Stand ve çok temiz ortamda kullanılıyorsa 2 sene bile çok rahat gidiyor. Arkadaşım evde sabit stand üstünde kullanmış olduğu Acer Nitro 3050 cihazı 3 yıl kullandı, bakıma vs. yollamamış. Ama ilk aldığında ben bazı ayarlar yaptım, işlemciyi throttle yemesin diye. Macun hâlâ daha gideri vardı, öyle diyeyim. 2 ay önce temizledim, sadece fanlar biraz toz toplamış o kadar.

Laptop dediğiniz ürünler narin şeyler. Konudaki çoğu mesaj tamamen genel bilgi. Eğer ki bir de PTM uygulaması yoksa bırakın 6 ay çıkartmayı 4 ay yoğun kullanımda çıkartırsa şükretmek gerekiyor. Ben kendi cihazıma PTM bir ürün uygulanmış olmasına rağmen 3 ayda bir fix toz temizliği yaptırıyorum.

Yapabiliyorsanız kendiniz yapın, servisle uğraşmaya değmez. BDH Bilişim'e yazıyordum benim cihaz için sadece bakım süresi olarak 21 iş günü diyorlardı.

Yılda 1 kere bakım yaptıranları da anlamıyorum. Dünya para verdiğin cihaz zaten 6. aydan sonra toz biriktirdiği için performans kısıyor, bir o kadar daha beklemeye ne gerek var. Biraz özen gösterin şu cihazlara. Çok şey değil bunlar ama cihazın ömrünü ciddi ölçüde arttırır.

Her zaman kendim yaparım, yılda 1 fan temizliği yeterli olur. Termal macun kullanıyorsam fan temizliğiyle birlikte her sene macun değişimi, faz değişimli pad kullanıyorsam 2 yılda bir pad değişimi, sıvı metal kullanıyorsam 4 yılda bir de sıvı metal değişimi yaparım.

Laptop dediğiniz ürünler narin şeyler. Konudaki çoğu mesaj tamamen genel bilgi. Eğer ki bir de PTM uygulaması yoksa bırakın 6 ay çıkartmayı 4 ay yoğun kullanımda çıkartırsa şükretmek gerekiyor. Ben kendi cihazıma PTM bir ürün uygulanmış olmasına rağmen 3 ayda bir fix toz temizliği yaptırıyorum.

Yapabiliyorsanız kendiniz yapın, servisle uğraşmaya değmez. BDH Bilişim'e yazıyordum benim cihaz için sadece bakım süresi olarak 21 iş günü diyorlardı.

Yılda 1 kere bakım yaptıranları da anlamıyorum. Dünya para verdiğin cihaz zaten 6. aydan sonra toz biriktirdiği için performans kısıyor, bir o kadar daha beklemeye ne gerek var. Biraz özen gösterin şu cihazlara. Çok şey değil bunlar ama cihazın ömrünü ciddi ölçüde arttırır.

PTM 5-6 ayı zor çıkarıyor Dell G15 5520 ile, hatta 4 ila 5 ay ortalama. O yüzden sürekli fan temizliği zorunlu gibi bir şey.

Dell G15 5520 sahibi benim. Arkadaşımın da dediklerine ek, 3 senedir kullanıyorum. Birinci sene sonuna doğru PTM aldım ve bir bilgisayarcıya yaptırttım, sonra hep kendim yaptım. 6 ayı görmeden PC ısınıp kapanmaya başladı. 6 ayda bir sürekli böyle oluyordu. En son 2 hafta önce TFX sürdüm fakat PTM kadar etkili olmadı çünkü soğutma bloğunun mikron düzeyde de olsa baskı uygulamadığı bir kısım olursa sıkıntı çıkıyor. PTM o boşlukları doldurabiliyor. TFX belki fanlar temiz olmadığı için etkili olmamıştır, ondan emin değilim. Fanları 3 sene temizlemedikten sonra açınca tozdan bariyerlerle karşılaştım. Turbo modla 5500 RPM ile dönen fanlar havanın yarısını bile zar zor dışarı atabiliyormuş. PTM yapıştırdım ve fanları temizledim, ardından sıcaklıklar 20 derece düştü. Ekran kartı tam yükte 75 civarlarında, işlemci ise tam yükte 80-85 arasında geziyor. Turbo modu açmama bile gerek yok artık. İlk defa laptopun boşta sessiz çalıştığını görüyorum. Minik tüyolar vermek gerekirse PTM'i bire bir keseceğim diye uğraşmayın. Çipin üstünü tam kaplasın yeterli. Elektriği iletmediğinden fazlasından zarar gelmez. Soğutma bloğunu vidalarken borunun üstündeki sayılara göre vidalayın. Çoğu kişi bunu unutuyor ve blok düzgün baskı uygulayamayabiliyor. En önemlisi ise PTM teorik olarak yıllarca gider ve pump-out yapmaz çünkü olduğu yerde faz değiştiren bir yapıdadır. Fakat soğutma bloğu düzgün oturamazsa o zaman pump-out yapar. Bu da dediğimiz "PTM dahi olsa 6 ayda değiştir" işi oluyor. Siz ne kadar güzelce yerine oturtulmuş zannediyor bile olsanız eğer laptopun üretiminde bir sorun, sizin soğutma bloğunu düzgün vidalamayıp yerine tam oturtmadığınız veya açılı oturduğu durumda, hatta VRAM pedi yüzüne soğutma bloğu havada kalıyorsa o zaman pump-out başlar. Tabii ki mikron düzeyde boşluklar illa oluşur ama o sorun değil, onu PTM hallediyor. Pump-out yaptığını maalesef zamanla fanları temizlediğimiz halde ısınmaya başlayınca anlarız. Bakalım benim için 6 ay sonrası ne olacak. Bu kez her şeyi tam ve düzgün yaptığımı düşünüyorum. Buraya yazarım gelişmeleri.

Son düzenleme: