Yiğidowski

Üstün
Yer
Türkiye Cumhuriyeti
Mesela 3 taksit yapacağım ürün fiyatı 3000 TL'ye geliyor, ürünü alabilmek için kartta 3000 TL limit olması gerekiyor. Ürünü alınca o 3000 TL limit direkt gidiyor. Onun yerine neden sadece 1.000 TL'lik ilk taksit miktarını çekmiyor mesela? O zaman taksitli almanın mantığı ne? Hepsiburada limit vermediği için dediğim gibi istediğim ürünü alamıyorum.

Ya aslında yerden göğe kadar haklısın, ilk duyduğunda kulağa inanılmaz mantıksız geliyor, insan ister istemez "madem parça parça ödeyeceğim, niye limitimin tamamını işgal ediyorsun?" diye isyan ediyor. Ama işin mutfağına girince durum biraz farklılaşıyor, çünkü sen o ürünü aldığın saniye banka aslında satıcıya karşı o paranın tamamından sorumlu oluyor. Düşünsene, eğer sadece ilk taksidi limitten düşselerdi, cebinde 10 bin lira limiti olan biri gidip 10 farklı yerden 100 bin liralık borca girebilirdi ve günün sonunda sistem patlardı. Banka o limiti bloklayarak aslında ben bu kişinin bu borcu ödeyeceğine kefilim ama kapasitesi bu kadar demiş oluyor. Yani taksitli alışverişin olayı aslında daha fazla limit sağlamak değil, cebindeki nakit akışını bozmadan büyük harcamalar yapabilmeni sağlamak; limit olayı da işin emniyet sübabı maalesef.

Eskiden öyleydi. İnsanlar cebinde olmayan parayla (haklı veya haksız) ödeyemeyecekleri borçların altına girdiler. Bankalar bu borçları tahsil edemedi. Yüz binlerce icra dosyası oluştu. Ekonomik çarkın birkaç dişlisi zarar gördü. Ardından bu düzenlemeye gidildi.

Bana kalırsa doğru olan uygulandı. Yasakçı bir zihniyetim yok ama bu frenleme yapılmasaydı pek çok insan (ve çoğu ekonomik darlıktan ve maaesef haklı sebeplerle) bu borçlanmaları yapmaya devam edecekti.

Ancak elbette yasaklar ve kısıtlamalarla bir yere varamayız. Tek ve kalıcı çözüm insanların büyük çoğunluğunu kendiliğinden ve doğal olarak "taksite ne gerek var?" diye düşündürtecek kadar iyi bir ekonomik refaha kavuşturmaktır.