Merhaba, Lenovo LOQ 15IAX9 83GS007XTR i5-12450HX RTX4060 115W model bilgisayarı kullanıyorum ve bu mesajı da bu bilgisayar üzerinden yazıyorum. Bilgisayarı yaklaşık 8 ay önce satın aldım. Bu süreçte ilk 6 ay hiçbir sorun yaşamadım ve bilgisayardan çok memnundum. Forumlarda ya da arkadaşlarıma bu bilgisayarı öneriyordum. Gerçekten pişman oldum. İsterseniz bu bilgisayar hakkındaki kullanım sürecimden bahsedeyim.
Bir gün Red Dead Redemption 2 oynarken aniden bilgisayarım kapandı. Tekrar açmayı denedim ama açılmadı. Bilgisayar şarj bile almıyordu. Ardından konu üzerine araştırmalara başladım ve Reddit'te bu sorunu yaşayan birçok insan gördüm. Böylece sorunumun ne olduğunu öğrenmiş oldum.
Bilgisayarımı Yurtiçi Kargo aracılığıyla Lenovo'nun servis işlemlerinde ortak olduğu, Maltepe'de yer alan BDH Bilişim Hizmetleri adlı yere gönderdim. Bilgisayar ellerine ertesi gün ulaştı. (Bu anlattıklarımı destekleyen belgeleri de paylaşacağım. Bu şekilde sadece yazıda bırakmak, durumun doğruluğu hakkında şüpheler oluşturabilir. Şu an işteyim, eve döndüğümde belgeleri paylaşacağım.)
Ellerine ulaştığı gün tamir edip aynı gün içerisinde tekrar kargoya verdiler ve UPS Kargo aracılığıyla elime ulaştı. Bilgisayarı yaklaşık 3 hafta kullandım. Lenovo Vantage uygulaması üzerinden ısı kipini "Özel Kip"e alıp fanları da yüksek seviyelere getiriyordum, ısıyı kontrol altına alabilmek için. Bu süreç boyunca ThrottleStop programı üzerinden işlemcinin W değerini 30'a sabitledim. Oynadığım oyuna göre bu değeri az çok değiştiriyordum.
Bu süreçte sadece The Last of Us Part II (efsane oyun

) ve Witcher 3 oynadım. Oynarken “Yine yanar mı?” korkusuyla oynuyordum. Bu sebepten ötürü sıcaklıklara çok dikkat ediyordum. Sorunun neden kaynaklandığı hakkında hala bir bilgi olmadığından ötürü ben elimden geldiğince bir şekilde önlemler almaya çalıştım. Sorun hakkında tek bildiğim işlemcinin anakarta nazaran çok güçlü olduğu ve anakart bu gücü yönetme konusunda yetersiz olduğundan ötürü arıza olmasıydı. Her oyun oynarken MSI Afterburner'ı açmayı unutmuyordum.
Üçüncü haftanın sonunda, bir gün Witcher 3 oynarken tekrar bilgisayarım aniden kapandı. Gerçekten o an çok sinirlendim çünkü bir dünya para verip hâlâ bu tür durumlarla uğraşmak beni çok yıprattı. Bilgisayar kapandığı anda anakartın tekrar yandığına emindim ve şarj alıp almadığını da kontrol ettim; yine almıyordu.
Direkt teknik servisle görüşüp Yurtiçi Kargo kodu alarak tekrar gönderdim. Bu sefer bilgisayarın işlemlerinin bitmesi 3 hafta sürdü. İlk gönderdiğimde ise işlemleri yalnızca 1 günde tamamlamışlardı. Bu 3 haftanın 2 haftasında anakart üzerine çalışmalar yapıldı; kalan 1 haftada ise bilgisayarımın tuşlarıyla ilgili bir sorun vardı, klavye kasasını değiştirmişler.
Üç hafta sonra, yani geçen hafta bilgisayar elime ulaştı. Ek olarak belirtmek isterim ki, bilgisayar elime ulaştığında servis sürecinden bahseden bir kağıt da gönderilmişti ve bu belgede bilgisayarın anakartının değiştirildiği belirtiliyordu. (Bu belgeleri de paylaşacağım.)
Bu 1 haftalık süreçte sadece 2 gün Witcher 3 oynadım ve işlemci sıcaklığının 70 derece üstüne çıkmamasına özen gösterdim. Yine aynı şekilde ThrottleStop programı üzerinden işlemcinin W değerini sınırladım. Lenovo Vantage üzerinden de fan hızlarını özel tipe alarak sıcaklıkları kontrol altında tutmaya çalıştım.
Şu anlık bir sorunum yok. Bu kadar önlem almanın bir anlamı var mı bilmiyorum; sadece tekrar yaşanmasını istemiyorum. Deneyimlerim bu şekilde. Okuduysanız teşekkür ederim, şimdilik diyeceklerim bu kadar.