4. eksiklik de bence kaynak yetersizliği. Gnome için çok basit bir eklenti geliştireyim dedim, çıldırdım. Kaynaklar yarım yamalak ya da hiç yok. Bir sürümde çalışan diğerinde çalışmıyor, sürekli bir değişim var. Onlarca eklenti indirip, kodlarından kendime yarayanları alarak bir şeyler yapmaya çalıştım, istediğim gibi olmadı tabi. Sonra ChatGPT sayesinde toplarladım da öyle biraz adam edebildim.
Detaylar
Kim cevapladı?@29, Mesajın çok uzun diye alıntılamayacağım ama zaman zaman hak verdiğim noktalar oldu. Ben yeni değilim burada ama bu konuyu yeni gelenlere atsan gider Windows kurar. Dürüstçe söyleyeyim, insanlar çok seçimlerden anında bıkar.
Kodlamacılara kızıyorum çünkü, yaptıkları işi bir zaman sonra bırakıyorlar. Onu kullananlar kabak gibi ortada kalıyor. En yakın örneği, neofetch. Linux dünyası ile az çok haşır-neşirim, 15 yaşındaki bebelerde aynı, eski kültürlülerde çok bi'fark yok anladın mı? Hepsi birbiriyle yarışıyor.
Driver konusu firma eseklikleri, onlarda Linux'un bir sucu yok. Yok eger begenmediyseniz zaten kullanmayin.
Bu cümlen çok saçma, %4'te kalmayı bu yüzden hak ediyor. Firmalar önce kitle görmek ister. Sonra yatırım yapar, kitlesi olmayan bir şeye kimse yanaşmaz. Tüm suç firmalara yüklemeyelim. Az kısmı onlarda, tüm suç Linux'ta.
Kodlamacılara kızıyorum çünkü, yaptıkları işi bir zaman sonra bırakıyorlar. Onu kullananlar kabak gibi ortada kalıyor. En yakın örneği, neofetch. Linux dünyası ile az çok haşır-neşirim, 15 yaşındaki bebelerde aynı, eski kültürlülerde çok bi'fark yok anladın mı? Hepsi birbiriyle yarışıyor.
Driver konusu firma eseklikleri, onlarda Linux'un bir sucu yok. Yok eger begenmediyseniz zaten kullanmayin.
Bu cümlen çok saçma, %4'te kalmayı bu yüzden hak ediyor. Firmalar önce kitle görmek ister. Sonra yatırım yapar, kitlesi olmayan bir şeye kimse yanaşmaz. Tüm suç firmalara yüklemeyelim. Az kısmı onlarda, tüm suç Linux'ta.
Evet oyle, Ubuntu tabaninda iki komutla halloluyormus ki bu yazilim temel bir linux yazilimi degil. Bir kullanicinin yaptigi bir sanal makine cercevesi. QEMU ile de ayni performansi verecek yani gerek yok.Ekrandaki resimde indirip direkt açılıyor ise güzelmiş.
Hocam, ama bu da açık kaynak olmanın avantajları değil mi? Yani şunu demek istiyorum: Bıraksa bile, forklayıp geliştirenler olabiliyor. Popüler bir uygulama ise ve geliştirici devam ettirmek zorunda da değil aslında; bundan bir gelir elde etmediğini varsayarsak.Kodlamacılara kızıyorum çünkü, yaptıkları işi bir zaman sonra bırakıyorlar. Onu kullananlar kabak gibi ortada kalıyor. En yakın örneği, neofetch. Linux dünyası ile az çok haşır-neşirim, 15 yaşındaki bebelerde aynı, eski kültürlülerde çok bi'fark yok anladın mı? Hepsi birbiriyle yarışıyor.
Dürüst ol, sen ister misin? Yarım bırakılmış bir sistem var. Açık kaynakla dertli değilim, derdim kitlesi ve yapılan hatalarla.Hocam, ama bu da açık kaynak olmanın avantajları değil mi? Yani şunu demek istiyorum: Bıraksa bile, forklayıp geliştirenler olabiliyor. Popüler bir uygulama ise ve geliştirici devam ettirmek zorunda da değil aslında; bundan bir gelir elde etmediğini varsayarsak.
Dostum neofetch basit bir bash scripti, eger bir sorunu olsa depolerdan kaldirilirdi. Ornek olsun diye diyorum, Windows kullanicilari daha rahat diye hala Office 2010 kullaniyor cogu yerde ki bu en masum ornek. hic guncellemedigim onlarca program vardir Windows makine kullandigimda kullandigim. Format Factory, eski surum Office, Winrar.@29, Mesajın çok uzun diye alıntılamayacağım ama zaman zaman hak verdiğim noktalar oldu. Ben yeni değilim burada ama bu konuyu yeni gelenlere atsan gider Windows kurar. Dürüstçe söyleyeyim, insanlar çok seçimlerden anında bıkar.
Ki Ubuntu, Fedora, diger temel ve stabil distrolari kullanan son kullanicilarin bu muhabbetler hic umrunda degil. Adam kuruyor ve kullaniyor sadece tipki bir Linux kullanicisi gibi.
Birbiriyle yarisan kesim sandalyeyle derileri birlesmis olan nerd kesim, yani dunyanin %4u boyutunda bir kesimin kucuk bir bolumu. Dunyanin %4u Redditi kullansa adamlar trilyoner olur.
NVIDIA bile iyi miktarlarda desktekliyor artik, Casper, Monster ve secili numune laptop markalarinin ve bir iki wifi alicisinin desteklememesi butun platformu kotu yapiyor diyorsaniz ilginc bir yorum olmusdan ileri bir yorum yapamayacagim.Driver konusu firma eseklikleri, onlarda Linux'un bir sucu yok. Yok eger begenmediyseniz zaten kullanmayin.
Bu cümlen çok saçma, %4'te kalmayı bu yüzden hak ediyor. Firmalar önce kitle görmek ister. Sonra yatırım yapar, kitlesi olmayan bir şeye kimse yanaşmaz. Tüm suç firmalara yüklemeyelim.
Karnim acikti. Obezligimin devamini saglayip, Evolution ile maillerimi kontrol edip, Spotify ile fantastik metal albumleri dinlerken Firefox ile indirip GNOME Papers ile actigim pdflerden, Anytype ile kendime not cikartacagim ve multitasking isleri icin GNOME desktopuma guvenirken, sevgilim ile Telegram uzerinden yazisacagim.
Son düzenleme:
Kısmen katılmakla birlikte çamur attığınız çoğu dağıtım zaten size sorunsuz bir şey vaat etmiyor. Biraz hakkında yazılarını okursanız çoğununaşağı yukarı dediği şey şu:Kırbaç 1: Çok Fazla Dağıtım ve Masaüstü Ortamı Cehennemi
Linux’un en ciddi sorunu. 100’lerce dağıtım var ama sadece 5 tanesi düzgün bir şekilde yapılmış olmasıdır. Bu dağıtım bolluğu aslında kafa karıştırmaktan fazlası değil. Herkes bir dağıtım yapıyor ama birkaç gün sonra mezara gömülüyor. Tüm enerjilerini boş işlere yatırarak hem kendine hem de sonrakilere yazık ediyor maalesef.
Bu bir hobi projesidir, yaşayacağınız sorunlardan biz sorumlu değiliz...
Hepsi de rastgele durum çubuğu bozulan Windows'tan iyi.Bir diğer mesele ise masaüstü ortamları. Günümüzde 5 – 10 tane masaüstü ortamı var ama hepsi birbirinden dertli. Kimisi sorunsuz olmasına rağmen, aptalca hatalar yapması. Kimisi ise, varlığı ziyan olması. İnsanların kafasını karıştıran fazlalıklardan başka bir şey değil açıkçası. Geliştiriciler, bu saçmalıklarla zamanlarını ziyan ediyorlar farkında bile değiller.
Alternatif bol.Kırbaç 2: Ego Yarışmaları ve Donanım Sorunları
Linux geliştiricilerin an can alıcı noktası, ego yarışmalarıdır. Kendilerinden başkalarına hem varlığına hem de düşüncelerine katlanamıyorlar. İlla hep benden başkası kullanmasın, bilmesin veya önermesin modundalar. Herkes bir şeyler kodluyor ama ne amaçla kodladığını kendinden başkası bilemiyor veya anlamıyorlar. Görünüş dersen ayrı facia, tasarım desen Windows 98’den bile hallice. Anlayacağın, durum çok vahim.
Bu adamlar olmasa çoğu şey çalışmayacak. Sorun donanım üreticilerinde.Biraz da çuvaldızı kendime de batırayım demek için, donanım uyumsuzluğu cehennemini deşeyim. Her kafadan ayrı bir şey çıkıyor. Sürekli her çıkan yeni donanımda acaba benim Linux’ta çalışacak mı gibi, sorularla zamanlarını kemiren bir meseleye dönüşüyor. Bu sadece kitlenin değil ama büyük kısmı onlarında problemidir.
Anlaşılmayan şey şu ki Linux kafanızdaki gibi bir şey olmak zorunda değil. Linux'un ne olduğunu, nasıl kullanıldığını kavramayan herkes skill issue ile karşı karşıyadır.Kırbaç 3: “Skill Issue” Saçmalığı
Şimdi Linux’un büyümesini baltalayan soruna geçeyim. Bir sorun yaşayan herkesi korkutarak kaçırtan bir terimdir, skill issue. Kendilerine bir kale inşa edip oraya sığındıkları da limandır ayrıca. Bu sadece sorunlar için değil, bazen kendi kendilerine firma isimler ile dalga geçerlere ve sonra onları düzelttiklerinde normal insanlarla uğraşırken bile kullandıkları bir sözcüktür.
Bir diğer dert ise, insanların önerilerini dahi dinlemeden saniyesinde söyledikleri bir kelimedir. Bu kişiler, Linux’a diğer rakipleri bunlar kadar zarar vermemişlerdir. Bunların iflah olması imkansız, o yüzden düzelmeleri için bir psikoloğa gidip randevu almaları gerekiyor. Bu kişilerin yaptıkları, insanlara tepeden bakmak oluyor.
@29, Bunlara inkar etmiyorum ki, çoğu makine Windows 7 kullanıyor ama konumuz Windows değil ki.
Bu kafa yapısı mantıklı değil, sadece senin bilmen, herkesin bileceği anlamına gelmiyor. Hatta normal insanların zerre umurunda değil. Bu muhabbetler ama Linux önce kendine doğru yolu çizmesi gerek. Olay bundan ibaret.
O kitleye gelince ALLAH onlara akıl fikir versin.
Windows'la karşılaştırdığımı sanmıyorum, neden her Linux konusunda hemen Windows'u eleştiriyoruz ki? Konumuz tamamen Linux. Ciddi ciddi soruyorum. Alternatifi bol olması iyi bir şey değil, sadece kafa karıştırıyor. Linux'u öğretmek zorunda değilsin, senden veya başkasından bunu istemiyoruz ama asıl beklentimiz işleri karmaşa hale getirmemek.
Bu kafa yapısı mantıklı değil, sadece senin bilmen, herkesin bileceği anlamına gelmiyor. Hatta normal insanların zerre umurunda değil. Bu muhabbetler ama Linux önce kendine doğru yolu çizmesi gerek. Olay bundan ibaret.
O kitleye gelince ALLAH onlara akıl fikir versin.
Argümanlarına gülüyorum ama sinirden. Fakat 1 tanesine katılıyorum onu kalınlaştırdım. Şimdi, Linux hobi projesi evet ama büyümesine engel mi değil. Yapılan hatalar var mı var. Çözüm kimde dersen hem kodlayanlarda hem de Linux'çularda.Kısmen katılmakla birlikte çamur attığınız çoğu dağıtım zaten size sorunsuz bir şey vaat etmiyor. Biraz hakkında yazılarını okursanız çoğununaşağı yukarı dediği şey şu:
Hepsi de rastgele durum çubuğu bozulan Windows'tan iyi.
Alternatif bol.
Bu adamlar olmasa çoğu şey çalışmayacak. Sorun donanım üreticilerinde.
Anlaşılmayan şey şu ki Linux kafanızdaki gibi bir şey olmak zorunda değil. Linux'un ne olduğunu, nasıl kullanıldığını kavramayan herkes skill issue ile karşı karşıyadır.
Windows'la karşılaştırdığımı sanmıyorum, neden her Linux konusunda hemen Windows'u eleştiriyoruz ki? Konumuz tamamen Linux. Ciddi ciddi soruyorum. Alternatifi bol olması iyi bir şey değil, sadece kafa karıştırıyor. Linux'u öğretmek zorunda değilsin, senden veya başkasından bunu istemiyoruz ama asıl beklentimiz işleri karmaşa hale getirmemek.
Burada önemli bir noktaya artık değinmek lazım: Linux kullanıcıları, Linux'un daha fazla gelişmesi için kendilerinin de Linux'u iyice öğrenmesi ve yeri gelince katkı yapması lazım. Çünkü birincisi, Linux halihazırda açık kaynak; ikincisi ise Linux çoğunlukla bağımsız olarak geliştiriliyor. Sunucu tarafından bahsetmiyorum, masaüstü tarafından bahsediyorum.Argümanlarına gülüyorum ama sinirden. Fakat 1 tanesine katılıyorum onu kalınlaştırdım. Şimdi, Linux hobi projesi evet ama büyümesine engel mi değil. Yapılan hatalar var mı var. Çözüm kimde dersen hem kodlayanlarda hem de Linux'çularda.
Bu karmaşayı azaltan dağıtımlar halihazırda zaten var; Linux Mint gibi. Çeşitlilik iyidir, bence.Windows'la karşılaştırdığımı sanmıyorum, neden her Linux konusunda hemen Windows'u eleştiriyoruz ki? Konumuz tamamen Linux. Ciddi ciddi soruyorum. Alternatifi bol olması iyi bir şey değil, sadece kafa karıştırıyor. Linux'u öğretmek zorunda değilsin, senden veya başkasından bunu istemiyoruz ama asıl beklentimiz işleri karmaşa hale getirmemek.