Merhaba arkadaşlar, VDSL bağlantı kullanıyorum ve yakın zamanda Mercusys MR70X model, OpenWrt destekli bir router edindim. Cihaza OpenWRT kurduktan sonra Zapnet üzerinden bağlantı sağladım ve Google DNS ayarlarını yapılandırdım. Eski modemimi bridge (köprü) moduna alarak interneti tamamen bu router üzerinden kullanmaya başladım.
Ancak bu geçişten önce CS sunucularında 40-50 ms civarı ping alırken, şimdi 60-70 ms arasında değişiyor. Aradaki bu artışın nedenini anlayamadım. Benzer bir durum yaşayan ya da bu konuda fikir verebilecek olan var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.
1.
Firmware Güncellemeleri:
- OpenWrt'nin en son sürümünü kullandığınızdan emin olun. İlk olarak, OpenWrt'nin güncel sürümünü kurarak başlayın. Bunun için OpenWrt'nin web sitesinden en son sürümü indirin ve yönlendiricinize yükleyin.
2.
QoS Ayarları:
- OpenWrt'de QoS (Quality of Service) ayarlarını kontrol edin. Eğer QoS etkinse ping sürelerini etkileyebilir. QoS ayarlarını devre dışı bırakmayı deneyin.
- Bunun için:
- OpenWrt arayüzüne giriş yapın.
- "Network" menüsünden "QoS" seçeneğine gidin ve QoS'yi devre dışı bırakın.
3.
DNS Ayarlarını Gözden Geçirin:
- DNS ayarlarını doğru yapılandırdığınızdan emin olun. Google DNS (8.8.8.8 ve 8.8.4.4) ayarlarını kullanmaya devam edin.
- "Network" menüsünden "DHCP and DNS" ayarlarına gidin ve DNS adreslerini kontrol edin.
4.
MTU Ayarları:
- MTU (Maximum Transmission Unit) değerinin uygun olup olmadığını kontrol edin. Genelde 1492 veya 1500 tercih edilir. Aşağıda nasıl kontrol edeceğiniz:
- OpenWrt arayüzüne giriş yapın.
- "Network" menüsünden "Interfaces" bölümüne gidin.
- WAN arayüzünü seçin ve MTU değerini kontrol edin.
5.
TCP/IP Ayarlarını Kontrol Edin:
- TCP/IP ayarlarının doğru yapılandırıldığından emin olun. Eğer özel bir konfigürasyon yaptıysanız, varsayılan ayarlara geri dönebilirsiniz.
6.
Arka Planda Çalışan Uygulamaları Kontrol Edin:
- Yönlendiricinizde arka planda çalışan veya ağ trafiğini etkileyebilecek uygulamalar veya hizmetler varsa bunları kapatmayı deneyin. Özellikle sürekli veri trafiği yaratan uygulamalar ping sürelerini artırabilir.
7.
Farklı DNS Testleri Yapın:
- Farklı DNS sunucularını deneyerek bağlantınızı test edin. Örneğin, Cloudflare DNS (1.1.1.1) veya OpenDNS'yi (208.67.222.222) kullanarak ping sürelerinizi kıyaslayın.
8.
Modemi Gözden Geçirin:
- Eski modeminizin köprü modunda çalıştığını ve düzgün yapılandırıldığını doğrulayın. Herhangi bir sorun varsa modem ayarlarını sıfırlayıp yeniden yapılandırmayı deneyin.
9.
Cihaz ve Ağ Analizi:
- Ağınızdaki bağlı diğer cihazların band genişliğini etkileyip etkilemediğini kontrol edin. Bu cihazları devre dışı bırakıp ping sürelerini test edin.
10.
Kablosuz Bağlantı Kontrolü:
- Eğer kablosuz bağlantı kullanıyorsanız, ağ sinyal gücünü kontrol edin. Zayıf sinyal, ping süreleriniz üzerinde olumsuz etki yapabilir.
- Mümkünse, Ethernet kablosu ile doğrudan bağlantı kurarak ping sürelerinizi test edin.
Bu adımları izleyerek sorununuzu çözme şansınızı artırabilirsiniz.