Linux'un oyunlar için mükemmel olduğu algısı sona ermeli

Ne derseniz diyin Linux'taki oyuncular daha fazla hile yapıyor diye Linux desteğini kesmenin akıl alır bir tarafı yok. Hileyi platformları engelleyerek değil sadece anti-cheat'ı geliştirerek engellersin.

Hayır, oyun oynayacaklara Linux önermek gayet yerinde bir karar. Ama buradaki önemli nokta, hangi oyunları oynayacak ve Windows'ta neyi sevmedi de Linux’a geçmek istiyor? Çünkü bir kişi sadece oyun oynayacaksa, dursun Windows’ta oyununu oynasın. Buna kimse laf etmiyor. Ya da Windows işlerini sorunsuz şekilde hallediyorsa, gene dursun; kimse bir şey demiyor.

Benim işlerimi Windows hallediyor mu? Hayır. Çünkü ben pencere yöneticisi kullanıyorum. Yakın bir zamanda bırakma durumum var, o ayrı mesele. Windows’ta pencere yöneticisi gibi bir durum yok. Kısayollar ile Linux kullanıyorum, bu da kısıtlı. Ayrıca ekosistemini seviyorum ve alıştım.

Yani bu savunma beni Linux fanboyu yapıyor mudur, bilmiyorum. Umarım yapmıyordur diyeyim.

Ne derseniz diyin Linux'taki oyuncular daha fazla hile yapıyor diye Linux desteğini kesmenin akıl alır bir tarafı yok. Hileyi platformları engelleyerek değil sadece anti-cheat'ı geliştirerek engellersin.
Anti-cheat'i geliştirdiler zaten: Kernel seviyesinde anti-cheat.

Hem ayranım dökülmesin hem... Olmuyor şirket dünyasında. En ucuza en etkili çözüm tercih edilir, bugün Vulkan'ın hala yaygın olarak kullanılmamasının sebeplerinden biri de bu mesela. Linux düşmanlığı değil, fazladan maliyeti engelleme. Oyun motorları, geliştirme araçları, çalışan ekibin bilgi birikimi ve tecrübesi 20 yıldır DirectX'e göre gelişti. Microsoft hala XBOX'a oyun çıkaracaksan DirectX'e zorluyor.

Kernel seviyesinde anti-cheat de bu işte. Minimum maliyetle maksimum verim. Linux'a neden gelmiyor? Bilmiyorum. Gelse kullanırlar mı? Tahminimce çoğu kişi kullanmaz. Sen kullanır mıydın?

Ha doğrudan cevap vermek gerekirse mantıklı olduğunu savunmuyorum zaten, olanı anlatıyorum. Arkada İlluminati Linux'un fişini çekmeye çalışmıyor, Microsoft oyun şirketlerine "olm linux ne" diye para yedirmiyor. Şirketler basitçe maliyetten kaçmaya çalışıyorlar.

Mesajlarımı karşılık vermek için değil anlamak için okursan anlarsın zaten.

Bu kesinlikle doğru sadece oyun şirketleri değil başka birçok şeyde şirketlerin birinci önceliği maliyeti düşürmek maksimum kazanç elde etmek.

Kernel seviyesinde anti-cheat de bu işte. Minimum maliyetle maksimum verim. Linux'a neden gelmiyor? Bilmiyorum. Gelse kullanırlar mı? Tahminimce çoğu kişi kullanmaz.

Gelebilir aslında. Nasılki Linux, Linux-zen vb adıyla kerneller yayımlanıyorsa her anti-cheat'i destekleyen ortak bir kernel çıkartılabilir. Kullanıcı istediği zaman sistemini yeniden başlatır, kendi kernelinden anti-cheat kerneline geçiş yapar.
Ama bu mümkün olsa bile Linux'un felsefesine uyan bir yaklaşım değil. Ya şirketler kernel bazlı kontrol konusunda geri adım atmalılar ya da bu kervan ilerlemeye devam edecek.

Online oyun oynayacak insan neden Linux seçsin zaten? Çoğu hile koruması gerektirmeyen oyunlar Linux'ta daha rahat oynanıyor.

Anladım ne dediğinizi. Ben de Microsoft Linux'a oyun, yazılım geliştirmeyin diye millete para veriyor diye bir düşünce içerisinde değilim. Linux'a kernel seviyesinde anti cheatlerin gelmemesinin sebebi anti cheati tamamen linux kerneli için yine yazmanın maliyetli olması. E Riot Games gibi kernel seviyesinde anti cheat bulunan oyunları olan adamlar keriz gibi bir de oyunları Linux'a getirecek halleri yok haklısınız. He kernel seviyesinde anti-cheat'te o kadar mantıklı değil ki, hile engelleyeceğim diye hayvani bi güvenlik zaafı oluşturuyorsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…