İkisi de güzel eserlerdir.

Lakin;

1656681430871.webp

Game Of Thrones, Narnia Günlükleri, Kral Katili Güncesi, Harry Potter gibi eserler Tolkien eseri taşır. Başka diyeceğim bir şey yoktur.

Sizleri de yoruma davet ediyorum @Lotr Manyağı

Son düzenleme:
İkisi de güzel eserlerdir.

Lakin;

Eki Görüntüle 27124

Game Of Thrones, Narnia Günlükleri, Kral Katili Güncesi, Harry Potter gibi eserler Tolkien eseri taşır. Başka diyeceğim bir şey yoktur.

Sizleri de yoruma davet ediyorum @Lotr Manyağı
Bu iki film aynı klasmanda değil ne yazık ki. Tek ortak noktaları fantastik yapım olmaları :) Ayrıca ortada bir global beğeni olan Oscar ödülü de söz konusu. Üzgünüm ama ben LOTR seviyorum diye HP'ye çamur atanlardan asla olmasam da bu ikisini karşılaştırmak Orta Dünya'ya verilmiş olan Tolkien üstadın emeğine bir hakarettir.

Orta Dünya hikayesi hakkında bilgisi olmayan arkadaşların HP demesini anlayabilirim ancak LOTR bir evrendir. Yani Yüzüklerin Efendisi buzdağının sadece görünen kısmıdır bir o kadar da yerin altında vardır. Ancak HP ne ise odur. Filmde gördüğünüz hikayeden başka hikayesi ya da geçmişi yoktur. LOTR'de ise filmi izledikten sonra araştırırsanız asıl Orta Dünya hikayesini keşfetmiş olursunuz. İsteyene çok daha ayrıntılı bilgi verebilirim.

1710739055052.webp

Bunları kıyaslamak hem baba hem oğul Tolkien'e hakaret. Harry Potter ağırlıklı olarak kült kurgu romanlarından ağır şekilde esinlenen, hiçbir evren mekaniği olmayan ve bu mekanikleri açıklamaya bile çalışmayan tamamen temelsiz bir hikaye. Çocukken ben de okudum, sevdim ama LOTR ve Tolkien ile kıyaslamak bana hakaret olarak geliyor.

LOTR ve Tolkien yazıtları ise fantastik kurgu evreninin temel taşları. Mekanikleri belli, neredeyse sıfırdan yaratılan dünyaya ve dillere sahip, kendi hikayesine sahip 1000'e yakın karakter var ve çoğu hikaye derinliğine sahip, farklı mitolojilerin bazı öğelerini harmanlayıp kendi mitolojisini yaratan bir serinin ufak bir bölümü sadece LOTR. Sonrasında gelen istisnasız bütün fantastik kurgular birden fazla şeyi bu mitolojiden arakladı.

Tolkien evreninin yaratıcılık, ilham verme ve edebi değeri 10/10 ise diğeri bunun yarı puanını zor alır, o puanı da akıcı bir hikaye anlatıcısı olduğu için alabilir. HP'ı bu kadar abartmayın. Tadında bırakıp abartmazsanız güzel kalabilen şeyler vardır, Harry Potter da bunlardan biri. Kendi çapında iyi, LOTR ve Tolkien'in mitolojisiyle kıyaslanamaz.

Kıyaslama yapılacak iki evren değil. LOTR evreni dünya tarihinde görülmüş en derin fantastik evrendir. Evrenin varoluşundan bilinen sonuna kadar, farklı farklı çağlar sadece savaşlar ile değil genel olarak bütün bölümleri ile işlenmiştir. Silmarillion dediğimiz kitap kutsal kitap sayılabilecek bir kitaptır. Harry Potter ise başı ve sonu net bir şekilde belli olmayan oldukça kısıtlı bir evrendir. Potansiyel bence var özellikle Gryffindor, Slytherin, Ravenclaw, Hufflepuff haneleri ve bu hanelerin kurucuları üzerinden derin bir geçmiş teması kurulabilir ve işlenebilirdi oysa hikayede Gryffindor ve Slytherin hariç diğer iki haneyi neredeyse görmüyoruz bile. Voldemort ise dümdüz bir kötü karakter. Genel hikayede benim tek hoşuma giden şey hortkulukların her birini bulmak için ayrı ayrı alt hikayelerin oluşturulmasıydı. Bunun haricinde hoşuma gitti diyebileceğim başka bir bölüm yok. Severus Snape ve Sirius Black haricinde de beni evrene çeken bir karakter yoktu.

Filmler özelinde kıyaslama yapmak ise Peter Jackson'a çok büyük saygısızlık olur. Şu kadarını söyleyeyim, önce HP 8. filmdeki son savaş sahnesini açın ardından LOTR 3. filmdeki Pelennor Çayırları Savaşı'nı açın. Yetmezse LOTR 2. filmdeki Miğfer Dibi Kuşatması'nı açın. Yetmezse LOTR 1. filmedeki Son İttifak Savaşı'nı açın.

Oscar'a göre film kalitesi belirlenmez. Fight Club hiç Oscar alamadı mesela. Ama bence de Lotr daha iyi.
Bu iki film aynı klasmanda değil ne yazık ki. Tek ortak noktaları fantastik yapım olmaları :) Ayrıca ortada bir global beğeni olan Oscar ödülü de söz konusu. Üzgünüm ama ben LOTR seviyorum diye HP'ye çamur atanlardan asla olmasam da bu ikisini karşılaştırmak Orta Dünya'ya verilmiş olan Tolkien üstadın emeğine bir hakarettir.

Orta Dünya hikayesi hakkında bilgisi olmayan arkadaşların HP demesini anlayabilirim ancak LOTR bir evrendir. Yani Yüzüklerin Efendisi buzdağının sadece görünen kısmıdır bir o kadar da yerin altında vardır. Ancak HP ne ise odur. Filmde gördüğünüz hikayeden başka hikayesi ya da geçmişi yoktur. LOTR'de ise filmi izledikten sonra araştırırsanız asıl Orta Dünya hikayesini keşfetmiş olursunuz. İsteyene çok daha ayrıntılı bilgi verebilirim.

Eki Görüntüle 27129

Oscar'a göre film kalitesi belirlenmez. Fight Club hiç Oscar alamadı mesela. Ama bence de LOTR daha iyi.
Global'de belirlenir hocam. Bu tür ödüller bu yüzden verilir. Zevkler ve renkler elbette tartışılmaz. Biri filme hayatımın filmi derken öteki beğenmedim der geçer. Ancak genelleme yapıp bazı filmleri ölçüp tartacak isek, dünyanın film sektörü için en prestijli ödülü olan Oscar ödülleri elbette belirleyici bir unsurdur.

Global'de belirlenir hocam. Bu tür ödüller bu yüzden verilir. Zevkler ve renkler elbette tartışılmaz. Biri filme hayatımın filmi derken öteki beğenmedim der geçer. Ancak genelleme yapıp bazı filmleri ölçüp tartacak isek, dünyanın film sektörü için en prestijli ödülü olan Oscar ödülleri elbette belirleyici bir unsurdur.

Bence belirlenmez. IMDb de 1. Sırada olan filmin hiç Oscar'ı yok. IMDb kullanıcı notlarına göre sıralanıyor.