Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

10710 123

Bilgin
Yer
富士山(Mount Fuji)
Merhaba,

Laptoptan rahatsız edici derecede "Coil Whine" sesi gelmeye başladı. Ayrıca hiç böyle bir olay olmamıştı, ilk defa dün başladı. Masada ders çalışırken, oyun oynarken, dizi-film izlerken sürekli rahatsız ediyor. Kulaklıkta kullanmıyorum, yani fiziki olarak engellemem mümkün değil. Donanımsal ya da yazılımsal olarak neler yapabilirim?

Teşekkürler.

Çözüm
Arkadaşlar sorunu çözebildim nihayetinde, artık rahatça laptop başında ders çalışabiliyorum.

Sorunu, konu sonrası biraz daha inceledim ancak çözüm bulamadım. Ancak bir şeyi fark etmiştim. Sorun sadece mouse hareketsiz kalınca ortaya çıkıyordu. Yani mouse elimde aktif kullanırken ses neredeyse hiç duyulmuyordu bile. Bunu biraz araştırdım ve işlemcinin mikrosaniyelik uyku durumunu sürekli kontrol etmesini ve girip-çıkmasından kaynaklandığını öğrendim. Aşağıdaki kodu CMD üzerinden yönetici olarak çalıştırırsanız sorun büyük ihtimalle çözülür.

Kod:
powercfg /setacvalueindex scheme_current sub_processor IDLEDISABLE 1
powercfg /setactive scheme_current

Not: Bu işlemler sonrası işlemci sürekli kontrol etme durumundan çıkıp tamamen uyanık moduna girebilir. Bu da işlemci sıcaklığının yaklaşık 2°C ila 6°C arası artabilir. Eğer fan sesinden rahatsız olursanız işlemcinizde turbo modu açıksa bunu kapatabilirsiniz.

Ben fan sesinden çok bu coil whine sesinden rahatsız oluyordum, o yüzden sesi kapatmayı tercih ettim.
Gelir, ben vaktinde burada söylediğimde millet şaşırmıştı.

Laptopu çok hor kullanıp 7/24 çalıştırmaya başladığım zamanlarda olurdu, sonra sürekli olmaya başladı ve anakart gümledi. 2 tane gümledi böyle.

Servise ver yenisini isteyebiliyorsan iste ona yapacak pek bir muamele yok yani. Undervolt o bu vs de sökmez, adaptör değişimi belki yani o da long shot.

Arkadaşlar sorunu çözebildim nihayetinde, artık rahatça laptop başında ders çalışabiliyorum.

Sorunu, konu sonrası biraz daha inceledim ancak çözüm bulamadım. Ancak bir şeyi fark etmiştim. Sorun sadece mouse hareketsiz kalınca ortaya çıkıyordu. Yani mouse elimde aktif kullanırken ses neredeyse hiç duyulmuyordu bile. Bunu biraz araştırdım ve işlemcinin mikrosaniyelik uyku durumunu sürekli kontrol etmesini ve girip-çıkmasından kaynaklandığını öğrendim. Aşağıdaki kodu CMD üzerinden yönetici olarak çalıştırırsanız sorun büyük ihtimalle çözülür.

Kod:
powercfg /setacvalueindex scheme_current sub_processor IDLEDISABLE 1
powercfg /setactive scheme_current

Not: Bu işlemler sonrası işlemci sürekli kontrol etme durumundan çıkıp tamamen uyanık moduna girebilir. Bu da işlemci sıcaklığının yaklaşık 2°C ila 6°C arası artabilir. Eğer fan sesinden rahatsız olursanız işlemcinizde turbo modu açıksa bunu kapatabilirsiniz.

Ben fan sesinden çok bu coil whine sesinden rahatsız oluyordum, o yüzden sesi kapatmayı tercih ettim.

Çözüm