@Ethem Efe öncelikle bize fakültede hep bir dosyayı incelenmeden sadece haberlerde verilen detaylar üzerinden hukuki değerlendirme yapmamamız tavsiye edilirdi.

Çünkü haberlerde bütün iddialar, deliller vs. yer almaz, alamaz. Bu sebeple sağlıklı bir değerlendirme yapılamaz aslında. Yine de merak ettiğiniz birkaç kelam edeyim.
Esasen ticari anlamda yolcu taşımaya yönelik mevzuata Martı TAG uygulamasının fiili ayrıntılarına detaylı olarak hakim değilim. Ancak işin taksi boyutuna baktığımızda taksicilik ticari anlamda bir yolcu taşıma faaliyeti. Çeşitli kurallara tabidir ve bu taşımacılığın yapılabilmesi için çeşitli belgeler, plaka, ruhsat vs. alınması gerekiyor olabilir. Bunlar hem gereklilik hem de bir masraf kalemi. Ayrıca taksi sahipleri bir vergi mükellefi oluyor ve kazançlarını vergilendirmek zorundalar.
Muhtemelen bu noktadan yola çıkarak Martı TAG'ın da esasen bir ticari taşıma yaptığını, ancak bununla ilgili mevzuatın belirlediği ve taksicilere uygulanan bu kuralları dolandıklarını, dolayısıyla kazançlarını da vergilendirmediklerini ileri sürerek haksız rekabet olduğunu ileri sürmüş olduklarını düşünüyorum.
Martı TAG da muhtemelen yaptıkları taşımanın aslında ticari bir taşıma olmadığını, bir nevi aynı yöne giden insanların yolculuk masraflarını bölüştüğü bir hatır taşımacılığı olduğunu ileri sürmüştür.
Bu noktada Martı TAG'ın fiili uygulamasını bilmiyorum, tecrübe etmedim. Martı TAG şirketi her ne kadar vergi mükellefi olsa da bir Martı TAG sürücüsü sanırım vergi mükellefi değildir ve bu kazancı vergilendirmiyor olabilir, emin değilim.
Sadece varsayım üzerine hukuki değerlendirme yapıyorum. O yüzden dosyayı okumadan, iddia ve savunmalar ile delilleri görmeden sağlıklı hukuki değerlendirme yapamam.

Ancak şunu söyleyebilirim, sanırım açılan dava bir tespit davası. Yani kararda haksız rekabetin olduğuna yönelik bir tespit hükmü içeriyor olabilir. Tespit davalarının sonuç doğurabilmesi için kesinleşmesi gerekiyor, yani ya itiraz edilmeden kesinleşecek ya da itiraz edilecek ve itiraz haksız bulunarak karar kesinleşecek. Bu sebeple Martı TAG yasal olarak "kapatıldığını" düşünmüyorum.