Linux'un oyunlar için mükemmel olduğu algısı sona ermeli

Qubik

Uzman
Makaleler
1
Linux'u her ne kadar gereksiz arka plan hizmetlerinden arınmış, alternatiflerine kıyasla performanslı ve sistem dostu olarak tanımlasakta "halen" oyun oynamak için iyi bir seçenek değil. Linux fanboyları kızmadan hemen sebeplerini söyleyeyim.
Proton ve Wine ile oyunları saf performansına yakın veya duruma bağlı biraz kayıpla oynayabilirsiniz ama Windows'tan Linux'a geçmek isteyen birisi Battlefield, League of Legends vb anticheat gerektiren oyunlar da oynamak isteyecek. Sonra Linux'ta işlerin farklı yürüdüğünü anlayınca tekrar vazgeçecek. Steam'in burada büyük bir katkısı var ancak hala publisherların politikaları yüzünden isterse süper mega bir Proton versiyonu çıksın yine de bir işe yaramayacak. NVIDIA'nın kapalı kaynak olması da cabası.
Herkesin Linux kurmasına ihtiyacı yok. Kendini hazır hisseden denesin, kursun ona da bir lafım yok. Ancak Linux oyun oynamak için şu an önerilebilecek bir işletim sistemi değil.

Online oyunlar için öyle bir seçenek olmayabilir ama eski bir Steam Deck kullanıcısı olarak hiçbir Single oyunda problem yaşamadım. Hatta 3. parti Proton programıyla indirdiğim ve uyumluluğa eklenmeyen .exe'li oyunları bile sorunsuz çalıştırıyordum. Arz talep meselesi diyelim, Linux'cuların dediği gibi bir markete sahip olsa bu işletim sistemi, firmalar mutlaka getirirlerdi yararlanmak için ama demek ki hâlâ yok.

Valve buna biraz kafa tutup öncü olmak istiyor ama sadece publisher olarak bir yere varmaları zor, fakat ciddi bir yere de getirdikleri kesin. Çok açık söyleyeyim milyonlarca insan Valve sayesinde Linux oyunculuğu gördü Deck ile beraber. Ayrıca başlıkta bir şey yanlış, hatta saçma bile geldi; En benim diyen Linux kullanıcısı bile herhalde "Linux oyunculuğu mükemmel." demiyordur ya. Kabul bazı oyunlar kesinlikle daha performanslı, fakat hâlâ yeteri kadar marketi yok ki AC firmaları olsun, büyük online oyunlar olsun geçişi sağlamıyor.

Son düzenleme:
Dual boot? Burada hep kendimi örnek gösteririm, ben bilgisayarı öyle üst düzey olarak falan bilmiyorum ama hem Windows 11 hem de CachyOS kullanıyorum ve çoğu işimi de Linux tarafından hallediyorum.

Algı falan yaptığımız yok olanı söylüyoruz, çoğu oyun daha performanslı, imkânım olsa video ile kanıtlarım ama zaten leş gibi sistemim var ekran kaydı alsam olmaz, harici bir kamerayla da çekim yapacak ekipmanım yok ancak mesela en çok oynadığım oyun, Elden Ring Windows 11'de düzgün çalışmıyordu 35-40 arası FPS alıyordum. Linux'ta ise dalgalanma olmasın diye 42FPS'ye sabitlemiştim (Sistemimden kaynaklı stabil 60FPS alamıyorum), DLC'de bir iki yer harici stabil 42FPS aldım.

Ha mesela Expedition, Dune Awakening gibi sistemimin kağıt üzerinde kaldıramadığı oyunları oynayamıyorum neden sistemim kötü araya ek bir katman girince böyle oluyor. Tabii Expedition Windows'da daha iyi ama Dune ikisinde de leş gibi.

Online oyun, öyle sistemi ciddi anlamda yoracak oyunlar ve modlama yaptığın bazı oyunlarda Windows kullanırsın kalanından Linux, Linux öcü değil, oyunlarda da kötü performans vermiyor, şuan sen algı yapıyorsun mesela.

Konu sahibi ne anlatmak istediğini anlamamış bence, hani "Linux'ta online oyunlar hâlâ oynanamıyor." dese tamam da Single oyunların çoğu proton sayesinde taş gibi oynanıyor.

Katılıyorum. En basitinden native CS2 proton sürümüne göre daha kötü çalışıyor. Dağıtımlar arası performans farkı da oluyor. Bir oyun birinde açılırken diğerinde açılmıyor. Mükemmel değil, iyi bile değil.

Konu sahibi ne anlatmak istediğini anlamamış bence, hani "Linux'ta online oyunlar hâlâ oynanamıyor." dese tamam da Single oyunların çoğu proton sayesinde taş gibi oynanıyor.
Single oyunları apple'da bile oynarsın eğer grafik gereksinimi yüksek değilse. Çünkü drm, kernel seviyesinde anti-cheat vb genelde olmuyor.

Yaklaşık 999999 kere duyduğum Online oyun mevzusu ve NVIDIA sürücüleri...

Öncelikle kendi şahsi fikirlerime göre Linux'a geçiş yapacak adamın zaten Valorant ve LoL gibi bağımlılık yapacak online oyunlarla alakası olmamalı zaten. Ha diğer BF2024,Call Of Duty gibi kernel level anti cheat isteyen oyunlara ilgisi olanlardan dolayı Linux'ta oyun oynanmaz algısı var. Kısmen doğru, online oyunlar için iyi bir seçenek değil hala Linux. Ancak ben açtığım bir ankette Çekirdek Düzey Anti Hile Yazılımları'nın başlı başına bir tehlike olduğunu ve o tarz hile korumasına sahip oyunlara temkinli yaklaşılması gerektiğini söylemiştim.

Linux özgürlük demek, kontrol demek, mahremiyet demek. Windows ise daha az özgürlük, daha az kontrol ve az mahremiyet ama daha çok tercih gibi. Daha basit örnek olarak evde yaptığınız çikolatalı kek ile marketten aldığınız çikolatalı kek gibi düşünün. Ev yapımı olan daha lezzetli olmasına rağmen, marketten aldığınız daha çok tercih edilir. Çünkü kimse hazır almak varken evde yapmaya uğraşmaz. Benzetmem bu. Çoğumuz hazır ve uyumluluğu fazla olan Windows varken Linux'u çok aramaz.

Şu NVIDIA konusuna katılmıyorum artık. Ocak 2025ten beri NVIDIA + Arch kullanıyorum ve Ağustos 2024ten bu yana kesinlikle ilerleme var. Ayrıca oyun performansı da NTSync sağolsun Windowstan bile iyi durumda artık.

Öncelikle kendi şahsi fikirlerime göre Linux'a geçiş yapacak adamın zaten Valorant ve LoL gibi bağımlılık yapacak online oyunlarla alakası olmamalı zaten.
Ya bunlar bence Linux topluluğunu itici yapan söylemler bence. Yapmayın abi isteyen istediğini oynar, Linux kullanıcılarının toplulukta yorumlarına dikkat ederim, çoğunda "ben özelim, biz özeliz." havasıyla yapılan saçma sapan yorumlar var. İnsan istediğini oynayabilir, işletim sistemi bunu sağlamak zorunda ve günümüzde Online oyunların çoğu maalesef Linux desteğine sahip değil, ha bu işletim sistemini kötü mü yapıyor? Hayır, fakat hâlâ bazı çevreler için kullanılamaz hale getirilebiliyor.

Single oyunları apple'da bile oynarsın eğer grafik gereksinimi yüksek değilse. Çünkü drm, kernel seviyesinde anti-cheat vb genelde olmuyor.
O zaman başlığı değiştir, çünkü konu Linux'ta oyun oynamak değil, Online oyun oynamanın zorluğu hatta imkansızlığıdır yani.

Hala Dual boot kullanmayı öneren insanlardan biriyim. Bir türlü Linux'ta oyun oynamaya alışamadım. Oturmuş bir düzen varken sırf 2 saatlik zevk için 2-3 gün araştırma yapmak insana zor geliyor. Bir de uzun ve yorucu bir günden sonra bunu yapmak ölüm gibi. Kaynakların hepsinin İngilizce hatta bazılarının daha farklı dillerde olmasını saymıyorum bile. Sırf bu yüzden günlük işlerimde Linux, oyun oynayacağım zaman Windows 10 geçiyorum. Windows 10 LTSC tarzı hafifletilmiş ve konum vb izleme özellikleri kapatılmış sürümleri tercih edilebilir. Sadece oyun oynayıp çıkacaksınız sonuçta. Bu kadar kutuplaşmaya ve kavga etmeye değecek bir mevzu değil.

Single oyunlarda bile Proton ve Wine ile görsel bozulmalar ya da ani droplar yaşıyorum. Her oyunda değil fakat sevdiğim oyunlarda olunca direkt diski formatlayasım geliyor. Sadece günlük hayatta ders, iş hayatında kullanacak biri için Linux mükemmel bir işletim sistemi. Özellikle mobil platformlarda optimize ve pil ömrünü ciddi şekilde uzatabiliyor.

Bu konuda suçu NVIDIA ve oyun üreticilerinde arayabilirsiniz. Linux veya dağıtım geliştiricilerin elinden bir şey gelmez. Bir firma, dünyada tek bir işletim sistemi var mış gibi davranıp üstüne Windows Kernel üstünde çalışacak anti hile yerleştirildiği zaman o firmanın oyunlarını Linux'de oynamayı unutun.

Bir de o firmanın oyunlarını oynarken de kişisel bilgileriniz güvendeymiş gibi davranmayın. Çekirdek seviyesinde çalıştıktan sonra Windows tarafından izin almadan da her şey yapabilirler.

Misal, sen Valorant oynarken çekik gözlü eleman ekran görüntünü alıyor veya birkaç dosyanı mı okuyor? Ruhun duymaz. Antivirüslere de gidip para bayıl. Yine ruhun duymaz.

Bu konuya gelmiş en doğru cümle bu:
Çekirdek Düzey Anti Hile Yazılımları'nın başlı başına bir tehlike olduğunu ve o tarz hile korumasına sahip oyunlara temkinli yaklaşılması gerektiğini söylemiştim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…