Çözemeyince çözemediğim sorunun videolu çözümüne bakıyorum. Tamam diyorum artık anladım diye yeni soruya geçiyorum yine aynı hüsran.
Dostum zamanla gelişecek ve ayrıca çözümü izledikten sonra kendin bir daha çözmeye çalış. Aynı adımları birebir uygulasan da sorun değil ama ezber yapma mantığını anla.
Tamkare kelimesini gördükten sonra değer verdiğinde 2 dakikanı almaz.
Değer vermek doğru olmaz, değişken (x,y vb.) kullanmayı öğrenmeli.
Dostum burada iki kare farkını öğretiyor soru.
Şimdi ilk şekilde mor karenin bir kenarı x olsun. Mavi olan y olsun.
x²-y² = (x+y).(x-y) = 19
19 asal sayı olduğu için çarpanlarını 19.1 diye düşünüyoruz
x+y ye 19 diyoruz çünkü uzunlukları toplamış yani bu, diğer ifadeden daha büyük olur.
x-y ye 1 kaldı. Şimdi burada iki bilinmeyenli iki denklem var. Bunları alt alta da toplayabilirsin. Veya x'i y cinsinden yazıp denklemde yerine de yazabilirsin.
x+y = 19
x-y = 1
+_________
2x=20
2x = 20'den x=10 çıkar. Herhangi iki denklemde x yerine 10 yazarsan y yide 9 bulursun.
Şimdi şurada bir not söyleyeyim. Zamanla pratik yaptıkça zaten hemen 10'a 9 olduğunu anlayacak dereceye geliyorsun ama benim tavsiyem şimdi sen bu çözümü yaptınya burada gerçekten matematiğin güzelleğini görmek için kafandan sağlama yapmanı öneririm.
Gerçektende 10'un karesi 100
Ve 9'un karesi 81. Farkları 19. Ben bu tarz sağlamaları, uygulamaları küçükken yapardım ve çok hoşuma giderdi. Sadece bununla kalma başka sorularda başka şeyler de düşün.
Soruya dönecek olursak x'i 10 bulduk ve iki kare farkı 36. Sarı karenin bir kenarı k olsun. 100-k² = 36 ise k² = 64, k = 8 çıkar. Mesela burada 3-4-5 üçgenini bilsen direk bu değeri de bulabilirsin.
Bunların toplamı 27. -4 noktasından ilerlediği için 23'e gelir. Uzun uzun anlattım umarım sadece soru için değil nasıl çalışacağına dair faydalı olmuştur.
@4075