Çözemeyince çözemediğim sorunun videolu çözümüne bakıyorum. Tamam diyorum artık anladım diye yeni soruya geçiyorum yine aynı hüsran.

Bir süre kendini bu döngüde sıkıştır. Daha sonra döngünün kendi kendine yok olduğunu göreceksin.

Konuyu bildiğin sürece yapılabilecek bir soru, sadece süslü kelimeler kullanarak laf kalabalığı yapıyor. Tamkare kelimesini gördükten sonra değer verdiğinde 2 dakikanı almaz. Bu kalıpları öğrenmek için bol bol soru çözmek dışında yapılabilecek bir şey yok. Önerim önce videoyu izle sonra bakmadan kendin çözmeye çalış

Konuyu bildiğin sürece yapılabilecek bir soru, sadece süslü kelimeler kullanarak laf kalabalığı yapıyor. Tamkare kelimesini gördükten sonra değer verdiğinde 2 dakikanı almaz. Bu kalıpları öğrenmek için bol bol soru çözmek dışında yapılabilecek bir şey yok. Önerim önce videoyu izle sonra bakmadan kendin çözmeye çalış
Sağ olun hocam.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözemeyince çözemediğim sorunun videolu çözümüne bakıyorum. Tamam diyorum artık anladım diye yeni soruya geçiyorum yine aynı hüsran.

Dostum zamanla gelişecek ve ayrıca çözümü izledikten sonra kendin bir daha çözmeye çalış. Aynı adımları birebir uygulasan da sorun değil ama ezber yapma mantığını anla.

Tamkare kelimesini gördükten sonra değer verdiğinde 2 dakikanı almaz.
Değer vermek doğru olmaz, değişken (x,y vb.) kullanmayı öğrenmeli.

Dostum burada iki kare farkını öğretiyor soru.

Şimdi ilk şekilde mor karenin bir kenarı x olsun. Mavi olan y olsun.

x²-y² = (x+y).(x-y) = 19

19 asal sayı olduğu için çarpanlarını 19.1 diye düşünüyoruz

x+y ye 19 diyoruz çünkü uzunlukları toplamış yani bu, diğer ifadeden daha büyük olur.

x-y ye 1 kaldı. Şimdi burada iki bilinmeyenli iki denklem var. Bunları alt alta da toplayabilirsin. Veya x'i y cinsinden yazıp denklemde yerine de yazabilirsin.

x+y = 19
x-y = 1
+_________
2x=20

2x = 20'den x=10 çıkar. Herhangi iki denklemde x yerine 10 yazarsan y yide 9 bulursun.

Şimdi şurada bir not söyleyeyim. Zamanla pratik yaptıkça zaten hemen 10'a 9 olduğunu anlayacak dereceye geliyorsun ama benim tavsiyem şimdi sen bu çözümü yaptınya burada gerçekten matematiğin güzelleğini görmek için kafandan sağlama yapmanı öneririm.

Gerçektende 10'un karesi 100
Ve 9'un karesi 81. Farkları 19. Ben bu tarz sağlamaları, uygulamaları küçükken yapardım ve çok hoşuma giderdi. Sadece bununla kalma başka sorularda başka şeyler de düşün.

Soruya dönecek olursak x'i 10 bulduk ve iki kare farkı 36. Sarı karenin bir kenarı k olsun. 100-k² = 36 ise k² = 64, k = 8 çıkar. Mesela burada 3-4-5 üçgenini bilsen direk bu değeri de bulabilirsin.

Bunların toplamı 27. -4 noktasından ilerlediği için 23'e gelir. Uzun uzun anlattım umarım sadece soru için değil nasıl çalışacağına dair faydalı olmuştur.

@4075

Son düzenleme:
Değer vermek doğru olmaz, değişken (x,y vb.) kullanmayı öğrenmeli.
Bu soru bazı için söyledim;
mor²-mavi²=19²
mor²-sarı²=36²
yazdıktan sonra sayılar küçük olduğu için kendini belli ediyor.

Ama dediğiniz gibi değişken kullanmayı öğrenmek daha iyi olacaktır.

Bu soru bazı için söyledim;
Mor²-mavi² = 19²
Mor²-sarı² = 36²
Yazdıktan sonra sayılar küçük olduğu için kendini belli ediyor.

Biliyorum hocam bende öyle çözdüm. Ama biz daha önce bu tarz soruları çözdüğümüzden kendini belli ettiğini biliyoruz. Pratikle bu arkadaşta yapabilir.

Geçen sene sosyal 1 yanlış yapan ben MSÜ'de 5 yanlış civarı yapmışım. O kadar garip şeyler oluyor ki.

Yeni nesil soru çözemiyorsanız demek ki iki yerde eksikliğiniz var. Önce eski nesil soruları iyi bileceksiniz, sonrasında da yeni nesil sorulardan çokça pratik yapacaksınız ki alışacaksınız. Matematik, 3-5 soruyla olabilecek ders değil. Sürekli ve sürekli pratik yapmalısınız.