Yani bir oyunu 11 yıl oynadınız ve artık size yeni bir şey veremediği için eleştiriyorsunuz... Her oyun sonsuza dek "viable" kalmak zorunda değil, yüzlerce saat oynandıktan sonra yeni şeyler sunmak zorunda da değil. Minecraft vanilla hali ile oyunu hiç bilmeyen birisine yüzlerce saatlik bir eğlence sunuyor devamında ise çok oyuncuulu oyun modu sunuyor yetmiyor java altyapısı sayesinde onbinlerce farklı mod ve mod paketi sunuyor. Bence gayet başarılı hatta şunu net bir şekilde söyleyeyim hayatımda yaptığım en iyi oyun yatırımı olabilir.
Yukaridaki mesajima bakabilirsin. Orada tam da degindigin noktaya atifta bulundum.

Rica ederim. Konuya vakit ayirip fikrini belirttigin icin de ben tesekkur ederim.

Minecraft, bir oyundan ziyade bir oyun motoru gibidir. Bu yüzden bir süre sonra tekrara binmez; içinde çok rahat 10.000+ saatlik içerik barındırabilir. Bana sorarsanız, oyun tarihinin oyuncuya en fazla özgürlük tanıyan oyunudur.
Modlara girmedim konuda. Saf oyundan bahsediyorum.

Modlara girmedim konuda. Saf oyundan bahsediyorum.
‘Communitysiz bir hiç’ demek, Minecraft’ın ne olduğunu tam kavrayamamak gibi geliyor bana. Evet, topluluk oyunu inanılmaz bir seviyeye taşıyor ama bu, oyunun temelsiz olduğu anlamına gelmez. Minecraft’ın modları, texture pack’leri, özel haritaları ve sunucuları topluluk sayesinde gelişti; bu doğru. Ama bu içerikleri mümkün kılan şey, oyunun kendi açık yapısı ve modlanabilirliği.

Sunucular sayesinde farklı oyun modları (Skyblock, Bedwars, Roleplay gibi) ortaya çıktı. Modlar teknik sınırları aştı; yeni yaratıklar, makineler, boyutlar ekledi. Texture pack’ler görsel deneyimi kişiselleştirdi. Haritalar ise hikaye anlatımını ve keşfi yepyeni bir boyuta taşıdı. Yani community, Minecraft’ın sunduğu özgürlük alanını doldurdu; ama bu alanı yaratan yine Minecraft’ın kendisiydi. Community olmasa bile oyun hâlâ bir sandbox şaheseri olurdu. Ama topluluk sayesinde bu şaheser, bir kültüre dönüştü.

Zaten başlı başına hem bir oyun olup hem de bu kadar özgürlük sunabilmek, oyun tasarımı açısından inanılmaz zor bir şey. Çoğu oyun ya hikâyeye odaklanır ya da belli mekaniklerle sınırlı kalır. Minecraft ise hem oynanabilir bir çekirdek deneyim sunuyor (survival, crafting, exploration) hem de oyuncuya neredeyse sınırsız bir yaratım alanı veriyor. Hem modlanabilir, hem kişiselleştirilebilir, hem toplulukla büyüyebilen ama aynı zamanda tek başına da anlamlı olan çok az oyun var. Minecraft, hem bir oyun hem bir platform hem de bir dijital tuval. Bu dengeyi kurabilmek, daha önce de dediğim gibi çok zor bir şey. Minecraft'ın popüleritesinin anahtarı da bu zaten.

Tabii işin şakası bunlar. Minecraft nasıl bir oyun bir de kendi gözümden anlatayım. Başlarsın ağaç kır, taş çağına geç maden topla köy kur yapı yap evet bu noktada haklısın. Bir oyundan sınırsız zevk beklememiz bence bu noktada mantıksız kalıyor. Bu sadece Minecraft için değil diğer tüm oyunlar için geçerli. Minecraft bırakılmaz ara verilir mantığı ile ilerlerim hep. Yapacaklarımızın tükenmesi konusu bence kişinin hayal gücüne bağlı bir noktada çünkü Reddit Minecraft üzerinde binlerce yapı fikri var. Elbet birisi gözüne hitap edecektir ve yapmak isteyeceksin. Oyunu modlar daha güzel bir hale getiriyor şahsi fikrimce. Eskiden boş ve gereksiz güncellemeler getirdiler ve firma olarak duraksama dönemiydi fakat son zamanlarda getirdikleri güncellemeler özellikle de modlu oynayan arkadaşlar için moda ihtiyaç duymama hissiyatı yaratacak. Sadece Minecraft üzerinde değil diğer oyunlar üzerinde de bu görüşe göre vasat mevzusunu konuşabiliriz bence misal LoL çok severim ama fazlası zarardır. Aylarca oynar sıkılırım fakat 2 hafta aradan sonra girince keyif alırım. Bu şahsi fikrim ve söylemeliyim ki Minecraft diğer oyunları da bu düşünceyle aynı kategoriye alınca dünyanın en iyi oyunudur. Mafia 2 mesela görev yaparsınız hikayeyi bitirirsiniz ve oyun biter. Oyunun devamı yok. Sonrası şehir gezmek adam öldürmek para harcamaktan ibaret. Ama Minecraft bir sonu olmadığı için oyuncuya bir noktada amaçsızlık sunuyor.

‘Communitysiz bir hiç’ demek, Minecraft’ın ne olduğunu tam kavrayamamak gibi geliyor bana. Evet, topluluk oyunu inanılmaz bir seviyeye taşıyor ama bu, oyunun temelsiz olduğu anlamına gelmez. Minecraft’ın modları, texture pack’leri, özel haritaları ve sunucuları topluluk sayesinde gelişti; bu doğru. Ama bu içerikleri mümkün kılan şey, oyunun kendi açık yapısı ve modlanabilirliği.

Sunucular sayesinde farklı oyun modları (Skyblock, Bedwars, Roleplay gibi) ortaya çıktı. Modlar teknik sınırları aştı; yeni yaratıklar, makineler, boyutlar ekledi. Texture pack’ler görsel deneyimi kişiselleştirdi. Haritalar ise hikaye anlatımını ve keşfi yepyeni bir boyuta taşıdı. Yani community, Minecraft’ın sunduğu özgürlük alanını doldurdu; ama bu alanı yaratan yine Minecraft’ın kendisiydi. Community olmasa bile oyun hâlâ bir sandbox şaheseri olurdu. Ama topluluk sayesinde bu şaheser, bir kültüre dönüştü.

Zaten başlı başına hem bir oyun olup hem de bu kadar özgürlük sunabilmek, oyun tasarımı açısından inanılmaz zor bir şey. Çoğu oyun ya hikâyeye odaklanır ya da belli mekaniklerle sınırlı kalır. Minecraft ise hem oynanabilir bir çekirdek deneyim sunuyor (survival, crafting, exploration) hem de oyuncuya neredeyse sınırsız bir yaratım alanı veriyor. Hem modlanabilir, hem kişiselleştirilebilir, hem toplulukla büyüyebilen ama aynı zamanda tek başına da anlamlı olan çok az oyun var. Minecraft, hem bir oyun hem bir platform hem de bir dijital tuval. Bu dengeyi kurabilmek, daha önce de dediğim gibi çok zor bir şey. Minecraft'ın popüleritesinin anahtarı da bu zaten.
Oyunun temelsiz oldugunu hicbir zaman ifade etmedim. Oyle olsaydi 11 yildir masaustumde olmazdi. Dedigim gibi, topluluk destegi olmasaydi ve Minecraft'in cikis yili 202X olsaydi bu denli bir basariya sahip olmayacakti asla.

Tabii işin şakası bunlar. Minecraft nasıl bir oyun bir de kendi gözümden anlatayım. Başlarsın ağaç kır, taş çağına geç maden topla köy kur yapı yap evet bu noktada haklısın. Bir oyundan sınırsız zevk beklememiz bence bu noktada mantıksız kalıyor. Bu sadece Minecraft için değil diğer tüm oyunlar için geçerli. Minecraft bırakılmaz ara verilir mantığı ile ilerlerim hep. Yapacaklarımızın tükenmesi konusu bence kişinin hayal gücüne bağlı bir noktada çünkü Reddit Minecraft üzerinde binlerce yapı fikri var. Elbet birisi gözüne hitap edecektir ve yapmak isteyeceksin. Oyunu modlar daha güzel bir hale getiriyor şahsi fikrimce. Eskiden boş ve gereksiz güncellemeler getirdiler ve firma olarak duraksama dönemiydi fakat son zamanlarda getirdikleri güncellemeler özellikle de modlu oynayan arkadaşlar için moda ihtiyaç duymama hissiyatı yaratacak. Sadece Minecraft üzerinde değil diğer oyunlar üzerinde de bu görüşe göre vasat mevzusunu konuşabiliriz bence misal LoL çok severim ama fazlası zarardır. Aylarca oynar sıkılırım fakat 2 hafta aradan sonra girince keyif alırım. Bu şahsi fikrim ve söylemeliyim ki Minecraft diğer oyunları da bu düşünceyle aynı kategoriye alınca dünyanın en iyi oyunudur. Mafia 2 mesela görev yaparsınız hikayeyi bitirirsiniz ve oyun biter. Oyunun devamı yok. Sonrası şehir gezmek adam öldürmek para harcamaktan ibaret. Ama Minecraft bir sonu olmadığı için oyuncuya bir noktada amaçsızlık sunuyor.
Zaten Minecraft'in amaci sinirsiz hayal gucuyle oyunu istedigin gibi kisilestirmesinden kaynakli olarak bu kadar seviliyor. Bu baglamda bakarsak kendini daha fazla oynatacak baska bir oyun yoktur herhalde. Belki Terraria.

Bende böyleyim her seferinde aynı rutinleri yapardım. Minecraft oynayan pek arkadaşım yoktu bu yüzden tek oynamak zorunda kalırdım ve bu çok sıkıcı geliyordu üstelik oyunu eski sürümlerde oynadığım için ''Liminal Space'' korkusu yaşıyordum. Birde şizofren gibi köylülerle chat yazıp dururdum kendi kendime. Şu anlık Multiplayer'daki towny survival sunucularında bir nebze eskisinden zevkli gibi geldi oyun bana. Oyun hala modlarla ayakta ve Mojang'ta bilmiş olacak ki, ''oyuncular modlarla oynuyor biz uğraşmayalım ellemeyelim'' diye oyuna birkaç mob veya gereksiz şeylerden başka pek fazla güncelleme getirmiyor.

Minecraft'in cikis yili 202X olsaydi bu denli bir basariya sahip olmayacakti asla.
Topluluk desteği konusunda yorumsuzum fakat bu konuda çok haklısınız. Bugün herhangi bir oyunu büyük kitlelere aksettirmek çok zor. Günümüzde çok çok üst düzey oyunlar bile oyun kitlesi tarafından bazen duyulmayabiliyor. Minecraft çok eski yıllara dayandığı için özellikle de bilgisayar ile yeni tanışmış neslin vazgeçilmezi oldu. Fakat kendisini sürekli yenileyerek güncel kalmayı başardı. Bunu da gözardı etmemek gerekir.

Katılıyorum, oyun özellikle arkadaşlarla oynamayınca bomboş bir maden kazma simülasyonuna dönüşüyor. Minecraft'ı ayakta tutan community zaten. Özellikle Türkiye'de insanlar nostaljiye çok bağlı kalıyorlar ve oyundan kopamıyorlar. Beğenmeme atan insanların da nostaljiye bağlı kaldığını düşünüyorum. Şu an Minecraft bitiş döneminde ve Microsoft inadına oyunu daha da zamlıyor. Modlarla vs. oynanınca tabii ki sarabilir ama biz asıl oyundan bahsediyoruz. Asıl oyun vasat.

Zaten hayatta kalma modu da tamamen aynı ilerliyor, gelişe gelişe üstüne büyülü zırh çekiyorsun ve öyle kalıyorsun oyunun pek bir özelliği yok. End'e çoğu kişi gitmiyor bile artık. Önceden Dragon'u kesmek çok zordu ama şu an 2-3 dakika bile sürmeden kesebiliyoruz zaten.
Minecraft’ı sadece survival döngüsüne indirgemek, oyunun sunduğu özgürlük alanını görmezden gelmek olur. Evet, zırh geliştirip End’e gitmek tekrara girebilir ama bu, oyunun sınırı değil, oyuncunun tercihi. İsteyen redstone ile bilgisayar yapar, isteyen roleplay sunucusunda hikaye yazar. Minecraft, 'şunu yap' demez; 'ne yapmak istiyorsun?' diye sorar.

‘Asıl oyun vasat’ demek, Minecraft'ın amaçladığı şeyi tamamen yok saymak gibi. Bu, The Forest oynayıp 'niye şehir yok?' demek gibi bir şey. Çünkü oyunun amaçladığı şey sadece hayatta kalma değil. Minecraft’ın gücü, oyuncuya kendi hedefini koyma özgürlüğü vermesinde. Hayatta kalmak ise bu birçok amaçtan sadece oyuncunun tercih edebileceği bir amaç.

Topluluk elbette oyunu büyüttü ama bu içerikler, oyunun modlanabilir yapısı sayesinde var oldu. Community, potansiyeli değerlendirdi; yaratmadı. Hala milyonlarca aktif oyuncu var, hala yeni şeyler keşfediliyor. Minecraft nostaljiyle değil, özgürlükle yaşıyor.

Kaldı ki bu kadar fazla modlama desteği, tüm dokuları baştan aşağıya yenileme desteği, server desteği, map desteği vermek bile bir oyun geliştiricisi için inanılmaz zor bir şey. Yani sizin eleştiriniz, Minecraft’a sadece bir hayatta kalma oyunu gözüyle bakmanızdan kaynaklanıyor.

Normal bir oyuncunun 1 haftasini alir saydigin kisimlar. Yuzeysel bir sekilde bakarsak oyun kisir donguye sokuyor insani.
Bu saydıklarımı 1 haftada yapabilecek düzeye geldiysen oyunda yüzlerce saat harcamışsın demektir. Bu da oyunun çabuk sıktığı tezini çürütüyor.

Bu saydıklarımı 1 haftada başarabilmeyi başararak oyunda toplayıp saat harcamışsınız demektir. Bu da oyun çabuk sıkılan tezini bozuyor.
11 yıldır oynuyorum. Bunun 6 yılı aktif olarak geçti. 5 yıl normal. Çabuk siktigini söylemedim. Minecraft bir donguden ibarettir.

Minecraft'ı sadece hayatta kalma meselesine indirgemek, oyunun sunduğu özgürlük engellemeyi göz ardı etmek olur. Evet, dayanıklı geliştirip End'e gitmek tekrara girebilir ama bu, ülke sınırı değil, oyuncunun tercihi. İsteyen redstone ile bilgisayar yapar, isteyen roleplay sunucusunda hikaye yazar. Minecraft, 'şunu yap' demez; 'ne yapmak istiyorsun?' diye soruyor.

'Asıl oyun vasat' demek, Minecraft'ın amaçladığı her şeyi tamamen yok saymak gibi. Bu, The Forest oynayıp 'niye şehir yok mu?' demek gibi bir şey. Çünkü oyunun amaçladığı şey sadece hayatta kalmak değil. Minecraft'ın gücü, oyuncuya kendi hedefini savunma özgürlüğü vermesinde. Hayatta kalmak ise bu birçok amaçtan sadece oyuncunun tercih edebileceği bir amaçtır.

Topluluklar elbette oyunu büyüttü ama bu içerikleri, oyunun modüle edilebilir yapısı sayesinde var oldu. Topluluk, potansiyeli değerlendirdi; yaratmadı. Hala günlük aktif oyuncu var, hala yeni şeyler keşfediliyor. Minecraft nostaljiyle değil, özgürlükle yaşıyor.

Kaldı ki bu kadar fazla modlama desteği, tüm dokuları baştan aşağıya yenileme desteği, sunucu desteği, harita desteği vermesi bile bir oyun geliştiricisi için inanılmaz zor bir şey. Yani sizin eleştiriniz, Minecraft'a sadece bir hayatta kalma oyunu gözüyle bakmanızdan çıkmak.
Açıkçası bu kadar detaylı bir cevap beklemiyordum. Yazdiklarinda hakli oldugun noktalar var. Ama ben buna cevap olarak ilk mesaji baz alarak soyleyebilirim ki, Minecraft'i belli bir zamandan sonra oynamak iskence gibi geliyor.