Alın size sürücü sorunu; işinize geldiği zaman Linux'ta bu sorun var, şu sorun var ama Windows'un sorunlarını asla görmezsiniz.

Yorum yapmaya gerek bile yok. Dandik bir sirketin 20 yildir uzerine en ufak bir sey koymadigi dandik bir isletim sistemiyle kiyaslanamaz Linux.

Yorum yapmaya gerek bile yok. Dandik bir sirketin 20 yildir uzerine en ufak bir sey koymadigi dandik bir isletim sistemiyle kiyaslanamaz Linux.
Daha dur, toksik Windows kitlesi günü gelecek, "Sunucu tarafında Windows Linux'a bin kat basar" diyecek. Bu mesajları göreceğiz, sonra "Neden böyle oldu ya, şaşırdım" falan demek yok. Adam bir dağıtımın kendi uygulaması, adam akıllı Flatpak olarak yapmamış, bir AppImage yazılımı yapmamış; buradan suçlu çıkan Linux oluyor.

Şimdi, her Windows kullanan gelip celallenmesin; burada kast ettiğim kesim, belirli bir kesim. Her Windows kullanıcısını kast etmiyorum.

Daha dur, toksik Windows kitlesi günü gelecek, "Sunucu tarafında Windows Linux'a bin kat basar" diyecek. Bu mesajları göreceğiz, sonra "Neden böyle oldu ya, şaşırdım" falan demek yok. Adam bir dağıtımın kendi uygulaması, adam akıllı Flatpak olarak yapmamış, bir AppImage yazılımı yapmamış; buradan suçlu çıkan Linux oluyor.

Şimdi, her Windows kullanan gelip celallenmesin; burada kast ettiğim kesim, belirli bir kesim. Her Windows kullanıcısını kast etmiyorum.
Fanboyluk yerde cocukca. Linux fanboylugu yaptigim icin utaniyorum. (!)

Fanboyluktan ziyade bazi seyleri objektif sekilde elestirebilmek, olayi tamamiyla gorup yorumlayabilmek lazim. Linux'un kullanim amaci nedeniyle Windows'la kiyaslanmamasi lazim. Esnektir cunku Linux, Windows gibi sadece son kullaniciyi memnun etmek degil olayi.

Windows'u başarılı bir işletim sistemi olarak görüyorum. Her türlü yazılım desteği, oyun desteği, sürücü desteği mevcuttur.

Yazılımcılar için de çok iyi bir işletim sistemi. Oyun, Adobe, Animasyon, VFX vb. geliştiricileri için falan filan çok iyi işletim sistemidir.

Linux güzel yapan verdiği çeşitlilik ve özgürlük. Windows'u kötü yapan ise bunun olmamasıydı. Tek sorun aslında bu.

Linux bilgisayarınızın kabiliyetleri ve masaüstü ortamı çeşitliliği ile ne kullanacağınıza karar verme gibi birçok imkanı barındırıyor.

Windows arkadaşta ise standart kurulumu yaptınız. İlk olarak online hesap zorunluluğu vs. istiyor. Nasıl hizmet sonmak isterse o şekli dayatıyor. Dosyalarının konumunu bile modifiye edebiliyor sana söylemeden.

Bunlardan kurtulmak için modifiye imaj ile çözdünüz. Wget ile her şeyi indirdiniz. C++ paketleri kurdunuz. Her şeyi yaptınız şimdi size daha yavaş ve düzgün çalışmayan bir sisteminiz var. Tek bir uygulamada Build için yavaşlıkta Nirvana'ya çıkıyor.

En son Node.js ile uygulama yazarken illallah ettim. Kullanıcı klasörünü OneDrive içine atmış. Bende hem global hem de projeleri orada yapıyordum ki Windows üzerinde Node paketleri ile bir daha uğraşmayayım? Her şeyi gidip OneDrive ile Sync etmeye çalışınca PC gitti bildiğin bilgisayar öldü kaç defa ve bulana kadar canım çıktı. Bana sormadan neden yaptın :mad: iki hafta uğraştım. Hiç tahmin etmedim ki bu gidip senkronize etmeye çalışıyor. Hala sinirliyim iki yıl geçti hıncım devam ediyor. Şimdi de sorunlu. Sadece oyun için olsa da Google Chrome üzerinde görüntü donuyor. Kaydırsamda sayfayı geçsemde pencereyi oynatmadan düzelmiyor. Nasıl bir sorun la bu. Çözümlerde işe yaramadı zaten.

Şirketin verdiği Windows bilgisayar ise gerek çökmeleri, gerek Outlook gibi bir uygulamanın bir yığın kaynakla donması gibi sorunlarla hala kullanmaya devam ediyorum. Tek artısı kaldı Enterprise çözümleri. Bunun dışında zaten oyun yeri benim gözümde işletim sistemi değil sadece bir hizmet ortamı. Hizmet sağlayıcısı olarak da bezdirdi.

Şimdi ve bunu yazarken Linux kullanıyorum. Linux üzerinde ilk olarak endevour OS + GNOME sonrasında GNOME kaldırdım ve Hyprland kullanıyorum. Stabilite, araçlar ve hız olarak daha verimli çalışmakta. Bunu kurarken bir hafta uğraştım. Çünkü her özelleştirmesi renkleri, animasyonları her şeyi ile yaptım. En az paket ile en iyisi üzerine uğraştım. Tek sıkıntım ekran kaydı-görüntüsü alamamak o kadar. Wayland için gerekenleri kurmaya üşendim.

Hız olarak Linux ile işletim sistemi daha hızlı gerek çalışma alanları geçişleri, gerek görüntü akışları. Bilmediğim servisler yok ki gerçekten gereksiz diye birçoğu şeyi kaldırdım. Tabii arada kaynayanda oldu. Sonra dokümanına bakıp geri yükledim.

Linux size programlama için bir şey sunmuyor bunu geliştirenler geliştirici olarak yaptığı için doğası gereği varlar. Sana işletim sistemi sunuyor. Bir felsefesi, sahip olduğu mimari kurallarıyla bir işletim sistemin var. Windows ise sana bir hizmeti sunuyor. Son zamanlarda ise neyi dayatırsa o var.

Burada hani işletim sistemi olarak baktığımda Linux sistemini 3090 ile kullanıyorum ve AI araçları daha verimli. Gerek Build gerek compiler yapıları daha hızlı, süreleri daha kısa. Daha şeffaf ve sorunları bulup düzeltmek daha kolay. EndeavourOS; Arch tabanlı ne lazımsa gerek AUR gerek kendim pkgbuild ile hallediyorum. Özelleştirme desen var ben taskbarı yukarıda kullanırdım.

Windows 11'de bu yok artık eskisi gibi değil ve açıkçası direkt kullanmak istemediğim bir halde. Kendisini en son Win 8.1 service pack 3 ile severek kullandım. Sonrası benim gözümde gitgide kötü bir hale gitti. Windows 11 oyun için var onu da ilk olarak modifiye imaj ile kurdum sonra ChrisTitusTech/winutil ile bir daha modifiye ettim. Eski zamanlarını özledim ama artık eskisi gibi değilsin be Windows 😢.

İçimi döktüm resmen. Eski günlerini özlettin be Windows.

Bu yazıda Linux üzerine inşa edilen yapı ile anılmaktadır. Sadece kendisi ile değil.

Windows'u başarılı bir işletim sistemi olarak görüyorum. Her türlü yazılım desteği, oyun desteği, sürücü desteği mevcuttur.

Yazılımcılar için de çok iyi bir işletim sistemi. Oyun, Adobe, animasyon, vfx vb. geliştiricileri için falan filan çok iyi işletim sistemidir.

Başlangıçta başarıydı ama artık başarı değil Linux'un dağınıklığından ve farklı bir şirketin OS yapmamasından çok rahat Microsoft üstüne de artık parası var Adobe için para verir kötü zamanda.

Artı olarak, Linux'un ev klasörü Windows'unkinden daha sade ve arkadaş canlısı geliyor bana. Mantıksal olarak pek fazla fark yok galiba fakat Windows gereksiz derecede fazla klasörle doldurduğu ve 3. parti yazılımların da bu klasörlere ek olarak kendi klasörlerini koyduğu için ev klasörü tam bir kaos ortamına dönüşüyor. Dökümanlar klasörünü de dolduran çok yazılım var.

Bakın, ne kadar sade.

1745281414173.webp