Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

mrkarayildirim

Çalışkan
Öncelikle merhaba,

Mac mini ve iPhone cihazlarım arasında bir Tailscale ağım var. iPhone’daki yerleşik “Dosyalar” uygulaması ile istediğim dosyalara erişmek için Mac üzerinden SMB dosya paylaşımı yapıyorum. Yani tamamen SMB kullanıyorum, uzaktan erişim için de Tailscale var. Aslında her şey düzgün gibi gözüküyor ama kullanmaya başlayınca sorunlar ortaya çıkıyor. Bu konuyu da @Recep Baltaş’ın Nextcloud videosunu görünce açma gereği duydum, çünkü başta sorunlar çok büyük değildi.

Yaşadığım sorunlar şunlar:
  • Mac ayarlarında “Dosya Paylaşımı” sekmesine girdiğimde kullanıcı seçimi yapabiliyorum, fakat yalnızca ana kullanıcıyı görebiliyorum. “Yalnızca paylaşım” kullanıcılarını göremiyorum veya ekleyemiyorum.
  • iPhone üzerinde bağlantı stabil ve hızlı değil, çoğu zaman “Content unavailable” hatası veriyor. Uygulamayı kapatıp açınca düzeliyor.
  • Paylaşmadığım halde “Macintosh HD” ve “User” klasörleri görünüyor.
  • Thunderbolt üzerinden bağladığım diski paylaştığımda ve bilgisayarımı kilitlediğimde yalnızca yerel dosyalara erişebiliyorum, disk görünmez oluyor. Disk açık ve aktif olmasına rağmen yine de kayboluyor.

Bu sorunları çözmek için birçok yöntem denedim fakat tam anlamıyla çözüm bulamadım.

Ek olarak şunu da belirtebilirim: Daha önce paylaşımı Windows PC üzerinden yapıyordum ve çok daha stabil çalışıyordu. Mac kullanmak zorunda olduğum için işletim sistemini değiştiremiyorum ve Mac mini yerine başka alternatifim de yok.

Paylaşım protokolünü değiştirebilirim. Bu protokolü kullanma sebebim, yerleşik uygulamada dosyaların doğrudan görünmesi. İşletim sistemi haricinde her türlü yazılımı deneyebilirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Mac'te nasıl yaparsın bilmiyorum ama smb konfigürasyon dosyasından ayarlaman gerekiyor paylaşacağın dizinleri. Paylaşım kullanıcısını da komut satırından Samba kullanıcısı oluşturarak yapıyorum ben. Kilitlenince diskin görünmemesi Mac sorunu. Onu bilen biri yazabilir.

Mac'te nasıl yaparsın bilmiyorum ama SMB konfigürasyon dosyasından ayarlaman gerekiyor paylaşacağın dizinleri. Paylaşım kullanıcısını da komut satırından Samba kullanıcısı oluşturarak yapıyorum ben. Kilitlenince diskin görünmemesi Mac sorunu. Onu bilen biri yazabilir.

Aslında çok önemli bir tavsiye verdiniz teşekkür ederim. Config dosyasına Mac'de erişebileceğim dizini zaten biliyordum ama hiç aklıma gelmemişti. Paylaşılan dizinleri tam manasıyla ayarlama imkanını yine de sunmuyor diye biliyorum ama özellikle stabiliteyi ayarlama konusunda çok işime yarayacak.

Samba kullanıcısı oluşturmayı bir deneyeyim oluyor mu diye.

Diğer konuları bilen birileri yanıtlarsa çok sevinirim.

Çözüm
Ayarlayabiliyorsun. Homes kısmını pasif edersen tüm Home dizinin yerine sadece seçtiğin dizinler gözükür.

Teşekkür ederim işe yaradı.

Ve bir sorunuda ben çözdüm, kullanıcıları ayarlarken .conf dosyasında olmayan paylaşım ayarlarında bulunan bir ayar kullanıcıları eklemeyi tamamiyle devre dışı bırakıyor. "Remote login" ayarı. Bunu aktif edip istediğimiz kullanıcıyı oraya eklediğimizde kullanıcı sorununuda çözmüş oluyoruz.

Ayrıca conf dosyasındaki gizlilik ayarlarının bazıları stabiliteyi arttırıyor fakat tavsiye etmiyorum.

Diskin kaybolma sorununu 2 farklı ayarı değiştirerek çözdüm. Öncelikle enerji ayarlarından "Low Power mode" u kapatın. Daha sonra aynı sekmede bulunan "mümkün olduğunda diski uyut" ayarınıda kapatın.

Farklı protokoller veya bazı sorunlara farklı çözümleriniz var ise yazabilirsiniz.

Son düzenleme: