tear

Üstün
Makaleler
34
Mükemmellik, eksiksiz ve kusursuz olma durumunu ifade eden bir kavramdır.

Fakat bu evrende hiç bir şey mükemmel değildir bu bilimsel olarak bilinen bir gerçektir.

Buna rağmen semavi dinler Tanrının, evreni mükemmel ve kusursuz yarattığını iddia eder.

Semavi dinlere göre her şeye gücü yeten tek varlık Tanrıdır. Bu durumda ben bir kedinin mükemmel olduğunu iddia ederim ve onun kusursuz sonsuz güce sahip olduğunu ve her şeye gücü yettiğini söylerim üstelik kedi dünyamızda bulunan bir hayvandır. Fakat kediye hayali bir kuvvet eklemiş olurum, ben böyle düşünebildiğime göre her şeye gücü yeten kediyi düşünebildiğime ve kelimeye dökebildiğime göre bu öyle bir kedinin var olduğu anlamını mı taşır? hayır.

Bu durumda semavi dinlerin mantığına göre kedi varsa ki “kedi” var ve her şeye gücü yettiğini söylüyorsam öyle bir kedi olmak zorundadır çünkü var olmasaydı ben bunu bilemezdim, öyle bir kedi var ve kendini bize tanıtmak istiyor bu yüzdende her şeye kuvveti yetmeyen kedileri yaratmış diyebiliriz. Ama hiç bir şey kanıtlamış olamayız.

Tıpkı Süperman hikayesi gibi, böyle bir hikaye var ve ben bundan bahsediyorum ama bu Süperman’e inandığımı açıklamaz.

Ben tanrının gücü her şeye yeter diye bir iddiada bulunmuyorum semavi dinler bulunuyor ama eğer böyle bir varlık olsaydı da o omnipotent bir varlık olsaydı, onun varlığını bilemezdim ve ona inanmamda gerekmezdi, net bir kanıt olmadığı sürece ki zaten kanıtlanamazdı.

Her şeye gücü yetmek paradoksal bir kavramdır. En büyük çelişkilerden birisi budur.

Son düzenleyen: Moderatör:
Her şeye gücü yeten tek şey, hiçbir şeydir. Mükemmel olan şey, hiçbir şeydir. Hiçbir şey, asıl tanrıdır. Tanrı'ya hiçbir şey haricinde katılacak her anlam, onun mükemmelliğini bozacaktır. O zaman da tanrı kelimesini kapsamayacak bir varlık veya olgu olur.

Son düzenleme:
Oyun sektöründe bu gibi şeylerle yaygın olarak çaktırmadan dalga geçiliyor mesela Horizon Forbidden West'te bir bilgisayar programında adı geçiyor diye San Francisco'yu kutsal mekan sayan bir kabile var ve bununla ilgili fikir belirtenleri günahkar sayıp öldürüyorlar. Shadow of the Tomb Raider'da da benzer bir şey var, Rick ve Morty dizisinde de var. İçine doğdukları ve alıştıkları şeylerle değil de bu tür aynı durumun farklı renkteki halleri gösterilince herkes içinde bulunduğu durumu anlayabilir.

Oyun sektöründe bu gibi şeylerle yaygın olarak çaktırmadan dalga geçiliyor mesela Horizon Forbidden West'te bir bilgisayar programında adı geçiyor diye San Francisco'yu kutsal mekan sayan bir kabile var ve bununla ilgili fikir belirtenleri günahkar sayıp öldürüyorlar. Shadow of the Tomb Raider'da da benzer bir şey var, Rick ve Morty dizisinde de var. İçine doğdukları ve alıştıkları şeylerle değil de bu tür aynı durumun farklı renkteki halleri gösterilince herkes içinde bulunduğu durumu anlayabilir.
Herkes kendi Tanrısını yaratabilir ve hiç kimse bu Tanrının varlığını ve yokluğunu red edemez en büyük sorunlardan biride budur.

Life bug diye absürd bir terim takabiliriz buna, ben kediye sonsuz güç ile atıfta bulunur ve ona taparım bir başkası gelip bana sonsuz gücü olduğunu kanıtlasana diyemez. Günümüzdeki 3 büyük dine ne kadar benziyor değil mi?

Mutlak, her şeye gücü yeten ve mükemmel gibi kavramları insanlar var olmayan bir şey veya kendinden çok sevdikleri bir "şey" ile ilişkilendiriyorlar genelde, uğursuz kelimeler bunlar.

Garip varlıklarız. Acaba bir şeye inanma gereksinimini kendimizi inandırmak için mi ihtiyaç duyuyoruz yoksa kendi bencilliğimizin sebep olduğu sorunlar yüzünden mi?

Mutlak, her şeye gücü yeten ve mükemmel gibi kavramları insanlar var olmayan bir şey veya kendinden çok sevdikleri bir "şey" ile ilişkilendiriyorlar genelde, uğursuz kelimeler bunlar.

Garip varlıklarız. Acaba bir şeye inanma gereksinimini kendimizi inandırmak için mi ihtiyaç duyuyoruz yoksa kendi bencilliğimizin sebep olduğu sorunlar yüzünden mi?
Ben omnipotent bir varlığın veya varlıkların olduğuna inanıyorum ama bu varlık ne bizim ona tapmamıza ne ona muhtaç olmamıza ne de bize kendisini kanıtlama ihtiyacı yok, olsaydı zaten Tanrı dediğimiz kavram olmazdı.

Yarın bizden daha gelişmiş bir medeniyet ile temasa geçsek anında milyonlarca insan o medeniyete tapmaya başlar ve yeni bir din kurulur hepimiz birer koyunuz ve insanoğlu basit varlıklar.

Durduk yere kediyi yüceltmek değil de bir binayı yıkıp kocaman çizik izleri bırakıp yakınlara da bir kedi yerleştirip işte bu kedi burayı bi pençede yıktı demek daha çok benzer. Bir zaman sonra dilden dile anlatılarak gelecek nesillerin aklında ya doğruysa diye bir kıvılcım çakıyor ve gitgide büyüyor sonunda kedi çok önem kazanıyor. Aslında kedi aynı kedi.

Durduk yere kediyi yüceltmek değil de bir binayı yıkıp kocaman çizik izleri bırakıp yakınlara da bir kedi yerleştirip işte bu kedi burayı bi pençede yıktı demek daha çok benzer. Bir zaman sonra dilden dile anlatılarak gelecek nesillerin aklında ya doğruysa diye bir kıvılcım çakıyor ve gitgide büyüyor sonunda kedi çok önem kazanıyor. Aslında kedi aynı kedi.
Farklı dinlerde gezen Nuh tufanı efsanesi gibi.

Veya denizin ortadan ikiye bölünmesi, dilden dile mitler günümüze ulaşmış ve insanlar bu mucizelere inanıyor bir kanıta ihtiyaç duymuyor.

Farklı dinlerde gezen Nuh tufanı efsanesi gibi.

Veya denizin ortadan ikiye bölünmesi, dilden dile mitler günümüze ulaşmış ve insanlar bu mucizelere inanıyor bir kanıta ihtiyaç duymuyor.

Evet bir şey çok yaygınlaşınca kimse sorgulamamaya başlıyor, bir ara yumurta kalp krizine yol açıyor diye millet yumurta yemeye korkuyordu aksi ispatlansa bile bir süre yememeye devam etti inanan kişiler. Halbuki hepsi çocukken yiyordu, önce kalp krizi yaptığına inanmadılar ama yaygınlaşınca saçma gelmeyi bıraktı sonra aslında yapmıyormuş denince inanmadılar ama yaygınlaşınca inandılar.

Ben omnipotent bir varlığın veya varlıkların olduğuna inanıyorum ama bu varlık ne bizim ona tapmamıza ne ona muhtaç olmamıza ne de bize kendisini kanıtlama ihtiyacı yok, olsaydı zaten Tanrı dediğimiz kavram olmazdı.
İstediğin şeye inanma özgürlüğüne sahipsin. 🤷🏿
Yarın bizden daha gelişmiş bir medeniyet ile temasa geçsek anında milyonlarca insan o medeniyete tapmaya başlar ve yeni bir din kurulur hepimiz birer koyunuz ve insanoğlu basit varlıklar.
İnsan egoya ve karaktere sahip olduğu için belirli sınırlara sığmayan, hareketleri öngörülemez olan karmaşık bir canlı.
Yeterli güç, ün ve takipçi sayısına ulaşılırsa bir tür örgütlenme kurulması uzun sürmez.