Bilgisayar Linux ile birlikte gelse Windows'a geçecek olsak bile kısa süreli de olsa kullanılabilir bir işletim sistemine sahip oluruz. Hem de para ödemeden. Şirketler neden laptoplara FreeDOS kuruyor ki?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çoğu kullanıcı Windows kullanırken bile zorlanıyor, Linux kullanmayı beceremezler diyedir.

FreeDOS daha mı kolay?

Bilgisayar Linux ile birlikte gelse Windows'a geçecek olsak bile kısa süreli de olsa kullanılabilir bir işletim sistemine sahip oluruz. Hem de para ödemeden. Şirketler neden laptoplara FreeDOS kuruyor ki?

Nedeni belirli değil. Bazı laptoplarda endless OS var mesela.

Lisans'tan dolayı FreeDos kuruyorlar. Hepsi de kurmuyor bu arada, ben FreeDos diye boş harddiskli bilgisayar almıştım.

Linux'a sürücü desteği sağlıyorlar mı? Neredeyse hiçbiri sağlamıyor. Linux'un destekliyor olması, firmanın destek sunduğu anlamına gelmiyor.

Çoğu kişi Linux kurmasını bilmiyor ve her şeyin terminal kod yazma oldugunu düşünüyor ve hazıra gitmek istiyor Windows da basit olduğu için FreeDOS veya Windows olarak ayırıyorlar.

1. Windows son kullanıcı için daha iyi, güvenilir ve kullanımı kolay. Yeter artık şu Linux sevdanız. Herkese Linux kullandırtmaya çalışmayın.
2. Birçok donanım sürücüsü hala Linux ile tam uyumlu değil. Ya hiç uyumlu değil, ya da yarım yamalak uyumlu.
3. Birçok program ve dosya uzantısı hala Linux ile uyumlu değil.
4. Lisans ve anlaşmalar.

1. Windows son kullanıcı için daha iyi, güvenilir ve kullanımı kolay. Yeter artık şu Linux sevdanız. Herkese Linux kullandırtmaya çalışmayın.

Linux bir OS değil kerneldir ve evet sevdalıyız çünkü güzel.
Windows gibi bir tarayıcı bile silmemize izin vermiyor değil istersen kernel, Bootloader'i bile silebiliyorsun bilgisayar sana ait gibi hissedebiliyorsun windowsda ise bilgisayarın kiralık ödünç alınmış gibi.

2. birçok donanım sürücüsü hala Linux ile tam uyumlu değil. Ya hiç uyumlu değil, ya da yarım yamalak uyumlu.

Bu sorunun sebebi kernel değil üreticiler.

3. birçok program ve dosya uzantısı hala Linux ile uyumlu değil.

Örnek verebilir misiniz? Wine artık çoğu App'i native olarak Windows kadar stabil bir şekilde açıyor.

Linux özgür yazılımdır.

Linux bir OS değil kerneldir ve evet sevdalıyız çünkü güzel.

Güzelse kullan, kullanmakta özgürsünüz ancak insanlara zorla Linux baskısı yapamazsınız.

Bu sorunun sebebi kernel değil üreticiler.

Üreticiler bile uğraşmak istemiyor. Anla işte. Ne yapalım Linux'a destek vermiyorlar diye boykot mu edelim?

Örnek verebilir misiniz? Wine artık çoğu App'i native olarak Windows kadar stabil bir şekilde açıyor.

Evet, Wine ile vs. uğraşmak istiyorsanız seçim sizin. Bir yandan direkt olarak indirip kullanmak var. Diğer tarafta 3. parti başka uygulamalar indirmek var.

Özgürse kullan, başta dediğim gibi sen de kullanmakta özgürsün ancak başka insanlara Linux kullan diye baskı yapamazsın. Böyle bir hakkın yok.

Ne dersen de, son kullanıcı için hala Windows.

Güzelse kullan, kullanmakta özgürsünüz ancak insanlara zorla Linux baskısı yapamazsınız.

Ben baskı yapmıyorum sadece tavsiye ediyorum.

Üreticiler bile uğraşmak istemiyor. Anla işte. Ne yapalım Linux'a destek vermiyorlar diye boykot mu edelim?

Üreticilerin işine gelmiyor çoğu zaman.

Evet, Wine ile vs. uğraşmak istiyorsanız seçim sizin. Bir yandan direkt olarak indirip kullanmak var. Diğer tarafta 3. parti başka uygulamalar indirmek var.

Wine için sadece 2 paket kurmanız yeterli Wine bir de bottles hepsi GUI ile yapıyabiliyor.

Özgürse kullan, başta dediğim gibi sen de kullanmakta özgürsün ancak başka insanlara Linux kullan diye baskı yapamazsın. Böyle bir hakkın yok.

Başta dediğim gibi ben tavsiye ediyorum bir de ben burada demedim her laptop Windows olarak değil Linux olarak gelmeli demedim sadece bu fikre katıldığımı söyledim FreeDOS yerine Linux daha iyi bir seçim.

Ne dersen de, son kullanıcı için hala Windows.

Linux Mint Ubuntu daha iyi olabilir Windows 10'unun güvenlik güncellemeleri kesildikten sonra.