Makaleler
62
Yer
Amerika Birleşik Devletleri
1744132421950.webp

Windows ME veya Windows Millenium Edition, 14 Eylül 2000'de piyasaya sürülen, genellikle ev kullanımı için tasarlanmış, MS-DOS tabanlı bir işletim sistemidir. Bana göre iyi bir işletim sistemi olmasına rağmen, o yıllarda Windows ME insanlar tarafından sevilmedi. Çünkü çok sık hata veriyor, kararsız çalışıyor ve kullanıcı deneyimini bozuyordu. Üstelik eski donanımlarla uyumsuzluklar yaşıyor, XP öncesi dönemde güven vermeyen bir geçiş sürümü olarak görülüyordu. Çok fazla mavi ekran vermesi sebebiyle, kullanıcılar arasında "Windows Mistake Edition" lakabını aldı.

Bugün tam 25 yıl öncesine dönüyoruz! Sanal makineye Windows Millennium Edition kurdum. Şimdi sizlere içindeki programları ve özellikleri göstereceğim. Öncelikle şunu belirtmeliyim; VirtualBox eklentilerini kurmayı denedim ama beklendiği gibi hata verdi. Bu yüzden görüntü bozulmaları veya bazı programlarda hatalar olabilir. Kusura bakmayın :)

İlk olarak bilgisayarı açtığınızda sizi böyle bir ekran karşılıyor:

1744132721157.webp

Buraya kullanıcı adını kendim girdim. Yoksa buralar boş geliyor. Açtığınızda o muhteşem açılma sesini duyuyorsunuz.

Masaüstü ve kısayollar, ilk kurulumda varsayılan olarak bu şekilde geliyor:

1744132834663.webp

Yüklü olarak gelen oyunlar şu şekilde:

1744132861668.webp

Meşhur Pinball oyununu açtım ve bu şekilde:

1744132941402.webp

Kapatma seçeneklerinde bir işe yaramayan "bekleme konumuna geç" seçeneği var.

1744132983169.webp

"Bilgisayarım" içeriği bu şekilde:

1744133019092.webp

Sistem dosyaları, silinmeleri veya değiştirilmeleri önlemek için gizli bir durumda. Tıpkı Windows 2000 ve önceki sürümler gibi.

1744133073754.webp

Denetim masası seçenekleri bu şekilde:

1744133109399.webp

En altta "program ekle/kaldır" var.

Görev çubuğu ve başlat menüsü özellikleri:

1744133158239.webp

Sanırım görev yöneticisi yok.

1744133184705.webp

CTRL + SHIFT + ESC kısayolu başlat menüsünü açmakta.

CTRL + ALT + DELETE yapınca böyle oluyor:

1744133230964.webp

Başka gösterebileceğim bir şey yok. Bu sisteme KernelEx kurmayı denedim. Fakat beklendiği gibi hata verdi.

Bu sistemden Techolay Sosyal'e giriş başarısız oldu :( Çünkü hiçbir şekilde internete erişemedim. İnternet bağlantısı var, fakat tarayıcıdan bir siteye girmeye çalıştığınızda mavi ekran alıyorsunuz.

Şu muhteşem reklam ile kapanışı yapıyorum. İyi sosyaller!

Son düzenleme:
Diğer bir tartışmalı sürümse Vista'dır.
Duyduğuma göre, zamanın üstünde bir gereksinimi var mış ve bu da zorlanmalara neden olmuş.
Ben de onu mu araştırıp açsam acaba konu olarak?
Olur. Windows Vista'da sevdiğim bir Windows sürümüdür. DreamScene özelliği ile ilk hareketli arka plan özellikli Windows sürümüdür kendisi.

Elimde çok eski AGP anakartlı bir kasa var DDR RAM'lı ve Dual CRT monitörde duruyor onunla bir setup yapıp Win 98 veya XP kurup Half-Life oynayasım var ama üşeniyorum ne zamandır :D

Diğer bir tartışmalı sürümse Vista'dır.
Duyduğuma göre, zamanın üstünde bir gereksinimi var mış ve bu da zorlanmalara neden olmuş.
Ben de onu mu araştırıp açsam acaba konu olarak?

Bu arada ellerine sağlık kardeşim <3

Bir de şu an en tartışmalı sürüm Windows 11 :)

Bu Windows'a ilk rastlamamda "Millenium Edition" gibi bir adla karşıma çıkınca istemsizce tasarım açısından eski Windows sürümlerindeki gibi 80'lerden fırlama değil de biraz daha değişik güzel bir tasarım beklemiştim. Böyle bi' tasarım görmek benim için düş kırıklığı olmuştu.

Vista gelir mi? O da sorunlarla gelmişti. Aslında Vista erken çıktı. Birkaç yıl daha geç çıksa belki daha iyi bir işletim sistemi olurdu. RTM sürümü ise berbat. SP1 kurunca bile aradaki farkı anlıyorsun. Ayrıca RTM ve SP1 sürümünde Bluetooth menüsündeki dosya alma veya verme kısmındaki arayüz biraz daha farklıydı. SP2'den sonra Windows 7'de ki gibi oldu. Ayrıyeten RTM sürümde görev çubuğunun tasarım ve renkleri çok fark edilmeyecek şekilde değişik.
(Düzeltme) konunun tarihini görmemişim. Hortlattığım için kusura bakmayın.