Muhabbet kuşu alırken nelere dikkat edilmeli?

Makaleler
42
Yer
Cordis Die
Merhaba, iyi forumlar. Muhabbet kuşu almak istiyorum, heveslendim. Tecrübem de yok açıkçası, daha önce beslemedim. Alırken nelere dikkat etmeliyim? Türleri oluyormuş galiba, Jumbo, Kırma Jumbo falan diye. Ayrıca hangileri arkadaş canlısı, konuşkan oluyor? Tecrübeli arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa memnun olurum. Teşekkür ederim.

Cezam vardı hocam, yazamadım. Teşekkür ederim değerli yorumların için. Birkaç gün gözlem yapacağım. Önemli bir gelişme olursa aktarırım

@Paper.C Hocam selam. Hem biraz durumdan bahsedeceğim hem de danışmam gereken bir iki konu olacak. Biraz uzun olabilir, kusura bakmayın.

Kuşu alalı 4 gün oldu. Normalde üst katta benim odamdaydı fakat 2. gününde, ben de dışarıdayken babam kuşu alt kata almış, salona. Ev ahalisinin yaşadığı odaya yani. Aynı gün içerisinde de kafesten salmış. Kuş biraz uçmuş falan, ardından babam tekrar kafese sokmak için yakalamaya çalışmış, o esnada kuyruğundan bir tüy kopartmış.

Dün de 3. gündü ve kafesten çıkarmadık akşama kadar. Sadece akşam vakti ben kafesiyle alakalı düzenleme yapıyordum ve o esnada salmak durumunda kaldım. Yine biraz uçtu. Sonra yakalayıp kafesine koyduk.

(Bu arada tüm bunlar yaşanıyor fakat kuş artık kafesine iyice alışmış diye gözlemledim ben. İlk günlere nazaran daha sık ötüyor, yemliğinden yem yiyor, suluğundan su içiyor, kafesteki oyuncaklar ile oynuyor, kuş sesi açtığımda karşılık veriyor ve kafesin içinde taklalar falan atıyor, kafes kapısının önüne geliyor beni çıkart dermişcesine)

Bugün ise 4. gündü ve ben sabah saatlerinde kuşumla ilgilenirken, mesela elimi kafesine soktuğumda falan, kaçtığını gözlemledim. Yine elime falan atlıyor, zıplıyor ama ilk günkü gibi değil. Biraz panikler gibiydi sanki, elimden yem de yemedi. Evden çıktım öğlen. Biraz önce (17.15) evi aradım ve durumu sordum. Salmışlar yine. Kuş uçmuş biraz, ardından kendi kendine kafesine girmiş ve yem yemiş, su içmiş.

Sizce bir problem var mı? Alışmaz diye çekiniyorum. Maksadım hazır yavruyken bize iyice ısınması.

Son düzenleme:
Kuş biraz uçmuş falan, ardından babam tekrar kafese sokmak için yakalamaya çalışmış, o esnada kuyruğundan bir tüy kopartmış.

Bak işte bu yaşanmaması gereken bir senaryo. Kuşu kovalamayacksın, üstüne havlu atmayacaksın, avuçlamayacaksın. En sakin kuş bile bunları yaşarsa ürker, güveni kırılır.
Tüy konusunda ise endişelenmeyin. B vitamini ile düzgünce desteklerseniz yeniden çıkacaktır. Zaten kuşların kuyrukları tek tüyden oluşmaz, altta yeni tüy falan illaki vardır. Yoksa kuş kuyruksuz kalırdı. Burada dikkat edilmesi gereken nokta o tüyün olduğu yerin yara vs olup olmaması. Kuş sürekli o bölge ile uğraşıyorsa ekstra bir dikkat vermeniz gerekebilir.

Sizce bir problem var mı? Alışmaz diye çekiniyorum. Maksadım hazır yavruyken bize iyice ısınması.

Kuşa elden yem verin. Tekrar güvenini tazelemeye bakın. Ben darı yerken kendi kuşumun göğsüne dokuna dokuna alıştırmıştım elime. Sizde böyle yemle falan kandırıp ufaktan temas edin kuş ile. Elden zarar gelmeyeceğini iyice anlamasını sağlayın.

Ev halkı anlamıyor, dün de çok kızmıştım saldıkları için ama nafile, yaşları var biraz. Çok sık olmasa da temas edebiliyorum bu arada. Sırtını, boynunun altını falan sevdiriyor. Elimi uzatıyorum göğsünün altına doğru, elime de konuyor, sonra tüneklere gidiyor.

Darı konusunda da; darı verirsem normal yem yemekten uzaklaşır mı peki?

Darı konusunda da; darı verirsem normal yem yemekten uzaklaşır mı peki?

Hayır, uzaklaşmaz. Darıyı ödül maması olarak kullanın. Ben kuşa elime uçup konmayı öğretirken öyle yapmıştım. Haftada 1 dal darıya kadar verebilirsiniz. Çok verirseniz yağlanma yapabilir.

Hayır, uzaklaşmaz. Darıyı ödül maması olarak kullanın. Ben kuşa elime uçup konmayı öğretirken öyle yapmıştım. Haftada 1 dal darıya kadar verebilirsiniz. Çok verirseniz yağlanma yapabilir.
Hımm. İlk geldiği gün vermiştim, bu sabah bitti o dal. 3-4 gün sonra 1 dal daha vereyim öyleyse.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…