Cevaplarınız için teşekkür ederim hocalarım. O zaman MX6 almıştım hem ekran kartıma hem arkadaşın ekran kartına ondan sürerim ekstra ne olur ne olmaz kapton bantta alırım.

Bakır uygun ama uzun vadede değişiyor olay kanka. Saf bakır galyumla temas ettiğinde alüminyum gibi eriyip yok olmaz, o konuda haklısın yani bloku delmezsin. Ancak bakırın şöyle bir huyu var, sıvı metali zamanla sünger gibi içine çeker. Sen o macunu sürersin, fakat 6 ay, bilemedin 1 sene sonra bir bakarsın sıcaklıklar tavan yapmış. Cihazı açtığında göreceğin şey kurumuş, taşlaşmış bakırla alaşım oluşturup yüzeye yapışmış gri bir leke olur.

Sadece yüzey bazında difüze oluyor diye biliyorum. Bu dediğinizi görebileceğim bir kaynak var mı?

Sonradan gördüm.

Hocam videoda bakır blok ve sıvı metalle ilgili bir şey söylenmemiş. Kaldı ki videoda "bu videoyu internette sıvı metal kesinlikle yaşlanır/yaşlanmaz argümanına kanıt olarak göstermeyin. Bu sadece yapılmış bir deney." tarzı bir ifade var.

Videodaki o bakır yüzeyin gümüş rengine dönmesi ne demek biliyor musun? Bakırın yapısı bozulmasa da, yüzeyin galyumu emdiğinin kanıtı. Yani galyum bakırın atomik yapısı arasına sızıyor.

Bir de zaten Thermal Grizzly'nin kendi kutusunu açıp baksan mesela, adamların bas bas nikel kaplama önerilir dediğini görürsün. O leke yapar uyarısı kozmetik bir kir değil galyumun bakırın içine sızıp metalle kimyasal olarak birleşmesi demek.

Videodaki o bakır yüzeyin gümüş rengine dönmesi ne demek biliyor musun? Bakırın yapısı bozulmasa da, yüzeyin galyumu emdiğinin kanıtı. Yani galyum bakırın atomik yapısı arasına sızıyor.

Bir de zaten Thermal Grizzly'nin kendi kutusunu açıp baksan mesela, adamların bas bas nikel kaplama önerilir dediğini görürsün. O leke yapar uyarısı kozmetik bir kir değil galyumun bakırın içine sızıp metalle kimyasal olarak birleşmesi demek.

Kimyasal birleşme evet ama hala bir metal alaşımı. Yani hala iletken. Kozmetikten fazla olsa da performansı elle tutulur şekilde düşürmüyor. Bir kere içine girdikten sonra 1 kere daha sıvı metal uygulayınca sorun kalmıyor zaten. Daha da derine inmesi için 100 yıl falan geçmeli.

Kimyasal birleşme evet ama hala bir metal alaşımı. Yani hala iletken. Kozmetikten fazla olsa da performansı elle tutulur şekilde düşürmüyor. Bir kere içine girdikten sonra 1 kere daha sıvı metal uygulayınca sorun kalmıyor zaten. Daha da derine inmesi için 100 yıl falan geçmeli.

Zaten olay tam da dediğin noktada kopuyor o yeni oluşan alaşım tabakası evet hala metal ve iletken ama termal iletkenliği saf sıvı metalin yanına bile yaklaşamaz. Galyum bakırın içine sızıp o gümüş renkli tabakayı oluşturduğunda, yüzeydeki akışkan sıvı miktarını azaltıyor. Sıvı azaldığı an, soğutucu blokla işlemci arasındaki o mikroskobik boşluklar hava almaya başlıyor performansın elle tutulur"düşmesi dediğimiz şey bu temas kaybından kaynaklanıyor.

Bir kere daha uygulayınca sorun kalmıyor dediğin kısım ise tam olarak benim doyurma dediğim olay. Yani ilk sürdüğünde bakır aç olduğu için galyumu emiyor, performans düşüyor sen ikinciyi sürdüğünde bakır artık doyduğu için sıvı metal yüzeyde sıvı formunda kalabiliyor ve sistem kararlı hale geliyor. 100 yıl geçmesine gerek yok, yüzeydeki o mikronluk emilim bile termal direnci artırmaya yetiyor.

bakın bu uygulamayı ben yapmıştım müşteri cihazı arızalı gelmiş onarımını tamamlayıp uygulamıştım 3 ay sonra kontrol etmeye getirdi arkadaş sorunsuz uygulama olmuş