Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
  • Beğendim
İfadeler: 62
Bu görüş determinist bir yaklaşıma benziyor. Bu görüşten yola çıkarsak insanın ahlaki sorumluluğu da kalmaz çünkü deterministik iradede ahlaktan bahsetmek imkansızdır.

Ayrıca görüşünüzdeki irade türünde de insan bir robot misali canlı olarak anlam bulmaktadır.

Öncelikle özgür iradenin tanımını yapalım. İslam dininde özgür irade, cüz-i irade olarak isimlendirilmektedir ve belli sınırlar dahilinde insan kendi seçimlerini özgürce yapabilmektedir.
Bu sınırlar kader kavramı ile belirlenmiştir: Anne baba seçimini yapamayız, doğacağımız ülkeyi seçemeyiz, maddiyatımızı seçemeyiz, genetiğimizi seçemeyiz vs.
bu seçimler dışında insanın seçimleri kendisine, özgürce bırakılmıştır.
Dehb'li olmak, matematiğe yatkın olmak gibi olgular genetikten oldukça etkilenmektedir.
Bu olgular kişiliğimizi de etkilemektedir.

Fakat bu demek değildir ki insan tamamen aktarılmış, önceden belirlenmiş bir iradeye sahiptir.

Bahsettiğiniz nedensellik biraz hatalı. Onlar bunlar şunlar kişiliği oluşturur, doğru. fakat irademizi kişiliğimiz oluşturmaz. kişiliğimiz seçimlerimize etki eder ve bu fark ettiysen seçim diyorum, seçim olduğu yerde özgür irade mevcuttur.

Sen buna ne dersen de, ister cüz-i irade de, ister deterministik irade de, ister aktarılmış irade de... Kavramları yeniden tanımlamak tartışma usulünde manipülatif bir harekettir. (sen manipülasyoncusun demiyorum ister bilinçli ol ister bilinçsiz bu manipülatif bir hareket).

Kişiliğimiz ID, ego ve süperegodan oluşur -psikanalitik kurama göre. Bu 3 bilinçdışı yapı genetikten etkilenebilir fakat yine de benliğimiz (ego) kendi seçimlerini yapar.

Sonuç olarak baktığımızda insan özgür iradeye sahiptir.

Evet ben determinst bir yaklaşım belirledim bu görüşümde. Bana göre zaten tek bir seçim vardır. Diğer seçimlerin varlığını biz oluştururuz kafamızda ama ne seçeceğimiz bellidir. Tabii ki bu görüş iradeyi kişilik olarak varsaydım. İnsanlar zaten aynı değil. Her doğru varsayımız doğru değil. Farklı görüşler olması doğal.

Ateistler kendisi için yaşar.
İnananlar Allah için yaşar.

Çanakkale'de inananlar inançları için ölüme gittiler, inanmayanlar cepheden kaçtılar.

Her savaş nedeni dini duygular değildir. Rusya şu an din için mi savaşıyor yoksa kendi ülkesi için mi?

Her savaş nedeni dini duygular değildir. Rusya şu an din için mi savaşıyor yoksa kendi ülkesi için mi?
Milli yerine dini duygu gözetilen savaşlar herhalde İslam'ın ilk dönemlerinde kalmıştır. Şu anda da bir elin parmaklarını geçmez. Her savaşı cihat sanmak hayalperestlik bence. Çok yanlış perspektif.

Biliyor. Ama insana özgür irade de veriyor.
Bana verdigi irade zaman icinde farkli secimlere yoneltebiliyor ama Tanri butun bunlarin disinda degil mi?
Yani ben belki 10 kere inanc degistirecegim. Tanri zaten bunu biliyor olmali. Her seye kadir bir varlik benim irademle ne sececegimi bilmiyorsa her seye kadir degildir.
Ya da Tanri zamandan muaf degildir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.