Tunayx

Uzman
Herkese merhaba. Ben internet paketlerimi stabil, en optimize bir şekilde PC üzerinde iletebilmek istiyorum. Yani internet verileri paket yollarken paketler trafiğe takılmasın, orada kalmasın, sürekli düzgün ve düzenli bir şekilde iletilmesini istiyorum. Bunu nasıl sağlayabilirim, neler yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim. Buna ihtiyacım var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, geç cevap için üzgünüm şansa denk geldim bu cevapsız konuya.

Öncelikle, bir bufferbloat testi yapmanızı öneririm. Testi buradan yapabilirsiniz.
Testi yapmadan önce bilgisayarınızı yeniden başlatın ve bir şeyler indirmekten kaçının.
Test sonucunuz kötü ise şunları deneyebilirsiniz.

Genel hatlarıyla paket akışı şu zincire bağlıdır:
Uygulama - İşletim Sistemi - NIC (Ağ Kartı) - Router/Modem - ISP - Hops - Karşı uç
Stabilite için bu zincirin ilk üç halkasını maksimum kontrol altına alırsınız, diğerlerini minimize edersiniz.

Öncelikle TCP ayarlarınızı düzenleyin mesela timestamps, congestions gibi.. Internetten biraz araştırırsanız en gerekli ayarlarına mutlaka ulaşırsınız.
Ayrıca TCP ayarlarınızda NAGLE algoritmasını eklerseniz gecikmeyi minimize edebilirsiniz.

Daha sonra ağ kartı ayarlarınızı yapın. Bunun için bir yapay zeka kullanırsanız en kişiselleştirilmiş cevaplara ulaşabilirsiniz.

3. olarak da Modem/Router ayarlarınızı yapın.
Routerınızda SQM var ise algoritmasını Cake veya Codel yapabilirsiniz.
Daha sonra download ve upload hızlarınızı maksimum hızınızdan %10 düşürün, böylelikle paketlerin şişmesini engellemiş olursunuz.
Klasik QoS kullanmamanızı öneririm. Bilinçli ve iyi yapılmadığı taktirde daha büyük gecikmelere veya ağ yavaşlamasına sebep oluyor.

Son olarak herkesin bildiği fiziksel ayarlar.
Örneğin internete kablo ile bağlanmak, bu kablonun CAT6 ve üzeri olması.
Veya router'ı çoklayıcı olmadan direkt prize takmak...

Merhaba, geç cevap için üzgünüm şansa denk geldim bu cevapsız konuya.

Öncelikle, bir bufferbloat testi yapmanızı öneririm. Testi buradan yapabilirsiniz.
Testi yapmadan önce bilgisayarınızı yeniden başlatın ve bir şeyler indirmekten kaçının.
Test sonucunuz kötü ise şunları deneyebilirsiniz.

Genel hatlarıyla paket akışı şu zincire bağlıdır:
Uygulama - işletim sistemi - nıc (ağ kartı) - Router/Modem - ISP - hops - karşı uç.
Stabilite için bu zincirin ilk üç halkasını maksimum kontrol altına alırsınız, diğerlerini minimize edersiniz.

Öncelikle TCP ayarlarınızı düzenleyin mesela timestamps, congestions gibi. Timestamps, congestions gibi. Internetten biraz araştırırsanız en gerekli ayarlarına mutlaka ulaşırsınız.
Ayrıca TCP ayarlarınızda nagle algoritmasını eklerseniz gecikmeyi minimize edebilirsiniz.

Daha sonra ağ kartı ayarlarınızı yapın. Bunun için bir yapay zeka kullanırsanız en kişiselleştirilmiş cevaplara ulaşabilirsiniz.

3. olarak da Modem/Router ayarlarınızı yapın.
Routerınızda SQM var ise algoritmasını cake veya codel yapabilirsiniz.
Daha sonra download ve upload hızlarınızı maksimum hızınızdan %10 düşürün, böylelikle paketlerin şişmesini engellemiş olursunuz.
Klasik QoS kullanmamanızı öneririm. Bilinçli ve iyi yapılmadığı takdirde daha büyük gecikmelere veya ağ yavaşlamasına sebep oluyor.

Son olarak herkesin bildiği fiziksel ayarlar.
Örneğin internete kablo ile bağlanmak, bu kablonun CAT6 ve üzeri olması.
Veya Router'ı çoklayıcı olmadan direkt prize takmak...

Merhaba, bufferbloat testi yapıyorum ve sürekli ayarlar deniyorum. Ayarsız a derecesi alırken ayarlı halde a+ alıyorum fakat hızlarla aşırı şekilde oynamam gerekiyor ancak gecikmeler öyle düşüyor bu modemden kaynaklı sanırım tam bilmiyorum.

Siz bufferbloat testi söylemeden önce de yapıyordum biliyordum sizinle sonuçlarımı paylaşayayım. Kusura bakmayın PC şu an yok sslere ulaşamıyorum hatırladıklarımdan bahsedeceğim. İlk olarak altyapım fiberdir 200Mbps download ve 30 Mbps upload alıyorum.

Vestel DWG9000 modemi Türk Telekom tarafından fibere geçildiğimde verilmişti bu modemde düzgün bir QoS ayarı yok arayüzü olsun diye arayüz gibi bir şey yapılmış berbat bir modem. Bu modem lan portu Max 100Mbps'a kadar destekliyor modem bufferbloatta ayarsız bir şekilde 0ms veriyor çok iyi bu ama upload için aynısı söylemiyorum upload 14ms civarı veriyor. Ayar olarak hız sınırlama var. Orada rastgele Mbps giriyorum ve test ediyorum en son olarak 22 Mbps girmiştim. 2-4ms veriyordu yine iyi ama bu kezde upload hızım 11 falan oluyordu yarı yarıya düşüş oluyor. Bundan mennun değilim elimdekilerle en iyisini yapmaya çalıyorum ama başka nr yapmam lazım bilmiyorum.

Diğer bir modemim TP-Link W9970 V3 modem. Bu modemde QoS ayarı var ama tam ayarlamayı bilmiyorum yapamadım. Bu modeminde lan portu Max 100Mbps'e kadar destekliyor normal ayarsız bir şekilde test yaptığımda indirme 20ms oluyor yüklemeyi hatırlamıyorum ne yazık ki. Bir şeyler ayarlayıp denedim, trafik kontrolü diye bir seçenek vardı açtım ikisinde de indirme gecikmesi fırladı upload düştü 4 olmuştu sonra hafif yükleme hızını biraz düşürdüm ve 0 ile 1 ms yaptım 1-2msde jitterı oluyordu ve anlık patlama gecikmesi o kadar yüksek olmuyordu. İndirme hızını çok denedim ama 40 Mbps üstü hep fırlıyor ms bir şeyler oluyor sürekli fırlıyor. 40 Mbps hız altı yapıyorum gecikme düşüyor ama indirme hızım bu kez azalıyor ne yapacağımı şaşırdım. Modemin 100Mbps desteklemesini geçtim, desteklediği hızında kullanamıyorum.

Dediğiniz timestamps, congestions nagle algoritması gibi şeyleri tam bilmiyorum Google da ne araştırsam çıkar nasıl bulabilirim nasıl aratmam daha uygun olur?

Ağ kartı ayarlarımı yaptım ve güncelledim sürücülerimi. 2 modemimde de SQM yok maalesef, QoS var ama nasıl doğru ayarlanması gerek bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.