Monster notebook servis sonrası performans kısıtlaması sorunu

MelihCan 1

Çalışkan
Merhaba Techolay ailesi,
Garantisi devam eden Monster Tulpar T6 V3.1 cihazımda son zamanlarda çok ciddi kilitlenme ve performans sorunları yaşıyorum. Yaşadığım problemleri ve aldığım hataları şu şekilde özetleyebilirim:
  • BD PROCHOT ve Frekans Düşüşü: Özellikle Red Dead Redemption 2 gibi sistemi zorlayan oyunları oynarken cihaz aniden kilitleniyor, FPS çakılıyor ve işlemci frekansı neredeyse sıfırlanıyor (0.39 GHz hızına sabitleniyor).
  • Ekran Kartı Çökmesi: Bu kilitlenmenin hemen ardından ekranın tam ortasında siyah daireye benzer bir halka beliriyor ve ardından sistem hiçbir oyunu açmamaya başlıyor. Grafik sürücüsünün tamamen çöktüğünü düşünüyor, cihazı kapatıp açmadan veya EC reset atmadan oyunları tekrar başlatamıyorum.
  • Yazılımsal Durumlar: GTA V pencereli moddayken ekranın altında dalgalanmalar (yırtılmalar) oluyor ancak tam ekrana aldığımda bu durum düzeliyor. Yine de ana kilitlenme ve BD PROCHOT sorunum devam ediyor.
  • CPU Frekans Kilidi: İşlemci hem boşta hem de yük altında (oyunlarda/testlerde) 2100 MHz - 2200 MHz (2.1 GHz) hızına tamamen çakılmış durumda. Turbo fanı manuel olarak açsam veya Monster Control Center üzerinden Performans/Turbo modu seçsem dahi bu kilit kırılmıyor.
  • Adaptör Aşırı Isınması (Yangın Riski): Bilgisayar boşta, masaüstünde hiçbir işlem yapmıyorken bile şarj adaptörü elle tutulamayacak, plastik kasasını eritecek seviyede aşırı ısınıyor. Anakartta veya şarj devresinde servis kaynaklı bir kısa devre/akım kaçağı (Power Limit / BD PROCHOT tetiklenmesi) olduğunu düşünüyorum.
  • Hatalı Termal Montaj ve Artifact Sorunu: Yaptığım FurMark testinde GPU sıcaklığı 84°C, GPU Hotspot sıcaklığı ise 94.6°C seviyesine çıkıyor. Cihaz bu sıcaklığa ulaştığı an oyun ekranlarında ışık patlamaları, sızmaları ve garip simgeler (artifact) belirmeye başlıyor. Servisin termal macunu veya bakır bloğu hatalı monte ettiği çok açık.
  • Ekranda bazen ışık parlaması ışık patlaması Dairesel şekil tarzı birşeyler çıkıyor
Cihazı bu hafta içi Monster yetkili servisine götüreceğim. Basit bir termal macun yenilemesinin veya fan temizliğinin anakart üzerindeki bu sensör/BD PROCHOT hatasını çözmeyeceğini bildiğim için servisten anakart ve bakır soğutma bloğunun komple değiştirilmesini talep etmeyi düşünüyorum.
Eğer sorun parça değişimine rağmen tekrar ederse cihazdan iyice soğuduğum için süreci Tüketici Hakem Heyeti'ne (THH) taşımayı ve ücret iadesi istemeyi planlıyorum.

Sizce bu yaşadığım kilitlenme ve siyah daire sorunu kesin olarak anakart/sensör kaynaklı mıdır? Tulpar T6 V3.1 modelinde bu tarz kronik bir sorun yaşayan, serviste anakart/blok değişimi yaptıran veya benzer süreçten THH yoluyla sonuç alan var mı?

Dosya Ekleri

• IMG_5140.webp
    5,9 MB · Görüntüleme: 5
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…