Makaleler
1
Hocalarım belki haberiniz vardır geçtiğimiz günlerde Mülakat puanları açıklandı ve adayların büyük bir bölümü aldığı puana itiraz etti, durum öyle bir hal almış ki aldığı mesajlara dayanamayan il milli eğitim hesapları insanları engellemeye başlamış. Milli eğitim bakanlığı ısrarla sözlü sınavlarda Torpil olmadığını söylüyor ancak sınavdan 80 alıp mülakat puanı 10 girilen adayların olduğunu görünce bir herkesin aklına tek bir soru geliyor 😕

Lise, Üniversite gibi yerlerde bile konuşmaya dayalı sınavlarda sapıtırdım; ağzım yüzüm kayardı bildiğiniz sürekli bocalardım ama buna rağmen bir kez 10 verilmedi bana. Kaldı ki bu insanların hiç benim gibi olduğunu da düşünmüyorum, sadece heyecan vardır. Art niyet olduğu çok açık.

Aslında mülakat sistemi oldukça sağlıklı, bilenle bilmeyenin ayrıldığı sistemdir. Kimin gerçekten istediği için, kimin para için geldiğini ayırt etmek için yapılan bir sistem. Ancak bu sistem doğru çalışmadığı zaman. Sonuç ortada maalesef.

Her mesleğin "mülakat" adı altında yapılan eleme usulünde maalesef benzer güvensizlikler yaşanıyor. Bunun sebebi sadece mülakat denilen eleme usulünün kendisi değil, aynı zamanda mülakatların denetlenebilir olup olmadığı hususu da bir rol oynuyor.

Mülakat usulünün amacına uygun yapılıp yapılmadığı konusundaki güvensizliği mülakatlara iyi bir denetim mekanizmasının getirilmesiyle çözülür. Bunun en basit yolu olarak bir kamera kaydı mesela. Örneğin vatandaş mülakat sonucundan memnun değilse itirazını yapar, mülakat videosu yeniden izlenip değerlendirilir ve itirazı sonuçlandırılır. Vatandaş itirazının sonucunu beğenmediyse, gider davasını açar, mahkeme mülakat videosunu değerlendirir ve bir karar verir.

Etkili bir denetim mekanizması olmadığı takdirde mülakat usulüne hep şüpheli olarak bakacaktır insanlar.