Yaptığı işe değişir fan sesi, yüklü bir şey yapıyorsa fan sesi gelmesi normal değil mi zaten?
Fan sesi demedim hocam, fandan ses dedim. Yani olağandan başka bir ses geliyorsa bakım gelmiştir. 16" MBP 2023 cihazımın sesini steteskopla ancak duyarsın ancak 2019 MBP Intel cihazımın fanından sürtme sesi geliyor. Yani bakımı geldi. Bu arada yeterince iyi bir Mac kullanıyorsan ölüm testine girmedikten sonra fan sesini rahat rahat duymazsın.

Edit: Fan sesi demişim gerçekten. Yanlış anlaşılma için kusura bakma. Demek istediğimi anlamışsındır umarım.

Peki MacBook Air'da fan bulunmuyor. Bu da tozlanma falan yapmaz. Ona bakım gerektirmiyor o zaman. Öyle mi?

Tozlanmayı genellikle ısınmayla ilişkilendirdiğimiz için şöyle bir yorum yapmak istiyorum. Macbook Air M1 cihazımı alalı neredeyse 1 yıl oldu ve battaniye vs. her yerde kullandım. Dediğinizde haklısınız çünkü gerçekten de toz girmesi için hiçbir yeri yok cihazın. Port olarak bile sadece 2 tane Thunderbold girişi ve Jak girişi var. Isınmayla alakalı gram sorun yaşamadım. Şu an yaz sıcağında bile arkada Spotify, Discord, Telegram gibi klasik şeyler açıkken maksimum 40 civarı dereceyi görüyor cihaz. Yine yaz sıcağında Minecraft oynadığım zaman 70 dereceye falan çıkıyor.

Ona da gerekir. Termal macun bakımı vs. yapılıyor onlarda.
Hayır, termal macun değişimi gibi bir şey SoC'nin üstündeki çıkarınca geri takılamayan ve çıkartırken yamulan bakır kaplamadan dolayı yapılmıyor.

Tozlanmayı genellikle ısınmayla ilişkilendirdiğimiz için şöyle bir yorum yapmak istiyorum. Macbook Air M1 cihazımı alalı neredeyse 1 yıl oldu ve battaniye vs. her yerde kullandım. Dediğinizde haklısınız çünkü gerçekten de toz girmesi için hiçbir yeri yok cihazın. Port olarak bile sadece 2 tane Thunderbold girişi ve Jak girişi var. Isınmayla alakalı gram sorun yaşamadım. Şu an yaz sıcağında bile arkada Spotify, Discord, Telegram gibi klasik şeyler açıkken maksimum 40 civarı dereceyi görüyor cihaz. Yine yaz sıcağında Minecraft oynadığım zaman 70 dereceye falan çıkıyor.
Tozu sıcaklıkla ilişkilendiriyorlar çünkü neden sonuç ilişkisi genelde kurmuyorlar. Tozlanma fan bıçaklarını ve hava kanallarını kapattığından dolayı hava akışını zayıflatır, bu da bilgisayarın daha hızlı ısınmasına yol açıp performansı kısar. Macbook Air'da fan veya hava kanalı gibi şeylerden bahsedemeyeceğimizden temizlik için içini açtığımızda hiçbir şey yapamayıp geri kapatacağız. En azından 2.5 yıl kullanılan M2 MBA için durum bu şekilde, kaldı ki ısınma gibi sorunları da yok.