Yer
Kocaeli
RTİNGS Monitör karşılaştırması

Merhaba,

Mevcut monitörüm MSI G274QPF-QD teknik bir sorundan dolayı arızalı gibi görünüyor. Bunu tamir ettirmeyi planlıyorum ama aynı zamanda uzun vadede hem performans hem görüntü kalitesi hem de renk doğruluğu açısından daha iyi bir alternatif arıyorum. Bunların hepsinde Alienware AW2725QF modeli oldukça güçlü bir aday gibi duruyor.

OLED panellere hâlihazırda sıcak bakmıyorum; özellikle potansiyel yanma riski, parlaklık kaybı ve homojenlik sorunları beni düşündürüyor. "Tandem OLED" teknolojisinin hem fiyat hem de teknoloji açısından biraz daha oturmasını beklemeyi tercih ediyorum.

Ben monitörümdeki HDR modunu sürekli açık tutuyorum ve mümkün olduğunca tüm içerikleri HDR formatında tüketmeye çalışıyorum. Taşıdığım bu yaklaşım, en yüksek dinamik aralığı ve renk doygunluğunu görsel deneyimime dahil etmek üzerine kurulu. HDR, parlak vurguları daha çarpıcı, karanlık sahneleri daha detaylı hale getirerek genel izlenimi ciddi şekilde iyileştiriyor.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-08-25 saat 22.44.41_e70d6c2a.webp
    WhatsApp Görsel 2025-08-25 saat 22.44.41_e70d6c2a.webp
    537,6 KB · Görüntüleme: 50
Son düzenleyen: Moderatör:
Edge LED kullanan bir IPS monitörün benim gözümde hiçbir albenisi yok, hele ki OLED parasına satıldığı senaryoda. Kaldı ki bu monitörün sunmuş olduğu renk gamutu ölçüm değerleri, kendinden daha ucuza satılan modeller ile eşit düzeyde.

IPS monitörlerin ya renk gamutu aşırı yüksek olmalı ki albenisi olsun ya da en azından Direct LED falan kullanılsın ki yüksek bütçede tercih sebebi olsun.

İçerik tüketimi yapacak kişilerin Edge LED IPS almasını mantıksız buluyorum. Kontrast düşüklüğü, içerik tüketimine yönelik kullanımda rahatsız ediyor. Günümüz VA paneller artık gecikme süresi bakımından hızlılar ve bunun yanında kontrast artısı sayesinde IPS'lerin önüne geçmeye başlıyorlar. Zaten IPS'in VA'ya kıyasla üstün olduğu 3 alan vardı: Görüş açısı, renk gamutu, gecikme süresi. Şu an renk gamutu ve gecikme süresi işi çözüldü, yani görüş açısı da o kadar tercih sebebi değil. Dolayısıyla güncel VA'lar, IPS yerine daha mantıklı.

Tabii G274QPF-QD'den sonra başka bir QD modele geçmediğin veya QD-OLED bir modele geçmediğin sürece renk doygunluğu bakımından istediğin zevki alamayacaksın.

HDR konusuna gelirsek, Edge LED arka aydınlatmalı monitörlerde HDR açmak mantıksız. HDR pahalı monitör teknolojisi, hatta şöyle söyleyeyim; bazı OLED monitörlerde veya Mini LED arka aydınlatmalı monitörlerde bile iyi çalışmayabiliyor.

Özet: AW2725QF'ye 24.000 TL vermek mantıksız.

Edge LED kullanan bir IPS monitörün benim gözümde hiçbir albenisi yok, hele ki OLED parasına satıldığı senaryoda. Kaldı ki bu monitörün sunmuş olduğu renk gamutu ölçüm değerleri, kendinden daha ucuza satılan modeller ile eşit düzeyde.

IPS monitörlerin ya renk gamutu aşırı yüksek olmalı ki albenisi olsun ya da en azından Direct LED falan kullanılsın ki yüksek bütçede tercih sebebi olsun.

İçerik tüketimi yapacak kişilerin Edge LED IPS almasını mantıksız buluyorum. Kontrast düşüklüğü, içerik tüketimine yönelik kullanımda rahatsız ediyor. Günümüz VA paneller artık gecikme süresi bakımından hızlılar ve bunun yanında kontrast artısı sayesinde IPS'lerin önüne geçmeye başlıyorlar. Zaten IPS'in VA'ya kıyasla üstün olduğu 3 alan vardı: Görüş açısı, renk gamutu, gecikme süresi. Şu an renk gamutu ve gecikme süresi işi çözüldü, yani görüş açısı da o kadar tercih sebebi değil. Dolayısıyla güncel VA'lar, IPS yerine daha mantıklı.

Tabii G274QPF-QD'den sonra başka bir qd modele geçmediğin veya QD-OLED bir modele geçmediğin sürece renk doygunluğu bakımından istediğin zevki alamayacaksın.

HDR konusuna gelirsek, Edge LED arka aydınlatmalı monitörlerde HDR açmak mantıksız. HDR pahalı monitör teknolojisi, hatta şöyle söyleyeyim; bazı OLED monitörlerde veya mini LED arka aydınlatmalı monitörlerde bile iyi çalışmayabiliyor.

özet: AW2725QF'ye 24.000 TL vermek mantıksız.

Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Peki isteklerimi karşılayacağını düşündüğünüz bütçeme uygun monitör öneriniz nedir?

Başta da belirttiğim gibi, genel kullanımımda HDR her zaman açık. Mevcut monitörümdeki gibi yüksek renk doygunluğuna ve tatlı renklere sahip bir ekran arıyorum. Daha önce Lenovo Legion Y34WZ-30'u alıp iade ettim; iki monitörü yan yana koyduğumda renk kalitesi ve genel performans açısından IPS'ten üstün olduğunu göremedim. HDR konusunda ise 1000nit VA panel olmasına rağmen filmlerde karanlık sahnelerde detayları göremedim ve renk canlılığı tatmin edici değildi. Hatta karanlık sahneleri olan HDR filmlerde NVIDIA ayarlarında gamayı açmak gibi absürt çözümler denemek zorunda kaldım; bu da HDR deneyimini tamamen baltalıyor.

İsteklerim:
  • Çözünürlük: 3840×2160
  • Ekran boyutu: 27”, 32” veya 34” (3440×1440)
  • Arka aydınlatma: Quantum dot, mümkünse mini-LED
  • Yüksek renk doygunluğu.
  • 165 ve üstü tazeleme oranı.

OLED gerçekten cazip lakin monitör konusunda hala güvenemiyorum.

Başta da belirttiğim gibi, genel kullanımımda HDR her zaman açık. Mevcut monitörümdeki gibi yüksek renk doygunluğuna ve tatlı renklere sahip bir ekran arıyorum. Daha önce Lenovo Legion Y34WZ-30'u alıp iade ettim; iki monitörü yan yana koyduğumda renk kalitesi ve genel performans açısından IPS'ten üstün olduğunu göremedim. HDR konusunda ise 1000nit VA panel olmasına rağmen filmlerde karanlık sahnelerde detayları göremedim ve renk canlılığı tatmin edici değildi. Hatta karanlık sahneleri olan HDR filmlerde NVIDIA ayarlarında gamayı açmak gibi absürt çözümler denemek zorunda kaldım; bu da HDR deneyimini tamamen baltalıyor.

İsteklerim:
  • Çözünürlük: 3840×2160
  • Ekran boyutu: 27”, 32” veya 34” (3440×1440)
  • Arka aydınlatma: Quantum dot, mümkünse mini-LED
  • Yüksek renk doygunluğu.
  • 165 ve üstü tazeleme oranı.

OLED gerçekten cazip lakin monitör konusunda hala güvenemiyorum.
MPG 274URFQD sizin ihtiyaçlarınıza göre nispeten uyuyor fakat stok yok. 4K Mini LED yok, en azından 20-30K civarında görmedim. Tek çareniz MO32U gibi bir şey almak. 2. el alırım derseniz o başka tabii.

WOLED. LG'nin roadmapinde 27" 2K 240 Hz olarak Gen 1 ve Gen 2 var sadece. XG27AQDMG gibi piksel düzeni sabit bırakılıp Gen 3 teknolojilerini barındıran bir model değilse Gen 1 veya Gen 2'dir bu monitör muhtemelen. RWBG piksel düzenine sahip bir model bu da tıpkı XG27AQDMG gibi çünkü.

WOLED. LG'nin roadmapinde 27" 2K 240 Hz olarak gen 1 ve gen 2 var sadece. XG27AQDMg gibi piksel düzeni sabit bırakılıp gen 3 teknolojilerini barındıran bir model değilse gen 1 veya gen 2'dir bu monitör muhtemelen. Rwbg piksel düzenine sahip bir model bu da tıpkı XG27AQDMg gibi çünkü.

WOLED ise XG27AQDMG'nin aksine bir de mat kaplama var demektir. Gen 3 teknolojileri de yoktur muhtemelen. Aynı paraya G6 daha mantıklı o zaman. Konu sahibinin ihtiyaçlarına göre bir de bu uyuyor; fakat 4K ile yakın fiyattayken 4K olanı seçerdim.

MPG 274URFQD sizin ihtiyaçlarınıza göre nispeten uyuyor fakat stok yok. 4K Mini LED yok, en azından 20-30K civarında görmedim. Tek çareniz MO32U gibi bir şey almak. 2. el alırım derseniz o başka tabii.

Bu monitörü bir süredir takip ediyorum. 20 bin civarında stok gelip gidiyor. Hızlı tükenen bir model.