Ella Freya
Üstün
- Makaleler
- 1
Pop_OS! Önermiyorum. COSMIC'i hazırlıyorlar.
Amatör birisine Arch Linux öneriyorsunuz:
ile kurulum olsa bile ileri seviye kullanıcılar içindir.CSS:archinstall
Kullanıcı dostu dağıtımlar öneririm.
Stabillik isterseniz Debian ve tabanlılarına bakın.
Windows kurulumu mu?Archinstall bildiğiniz kurulumu Windows kuruluma çevirdiği için onu önerdim. Arkadaş sıfır değil gibi Kali Linux'e sadece drriver yükleyemediğini belirtmiş. Sıfır olsa bile sadece kolay bir arayüz seçimi ile Arch'ı kolayca kurup kullanabilir.
Çözebilirsek Plasma yada XFCE ile Kali kullanmak isterim. Bir de şimdi silip yüklemek falan uğraştırıyor.Windows kurulumu mu?
Archinstall kurulumu bir Calamares tabanlı değildir. Calamares tabanlı olsaydı bir GUI içerirdi. Archinstall, metin tabanlıdır.
Kali'ye gelince... Kendisi günlük kullanımdan ziyade güvenlik ve siber işler dağıtımıdır.
Resme bakınca görüyoruz ki noveau paketleri çakışmış. Özgür nouveau paketi zaten sistemde kurulu gelmiş (@Qnix bu işe bakabilir).
Windows kurulumu mu?
Archinstall kurulumu bir Calamares tabanlı değildir. Calamares tabanlı olsaydı bir GUI içerirdi. Archinstall, metin tabanlıdır.
Kali'ye gelince... Kendisi günlük kullanımdan ziyade güvenlik ve siber işler dağıtımıdır?
Resme bakınca görüyoruz ki noveau paketleri çakışmış. Özgür nouveau paketi zaten sistemde kurulu gelmiş (@Qnix bu işe bakabilir).
Metin tabanlıdır. GUI içermez. Ancak Windows kurulumu gibi kolaylaştırması sizin dediğiniz gibi doğrudur.Windows kurulumu derken yanlış anlaşılmışım. GUI'ye çevirmiyor ama normal bir Arch kurulumu kadar da metin tabanlı değil.
KDE Plasma 6.4.4 sürümüne güncellendi.Çözebilirsek Plasma yada XFCE ile Kali kullanmak isterim. Bir de şimdi silip yüklemek falan uğraştırıyor.
X11'de açılıyor zaten diğerinde siyah ekran. Açılsa da acayip kasıyor kullanılamaz halde şu an.Metin tabanlıdır. GUI içermez. Ancak Windows kurulumu gibi kolaylaştırması sizin dediğiniz gibi doğrudur.
KDE Plasma 6.4.4 sürümüne güncellendi.
Kali kullanabilirsiniz. Debian tabanlıdır. Ancak NVIDIA grafik kartıyla X11 kullanımı öneririm. Wayland'ta halen sorunludur.
YouTube’a “Arch Linux installation” yazıp adamın yaptıklarını yapmak çoğu durumda işe yarıyor. Ya da daha iyisi, archwiki’ye girip yapay köleye tercüme ettikten sonra dediklerini yapmak her zaman işe yarıyor.
Mint? Wayland yok.
Ubuntu? Zorla snap yüklüyor. Lavuğa Mozilla repolarını kursam bile inatla Snap'ten indirdi az önce, “apt” komutunu kullanmama rağmen.
Debian? Eski, güncellemeler çok yavaş.
openSUSE? 1 haftada 2 kere repoları çöktü, zypper defalarca komutlarımı uygulamayı reddetti, arkada hiçbir işlem olmamasına rağmen olduğunu iddia ederek.
Arch? Daha dün Update sonrası zortladı. Reboot attığımda sürekli threadlerden biri %100 kullanılıyordu, Wi-Fi çalışmıyordu ve sistem kapanmıyordu.
Fedora? Adamdır.
Not: Hala Arch tabanlı CachyOS kullanıyorum. Home'u ayrı Partition'a kurduğum için Root'u tekrar kurmak koymadı ve dersimi alıp sık sık snapshot almaya karar verdim. 1 TB SSD dolmuyor zaten.
Yani kaygısız aşım, ağrısız başım diyorsan tecrübelerim bana Fedora güncellik ve stabilite arasında güzel denge sağlıyor diyor.
X11 adamdır diyorsan Mint adamdır.
Not 2: AMD kullanıyorum.
YouTube'a “arch Linux installation” yazıp adamın yaptıklarını yapmak çoğu durumda işe yarıyor. Ya da daha iyisi, Archwiki'ye girip yapay köleye tercüme ettikten sonra dediklerini yapmak her zaman işe yarıyor.
Eli klavye tutan herkes zorlanmadan Arch kurabilir. Amatör Arch kullanamaz, kuramaz diye bir şey yok.
Daha da iyisi CachyOS gibi Arch tabanlı dağıtım kullanmak. Next Next Next diyerek kurabiliyorsun ve Arch.