Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

powder

Uzman
Her zaman Valorant'ta NVIDIA ShadowPlay'i kullanıyordum. Birkaç gün önce Full Game kaydederken bilgisayar çok ısındı ve ara ara takılmalar başladı. Sonra oyundan çıkınca videoya baktığımda, çok fazla donduğu kısımlar vardı. Oyunda takılmayan yerler bile takılıyordu. O günden sonra oyunum artık takılmaya başladı, bir anda 0 FPS oluyor, 2-3 saniye oyun donuyor. Neden kaynaklı olduğunu çözemedim. Yardımcı olur musunuz? (Sıcaklık her zamanki gibi 80 dereceye arada çıkıyor, sadece o gün çok ısındı.)

Denediğim yöntemler:
  • NVIDIA sürücümü, eski sürüme temiz kurulum yaptım.
  • DDU ile eski sürücü kurdum.
  • Valorant onarım denedim biraz güncelleme yaptı ama hala ufak da olsa takılıyor.
  • Temp dosyalarını temizledim, belki orada sorun vardır diye.

Sistem:
  • Lenovo IdeaPad Gaming 3
  • RTX 3050.
  • i5-11320H
  • 16 GB RAM.

Çözüm
@powder Format attığında düzelir ve işlemcinin turbosunu "ThrottleStop" kullanarak açabilirsin bir dahakine. Sen gene de oyun esnasında hangi değerlerin düştüğüne bakar mısın Afterburner ile?
Laptop ve OEM PC'lerde power limit ve fan hizi gibi ayarlar bozuk gozukebilir Afterburner'da. VBIOS'larindan kaynakli oluyor genelde, resetleme tusuna bastiktan sonra tekrar oluyorsa endiselenmeye gerek yok yani.

Sizin sorun, ekran ile GPU arasi bir sorun gibi geldi bana. iGPU (UHD Graphics) suruculeri de guncel mi?

Laptop ve OEM PC'lerde Power limit ve fan hizi gibi ayarlar bozuk gozukebilir Afterburner'da. VBIOS'larindan kaynakli oluyor genelde, resetleme tusuna bastiktan sonra tekrar oluyorsa endiselenmeye gerek yok yani.

Sizin sorun, ekran ile GPU arasi bir sorun gibi geldi bana. iGPU (UHD Graphics) suruculeri de guncel mi?

Evet sorunun yaşandığında günceldi daha sonra driver sıfırlama yaptığımda Lenovo sitesindeki sürümleri yükledim. Bilgisayarı formatlamayı düşünüyorum bir çözüm olur belki diye. Bir de ben bu Turbo Boost için Regedit'ten işlemci güç seçeneklerine bir şey eklemiştim onu ayarladıktan sonra Turbo Boost kendi kendiliğinden kapanmaz oldu normalde böyle miydi format atınca düzelir mi?

Turbo Boost derken islemcinizin Turbo Boost'unu kastediyorsaniz, o genelde BIOS'tan acilan bir ayardir. OS'ten acilip kapanmasi da pek saglikli degil. Sizin dediginiz guc ayari yuksek ihtimal ''islemci calisma ust siniri'' tarzi bir isme sahipti, guc planini duzenleme yerinden yapiliyor. O aslinda islemci kullanma limiti ile alakali bir ayar, kaldirmanizi ve BIOS'tan Turbo Boost oneririm.

Buna ek olarak Lenovo sitesindeki suruculer oldukca eskidir, direkt firmalarin sitelerinden kurmanizi oneririm. Hatta hazir link atip hayatinizi kolaylastirayim...
Geforce Driver Results | NVIDIA (Windows 10 64 bit icin)

@powder format attığında düzelir ve işlemcinin turbosunu "ThrottleStop" kullanarak açabilirsin bir dahakine. Sen gene de oyun esnasında hangi değerlerin düştüğüne bakar mısın Afterburner ile?

Tam gaz girdiğimde hiç FPS düşüşü olmamıştı sorun falan göremedim ama anında yeniden oynatma kapalı girmiştim oyuna. Gece uzun oyunlar girer yeniden yanıtlarım.

Turbo Boost derken islemcinizin Turbo Boost'unu kastediyorsaniz, o genelde BIOS'tan acilan bir ayardir. OS'ten açılıp kapanması da pek saglikli degil. Sizin dediginiz guc ayari yuksek ihtimal "islemci calisma ust siniri" tarzi bir isme sahipti, guc planini duzenleme yerinden yapiliyor. O aslinda islemci kullanma limiti ile alakali bir ayar, kaldirmanizi ve BIOS'tan Turbo Boost oneririm.

Buna ek olarak Lenovo sitesindeki suruculer oldukca eskidir, direkt firmalarin sitelerinden kurmanizi oneririm. Hatta hazir link atip hayatinizi kolaylastirayim...
Geforce Driver Results | NVIDIA (Windows 10 64 Bit icin)

Linkler için teşekkür ederim ama Windows 11 kullanıyorum yarın formatladıktan sonra sitelerinden kuracağım. Bir de güç ayarının adı işlemci performansını arttırma modu diye geçiyor. Lenovo BIOS'unda yapabileceğim bir ayar var mı?

4 Çekirdekli baygın işlemciyi Turbo kapalı neden kullanıyorsunuz ki üstüne üstlük oynadığınız oyun da Valorant, CPU based bir oyun. 80 Derece oluyor demişsiniz, Turbo kapalı mı görüyor bu değeri?

Nasıl bir değişim olması gerekiyor bilmiyorum göremedim Afterburner'dan çünkü anlık olup gidiyor. Bir de anında yeniden oynatma kapalıydı ama hissettirdi.

@powder format attığında düzelir ve işlemcinin turbosunu "ThrottleStop" kullanarak açabilirsin bir dahakine. Sen gene de oyun esnasında hangi değerlerin düştüğüne bakar mısın Afterburner ile?

Nasıl bir değişim olması gerekiyor bilmiyorum göremedim Afterburner'dan çünkü anlık olup gidiyor.
Bu rehbere baktın mı? Oyun esnasında sol üstte değerleri göremiyor musun?

Bu rehbere baktın mı? Oyun esnasında sol üstte değerleri göremiyor musun?
Baktım değerler gözüküyor ama değişikliğı çok hızlı olduğu için göremedim değişmiyorda olabilir