@Lacan, kapalılıktan değil, insan bazen basit bir açıklama/düşünce istiyor. Konu başlığı olan soruya çok kafayı takmaya gerek olmadığını düşünüyorum; cevabını hiçbir zaman net öğrenemeyeceğimiz soruların cevabını arama sürecini sınırlandırmak, insanın akıl sağlığı için iyi olacaktır.

Ek olarak seninle cenk edebilecek kadar felsefe-psikanaliz bilgim yok 🫂

cevabını hiçbir zaman net öğrenemeyeceğimiz soruların cevabını arama sürecini sınırlandırmak, insanın akıl sağlığı için iyi olacaktır.
Bu zaten olması gereken.

insan bazen basit bir açıklama/düşünce is
Basit cevaplar olsaydı, o kadar filozofun kalkıp "La dur, şunun üstüne hayatımı vereyim" diyeceğini düşünmüyorum. Ha ister, istemez değil, sadece boşa çıkan bir beklenti olur.

Ek olarak senle cenk edebilecek kadar felsefe-psikanaliz bilgim yok 🫂
Seni kast etmemiştim ki, eğer üzerine alındıysan. İkincisi ben öyle psikanaliz falan bilmem pek. Sadece Bruce Fink'in Lacancı Özne kitabı + AI ile konunun derinine inmek üzerinden öğreniyorum. Ha beynimin içine yine ediyor, çünkü Lacan bambaşka biri. X şeyini öğrenirsin, Y'yi de öğrenmek zorundasındır; Y, Z'ye bağlıdır vs.

Konu başlığı olan soruya çok kafayı takmaya gerek olmadığını düşünüyorum
Ona zaten kafayı takmaya gerek yok. O başlık aslında clickbait'imsi. Konu metninde daha derin şeyler var.

Dini açıdan bakarsak, ben 3 semavi dine de inanmıyorum çünkü çelişkilerle dolu. Mesela, günümüzde biyoloji diye bir şey var; gen aktarımı var. Adem ve Havva düşüncesi orada çöküyor. Birbirleriyle çoğalıyor, kardeş kardeşe, sonra uzak akraba şeklinde. Ancak bu şekilde evlilik yapanların sakat çocukları olduğunu, genetik bozuklukları olduğunu günümüzde biliyoruz. Bu sadece tek bir neden.

Diğer tanrı konusuna gelirsek, her şey simülasyon olabilir; çok gelişmiş bir medeniyetin oluşturmuş olduğu simülasyonda yaşıyor da olabiliriz. Belki evrenin sonunda sınır vardır, geçilemeyen; tıpkı oyun motorunda olduğu gibi, player'ın ulaşamadığı yere konulan engellemeler gibi. Ancak ışık yılı uzaklıkta olduğu için belki de bilmiyoruz. Yakın zamanda sineğin beynini bölümlendirip sanal ortama, oyun motoruna aktardılar ve o sinek gerçekten yaşıyor gibi davranış sergiledi. Belki de bizler de özgür iradeye sahip, düşünebilen, üretebilen birer yapay zeka olabiliriz. Kısacası, bilinç ve beynimiz bize ne gösteriyorsa, biz de oyuz.

İnsan beyninin çözümleyemediği, açıklayamadığı olaydır bu. Başlangıcı olmayan bir şey. Nasıl mümkün olabilir? Bu soruyu sormakla yetiniyoruz; daha ileri gidemiyoruz, zavallıca bir durum. Akıl limitimiz bu kadar zavallıcayken de argümansız "Tanrı yoktur" söylemine diyecek kelime bulamıyorum.

Dini açıdan bakarsak, ben 3 semavi dine de inanmıyorum çünkü çelişkilerle dolu. Mesela, günümüzde biyoloji diye bir şey var; gen aktarımı var. Adem ve Havva düşüncesi orada çöküyor. Birbirleriyle çoğalıyor, kardeş kardeşe, sonra uzak akraba şeklinde. Ancak bu şekilde evlilik yapanların sakat çocukları olduğunu, genetik bozuklukları olduğunu günümüzde biliyoruz. Bu sadece tek bir neden.

Diğer tanrı konusuna gelirsek, her şey simülasyon olabilir; çok gelişmiş bir medeniyetin oluşturmuş olduğu simülasyonda yaşıyor da olabiliriz. Belki evrenin sonunda sınır vardır, geçilemeyen; tıpkı oyun motorunda olduğu gibi, player'ın ulaşamadığı yere konulan engellemeler gibi. Ancak ışık yılı uzaklıkta olduğu için belki de bilmiyoruz. Yakın zamanda sineğin beynini bölümlendirip sanal ortama, oyun motoruna aktardılar ve o sinek gerçekten yaşıyor gibi davranış sergiledi. Belki de bizler de özgür iradeye sahip, düşünebilen, üretebilen birer yapay zeka olabiliriz. Kısacası, bilinç ve beynimiz bize ne gösteriyorsa, biz de oyuz.
Bir insanın parmağı kapıya sıkıştığında hissettiği fiziksel acı, aç kaldığında yaşadığı bitkinlik ya da bir tehlike anında duyduğu korku sadece bir "yazılım hatası" veya "illüzyon" olarak geçiştirilemez. Eğer dünya bir simülasyon olsaydı; adalet, zulüm, şefkat, iyilik ve kötülük gibi kavramların hiçbir anlamı kalmazdı. İnsanın bilinci, iradesi ve doğrudan hissettiği duygular o kadar gerçektir ki, bunları "sahte bir veri akışı" olarak tanımlamak insanın kendi varlığını inkâr etmesidir. Deneyimlenen hayat, katı ve somut kurallarıyla gerçektir.

Bir insanın parmağı kapıya sıkıştığında hissettiği fiziksel acı, aç kaldığında yaşadığı bitkinlik ya da bir tehlike anında duyduğu korku sadece bir "yazılım hatası" veya "illüzyon" olarak geçiştirilemez. Eğer dünya bir simülasyon olsaydı; adalet, zulüm, şefkat, iyilik ve kötülük gibi kavramların hiçbir anlamı kalmazdı. İnsanın bilinci, iradesi ve doğrudan hissettiği duygular o kadar gerçektir ki, bunları "sahte bir veri akışı" olarak tanımlamak insanın kendi varlığını inkâr etmesidir. Deneyimlenen hayat, katı ve somut kurallarıyla gerçektir.
"Hissettiği duygular o kadar gerçektir ki" bu cümlede bile gerçek olmama durumu var ve belirsizlik var. Belki tip 1 çok gelişmiş medeniyetin simülasyonunda yaşıyoruz; hiçbir şeyin kesinliği veya kanıtı yoktur. Her şey boşluktan ibaret, katı bir cisimde bile boşluklar vardır.

"Hissettiği duygular o kadar gerçektir ki" bu cümlede bile gerçek olmama durumu var ve belirsizlik var. Belki tip 1 çok gelişmiş medeniyetin simülasyonunda yaşıyoruz; hiçbir şeyin kesinliği veya kanıtı yoktur. Her şey boşluktan ibaret, katı bir cisimde bile boşluklar vardır.
Varsayalım ki iddia ettiğin gibi "Tip 1 veya daha gelişmiş bir medeniyetin" bilgisayar simülasyonundayız. Bu senaryo gerçekliği yok etmez, sadece gerçekliğin yerini değiştirir:Bizi simüle eden o gelişmiş medeniyet nerede yaşıyor? Onların üzerinde yaşadığı bir gezegen, kullandıkları bir bilgisayar ve o bilgisayarı oluşturan maddeler olmak zorunda değil mi?Eğer onlar gerçekse, gerçeğin varlığını zaten kabul etmiş oluyorsun. Eğer "onlar da başka bir simülasyondur" diyerek sonsuz bir döngüye giriyorsan, bu mantıken imkansızdır. Bir yerde, her şeyi başlatan, simülasyon olmayan, katı ve mutlak bir "İlk Gerçeklik" olmak zorundadır. O ilk gerçeklik yoksa, onun alt kolları olan simülasyonlar da var olamaz.