27294

Uzman
Herkese selamlar.

Mısır gezimden yeni döndüm, sizlere en ekonomik olan ve macera anlamında bir çok şey yaşatabilecek Mısır gezisi hakkında hem rehber, hem de görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Adım adım gideceğim, böylelikle tüm süreci anlamış olacaksınız. Belki de internet üzerinde ki en detaylı rehberlerden birisi olur. :)

Öncelikle her gencimize buraya gitmesini tavsiye ederek başlayayım. Ekonomik olmasının yanı sıra vize kolaylığı, tecrübe açısından gerçekten iyi bir ülke diyebilirim. Eksilere rehberimin içinde detaylı olarak yer vereceğim.

Mısır bu mevsimde nasıl?

Şuan Mısır seyahati için en uygun ve kesinlikle en iyi zamanlarda olduğumuzu söyleyebilirim. Hatta şu iki hafta içerisinde gitmenizi şiddetle tavsiye ederim çünkü hava ne çok sıcak, ne de soğuk. Ayrıca GEM yani Grand Egyptian Museum'un açılış zamanları olduğu için çok dolu dolu bir gezi geçirirsiniz. Zaten bu aylar gezilmesi önerilen aylardır. Malum Mısır yaz aylarında cehennemin dünya üzerinde olan hali gibi sıcaktır. Gerçekten çekilmez bir gezi tecrübesi olur sizin için.

Ne kadar Bütçe İle Gitmeliyim?

Bu tamamen size ve seyahat sürenize kalmış arkadaşlar. Ben 7 gün 8 gecelik bir tatil için Kahire'de şiddetle önerdiğim Grand Palace Hotel'e 5000 lira para verdim. Toplam müzelerle beraber otel ve uçak bileti dışında 600 dolar götürmeniz sizi krallar gibi 1 hafta yaşatacaktır. Ben otel param ile uçak biletim düştüğünde 450 dolarlık bir bütçe ile Kahire'ye giriş yaptım. 300 Dolarlık EGP yani Mısır Pound'ı aldım ve 10.000 EGP'ye yakın bir para birimiyle krallar gibi gezdim.

30.000 liralık bir bütçe yeterli.

Son derece önemli not: Asla ve asla Havalimanında büyük miktarda döviz bozmayın, kur şehir merkezinden bozduğunuz kadar iyi değil. Sadece taksi paranız için bozun. O para birimi de 500 EGP falan olsun. Yani yaklaşık 10 dolar.

Rehberimin ilerleyen kısımlarında bütçe konusunu daha iyi anlatacağım.

Uçak Biletleri & Vize & Telefon Hattı

Ben uçak biletimi en uygun sitesinden aldım (reklam değildir.) ve iyi bir fiyata aldım. Gidiş dönüş 6000 lira gibi bir fiyata Mısır'a geldim. Öncelikle işlemler şu sırayla gerçekleşiyor;

1. Uçak biletinizi alıyorsunuz.
  2. Uçağa bindiğinizde yolculuğun ilk çeyreği tamamlandığı esnada size Mısır devletinin firmalara verdiği özel, küçük bir kağıt evrak oluyor.
  3. Bu kağıdı doldurmak için acele etmeyin, ancak çantanızda kesinlikle kalem olsun çünkü Sphinx havalimanında (genellikle Kahire'de bulunan ikinci havalimanı olan Sphinx'e iniyorsunuz.) kalem bulmak çok zordu, az kalsın dolduramıyordum.
  4. Sphinx havalimanına iniş yaptığınızda hiçbir kontrolden geçmeden direkt olarak Vize kuyruğuna giriyorsunuz. Ben gece 1.5 sularında indiğim için aman aman bir kuyruk yoktu. Fakat gişede bir eleman çalıştığı için maalesef bir saate yakın bekledik. Burada nakit olarak ve dolar olarak 25 dolarınızı verdiğinizde Pasaportunuza yapıştırmanız için Mısır'ın damgası veriliyor ve vize işlemleriniz bitiyor. Dipnot: Uçakta verilen evrakı vize damgası almadan doldurun.
  5. Daha sonra Pasaport ve uçakta verilen doldurduğunuz evrakla beraber vize satın aldığınız yerin hemen 20 adım ilerisinde olan Pasaport kontrolüne gidiyorsunuz. Kısa sürede işlemleriniz tamamlanıyor, görevli sizin için damganızı pasaportunuza yapıştırıyor ve tebrikler artık Mısır seyahat işlemleriniz bitti.
Einreise-V_0.webp

Üstteki görsel size uçakta verilecek olan kağıttır.

Telefon hattı içinse işlemleriniz bittiği gibi zaten ne kadar küçük bir kısım olduğunuz fark edeceksiniz Sphinx havalimanının. Uluslararası çıkış kısmının hemen ilerisinde Orange, Vodafone, Etisalat gibi markaların stantları oluyor. Ben Etisalat üzerinden alım yaptım, pasaportunuzu veriyorsunuz ve 10 dakika içinde turist hattınız hazır oluyor. Önemli kısım şu; Bazı turistlere yanlışlıkla mısır hattı veriyorlar ve çalışmıyor. Özellikle Turist hattı istediğinizi belirtin. Fiyatları şöyle söyleyeyim; Ben 50 + 50 GB turist paketi aldım ve 800 EGP ödedim. Yani 15 - 17 dolar civarı. İnternetleri çok iyi, bizim ülkemizde olan gibi su misali akıp bitmiyor.

Havalimanından çıktık, ya sonrası?

Evet en önemli uyarımın olduğu yere geldik. Havalimanından çıktığınız gibi taksici istilasına uğrayacaksınız, evet istila. Gece inişi yaptıysanız tam curcuna. Çünkü çok fazla insan kalmadığı için havalimanı çıkışında bütün özel taksi ve normal taksiciler sizin üzerinize uçuşup sizi dolandırmak için binlerce takla atıyorlar. Yüzlerce kez samimiyet numaraları çekiyorlar ASLA inanmayın.

Bakın çok ciddi söylüyorum, bu insanlar adilik düzeyinde berbatlar ve dolandırıcılar. Hayırdan anlamıyorlar, yalan söylüyorlar ve kesinlikle güvenilir insanlar değiller. ANINDA Uber çağırın arkadaşlar, hiç beklemeyin. Uber sizi Sphinx havalimanında Kahire'ye 300 - 350 EGP'ye götürecektir. Sizin yanınıza gelip "kardeşim merhaba, buraya Uber asla gelmez, gel ben götüreyim." gibi konuşan taksicilere inanmayın. Parasını vereceğiniz Uber sizi almak için çöle bile gelir.

Bakın özellikle gece vaktindeyseniz, tek seyahat ediyorsanız ve kadınsanız sakın ola ki taksiye binmeyin kaçırılma olasılığı bile var.

Şehir merkezine ya da otelinize geldiğinizde bilmeniz gereken en önemli şey Mısır hükümetinin de getirdiği bir kural olarak ve Booking'de yazılı olarak küçük olsa da belirtilen şey yani Dolar kuralı. Mısır'da tüm oteller (Hilton gibi premium ve köklü oteller hariç.) sizden ücreti dolar ve nakit olarak isteyecek bilginize.

Otelimize de yerleştik, şehir merkezinde ne kadar para bozmalıyız?

Öncelikle hayırlı olsun, buraya kadar sağ salim geldiyseniz gerisi keyifli. :)

Sabah ilk işiniz çıkıp Google haritalar veya Apple kullanıcısıysanız haritaya girip yüksek puanlı bir döviz ofisi bulup paranızı bozdurmaktır. Cuma günleri tüm döviz ofisleri öğlen 2'ye kadar kapalı olur haberiniz olsun. Mısır'da resmi tatil Cuma günleridir.

Diyelim 600 dolarınız var. 300 Dolarlık bir bozdurma ile başlayın ve 300 dolarlık paranız nakit olarak üstünüzde kalsın. 300 dolarlık EGP size çok sağlam bir hafta tatil yaşatır. "Geri kalan parayı niye almamızı istedin? 300 neyimize yetmiyor o zaman?" diye sormak hakkınız. O 300 dolar sizin başınıza bir şey gelirse veya hediyelik eşya konusunda dolu dolu gelmek istiyorsanız köşede durması gereken para.

Yedek paranız olmadan asla tüm paranızı bozdurup nakit gezdirmeyin, başınıza bir şey gelir üzülürsünüz. Bu tüm ülkeler için geçerli.

Ekonomi Konusu ve Harcamalar

Gelelim en büyük kısma.

Arkadaşlar Mısır dolandırılmazsanız, pazarlık yaparsanız cidden müthiş ucuz bir ülke. Kahire'de şehir merkezinde bir oteliniz varsa Kahire & Giza rotasında ki her yere zaten uberle gidiyorsunuz. En pahalı yer 200 EGP civarında tutuyor ve bedava yani bu fiyatlar. Yemek içinse yerel yerleri tercih ederseniz 50 ila 100 EGP, büyük markaları (KFC, Burger King, Mc Donalds, Arbys) tercih ederseniz de 200 ila 300 arası bir fiyatta oluyor.

Size en büyük paraları harcatacak şey maalesef Müze fiyatları. Piramitlerde sağlam bir gezi için en az 3000 EGP'yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Turistlere çekilen bu fiyat resmen soygun. Daha bunun Grand Egpytian Museum, Kahire Müzesi ve Mısır Medeniyetler Müzesi de ekleniyor ve paranızın neredeyse 3'te 1.5'luk kısmı müzelere gidiyor diyebilirim.

Hediyelik eşyalarda tamamen sizin pazarlığınıza bağlı. Asla pazarlık yapmaktan çekinmeyin. Verdikleri İLK fiyat kesinlikle gerçek fiyat değil, pazarlık yapın. Ben 4 parçalık bir set için 2800'den 400 EGP'ye kadar düştüm. Bunun adı pazarlık değil, adiliktir.

Gezi Rehberi ve Kesinlikle Görmeniz Gereken Yerler

Ben size 5 günlük dolu dolu bir rehber vereyim, ama siz farklı şekilde gezmek isterseniz orası ayrı.

1. İlk gün Kahire'deyseniz mutlaka Kahire Ulusal Müzesini seyahat edin. Giriş ücreti 550 EGP olan bu yer sadece kredi kartıyla kabul ediyor fakat orada ki yerel rehberlere nakit verip sizi geçirebiliyorlar. Bu müzeyi dolu dolu gezin, artık yapay zeka var tüm eserlerin açıklamalarının fotoğrafını çekip yapay zekanıza anlattırın. O kadar güzel, o kadar mükemmel bir müze ki her yeni bir yerine girdiğinizde daha fazla etkileniyorsunuz ve baya büyük. Buradan çıktığınızda günlük Kahire turu yapın, bitirin bu günü.
  2. Mısır'ın Kiliseler semtini gezin. Dünyanın en ünlü kiliselerinden Hanging Church yani Asılı Kiliseyi mutlaka ve MUTLAKA ziyaret edin tam bir mühendislik harikası. Aynı blokta Kıpti müzesini gezin, Bakire Meryem Ana Kilisesini gezin ve ardından büyüleyici Saint George Kilisesini gezin. Daha sonra kilise çarşısına uğrayabilir ve hediyelikler bakabilirsiniz kendinize. Dolu dolu bir gün hepsini 5, 6 saatte gezersiniz. Bir semt düşünün tamamen kiliselerle dolu.
  3. Mısır Medeniyetler Müzesi ve Han el-Halili çarşısı gezisi. Bu gezi için öğlen 12 civarında evden çıkın. Önce Mısır Medeniyetler müzesini gezin, bu müzede Antik Mısır'ın neredeyse tüm hükümdarlarının mumyaları mevcut. Kesinlikle görülmesi gereken nispeten küçük bir müze. Ayrıca ilk kısmında Osmanlı döneminden eserler de mevcut. Ardından Mısır'ın en ünlü çarşısı Han el-Halili'ye gidin. Hediyelik eşyalarınızı buradan alın ve mutlaka pazarlık edin. Bu çarşı gerçekten çok güzel ama etrafınızda bu deneyimi kötüleştirmek için bekleyen satıcılar olduğunu unutmayın. Hayır demekle uğraşmayın hayırdan anlamıyorlar sadece cevap vermeyin göz göze bile gelmeyin. Günü bu iki müzeyle tamamlayabilirsiniz.
  4. GEM yani The Grand Egyptian Museum. Dünyanın en büyük müzesi olarak ödülü almış tam bir harikalar diyarı olan en güncel, en son açılmış Mısır müzesidir. Gezmesi saatler alır, inanılmaz Modern bir müzedir ve içeride sizi rahatsız edecek hiçbir çalışan yok. Tamamen profesyonel devlet görevlileri. Hatta parasını verirseniz Türkçe bilen rehber hizmetleri bile var. Tam anlamıyla anlaya anlaya, dolu dolu gezmek en az 6, 7 saatinizi alır. Hatta daha bile fazla. Bu yüzden tüm gününüzü buraya ayırın. Giriş ücreti çok yüksek, 1500 EGP.
  5. Son olarak ise Mısır'a gelmemizin en büyük sebebi Piramitler. Neden en sona bıraktım? Çünkü tüm o müzelerden, eserlerden sonra final boss'u olarak gitmeniz sizi ekstra heyecanlandırıyor. Girişte sağ tarafta bilet kısmı var, kredi kartınızda EGP yoksa yanda ki görevliye 100 EGP fazladan ödeyerek (çok düşük, hatta bedava bir komisyon.) bilet alabilirsiniz. Bilet fiyatları inanılmaz pahalı. En az 3500 EGP vererek giriyorsunuz bu neredeyse 3000 TL. Ben küçük ve büyük olanının içine de girdim. Muhteşem bir deneyimdi, gözlerim bile yaşlandı diyebilirim. Piramitlerin sahasında çok yürüyorsunuz haberiniz olsun. Günün sonunda bu harika geziyi mükemmel manzarası olan, Piramitlerin bir sokak önünde olan Rooftop 7000 restoranında Piramit manzaralı şekilde akşam yemeğiyle sonlandırın.
Size verebileceğim en ideal Kahire - Giza arası 5 günlük seyahat rotası budur.

Mısır'ın Eksileri neler?

Çok fazla.

Arkadaşlar ekonomik, iyi güzel, tarih falanda inanılmaz. Piramitler, müzeler, yemekler falan harika. Fakat bu ülkenin hiç eksiği yok mu? Var. Kahire'nin elit yerinden çıktığınızda ülkeyi resmen çöp götürdüğünü, en az 80 yıl geride olduklarını direkt anlıyorsunuz. Ülke maalesef çok pis. Sokaklar, binalar resmen sanki dün savaştan çıkmış gibiler. Hiçbir binanın dış sıvası yok neredeyse. Hani bu tip manzaraları Türkiye'de asla göremezsiniz. Üstelik adapte olamayan bir insansanız ve tek seyahat ediyorsanız psikolojik anlamda sizi bu sokaklar yıpratabilir bile. Gerçekten orta doğu ülkesinden beter haldeler.

Piramitlere gittiniz, çıkışında sizi ne bekliyor? Buram buram idrar ve dışkı kokusunu çürümüş çöp kokusuyla birleştirin, işte o bekliyor sizi. Ülke resmen kaos, trafik öylesine berbat ki ışıklar önemsenmiyor, arabalar sizi beklemiyor, karşıdan karşıya şanslıysanız geçersiniz. Yahu yeri geldi bir meydanda 5 dakika bekledim doğru zamanı kollayıp kendimi karşı sokağa atabilmek için. Korna seslerinden bahsetmiyorum bile. Mısır'da sanki iki dli konuşuluyor, biri Arapça, diğeri de araba kornası.

Benim gibi sarışın, beyaz tenli birisiyseniz yandınız, insanı değeriniz yok demektir. Kendinizi yürüyen dolar olarak düşünün. Tüm satıcılar hayırdan anlamayan halleriyle sizi büyük ısrarlar ile, hatta takip ederek size bir şeyler satmaya çalışılar. Türk olduğunuzu söylerseniz "Oooo, yavaş yavaş Hasan Şaş." diyerek kandırmayı deniyor. Her zaman normal fiyatın neredeyse 10 katını söylüyorlar. Asla kulak asmayın.

MENÜSÜZ bir restorana girmeyin, öperler.

Size bedava vereceğini, hediye edeceğini söyleyip bir şey uzatırsalar hayır, o şey bedava değil sizden parasını alacak. Bir taksici size "Uber buraya gelmiyor." derse hayır, o Uber oraya gelecek. Piramitlerde size orada görevli olduğunu, güzel yerler bildiğini söyleyenlere aldanmayın, görevli değil ve sizden para isteyecek. Benim yaptığım hatayı yapıp sakın bir dilenci çocuğa üzülüp yemek ısmarlamayın, o anda 6 - 7 kardeşi daha gelecek hepsi sizden aynı yemeği ısrarla isteyecek. Her zaman Uber'e binin, asla taksiye ve toplu taşıma heyecanını yaşamayın. Özellikle toplu taşıma tamamen hayatta kalma üzerine kurulu.

Kısacası yanınıza bir anda gülen bir suratla gelen, İngilizce bilen herkesi dolandırıcı sayabilirsiniz.

Dönüş biletinizi büyük ihtimal Kahire Uluslararası Havalimanından verecekler, kesinlikle firmanızı arayıp terminal bilginizi alın. Çünkü lanet havalimanı 3 terminale bölünmüş ve terminaller arası mesafe arabayla 15 dakika. AJet ve Pegasus'un hizmeti orada yok, kontuar açılıyor uçuştan 3 saat önce. Ama THY'nin var.

Final

Neler yaşamış olursanız olun, dikkatli olursanız gerçekten turistler için cennet bir gezi. Her gencin mutlaka yaşaması gereken bir tecrübe. Artık yapay zeka, konumlar, Uber gibi sistemler olduğu için gezmek daha güvenli ve ekonomik. Ben turla gitmenizi ve kendinizi kısıtlamanızı önermem. Yukarıda verdiğim gezi rehberi çok iyidir, bizzat kendi tecrübe ettiğim bir rotadır. Keyifle gidin, keyifle gelin.

Aşağıya birkaç fotoğraf bırakayım, tüm görselleri S24 FE cihazımdan çektim. :)

1b7c5b37-50a5-4911-be6b-37ebfdc0f794.webp

1e78a4cb-ead7-42e1-ac93-50b5ae03ed1b.webp

8a4a162d-101f-41a3-97c1-3191e24a4905.webp

834a0e63-ff4b-48b2-a09f-5343c8cbfb66.webp

903851e4-c846-4bc5-ba6a-e8544e1eaf62.webp

ea89124e-0af9-4eb7-baca-facc69c2be48.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Şarm El-Şeyh harika bir yer bu arada. Kızıl Deniz'de yüzmek çok acayip hissettiriyor mutlaka deneyin.

Şarm El-Şeyh harika bir yer bu arada. Kızıl Deniz'de yüzmek çok acayip hissettiriyor mutlaka deneyin.
Kesinlikle...

Benim rehberim ve gezim Kahire ile Giza arası bir geziydi. Ama daha tatilvari bir hava yakalamak isteyenler, kesinlikle Şarm El-Şeyh - Luksor ve Hurgada gezisi yapmalı.

Piramitler, Şarm El-Şeyh'e biraz uzak. 7-8 saatlik bir mesafe var.
Bambaşka iki rota zaten ya, hani ya Kahire - Giza gezisi yapacaksın ya da Şarm El-Şeyh - Luksor ve Hurgada. Hepsini 1 ayda yapmak da var ama hem ekonomi hem de fiziksel & psikolojik yorgunluk baş gösterir.

En çok gitmek istedigim ulkelerin basinda geliyor. Sadece o piramit ve mumyalari gormeyi çok istiyorum. İnşaallah nasip olur.
İnan zor değil dostum, mutlaka git gör.

Piramitlerin sahasına ilk girdiğim anı asla unutmam. Ülke ne kadar bana çok zorluklar yaşatsa da o an her şeyi unutmuştum. Büyüleyici.

Mumyalar ise Mısır Medeniyetler müzesinde özel, az ışıklı bir yer altı alanında tutuluyor görmeden ölmemek lazım o kadar diyebilirim.

İnan zor değil dostum, mutlaka git gör.

Piramitlerin sahasına ilk girdiğim anı asla unutmam. Ülke ne kadar bana çok zorluklar yaşatsa da o an her şeyi unutmuştum. Büyüleyici.

Mumyalar ise Mısır Medeniyetler müzesinde özel, az ışıklı bir yer altı alanında tutuluyor görmeden ölmemek lazım o kadar diyebilirim.
Issiz icin zor. 😅