Dökmez.
Bende ekleme yapayım
Common questions and misconceptions about creatine supplementation: what does the scientific evidence really show? - PMC
Supplementing with creatine is very popular amongst athletes and exercising individuals for improving muscle mass, performance and recovery. Accumulating evidence also suggests that creatine supplementation produces a variety of beneficial effects ...