Makaleler
1
12. sınıf dil öğrencisiyim. Bu sene sınava girip mütercim-tercüman bölümü olan bir üniversiteye gitmek istiyorum. Mezun olduğum zaman devlette mütercim olarak nasıl iş bulabilirim? Ya da özel sektörde mütercim olarak iş bulmak kolay mı, aldığım ücret çalıştığıma değer mi? Mütercim mesleğinin geleceği var mı? Kısacası mütercim-tercüman okusam aç kalır mıyım? Son 2 sene formasyon alıp öğretmen de olabiliyorum zaten.

Sadece geleceği olup olmadığı konusunda fikrimi belirtmek istiyorum.

Yapay zekanın hızla gelişmesine karşın, işlevselliğini kaybedecek mesleklerden bir tanesi de maalesef tercümanlık. Gelişen teknolojiye karşı en fazla 10 yıl daha dayanabileceğini düşünüyorum.

Sadece geleceği olup olmadığı konusunda fikrimi belirtmek istiyorum.

Yapay zekanın hızla gelişmesine karşın, işlevselliğini kaybedecek mesleklerden bir tanesi de maalesef tercümanlık. Gelişen teknolojiye karşı en fazla 10 yıl daha dayanabileceğini düşünüyorum.

Günlük kullanımda bu söylediğinize katılıyorum fakat konu tıp, hukuk, matematik ya da edebi çeviri gibi konularda yapay zeka, mütercim mesleğini ortadan kaldıramaz diye düşünüyorum. Yapay zeka metindeki duyguyu, düşünceyi anlayamıyor, sadece düz çevirisini yapıyor. Bu durumda da mütercim mesleği devreye girecek bence. Bir yapay zekaya güvenmektense 4 yıl okulunu okumuş, işinde profesyonel olan birine güvenmek daha mantıklı geliyor bana.

Devlette mütercim olarak çalışmak için KPSS'den başarılı olmak neredeyse bir zorunluluk. Her kamu kurumunun belirli sayıda mütercim kadrosu bulunsa da bu pozisyonlara talep oldukça yüksek, yani işiniz bir hayli zor. Özel sektörde ise çeviri büroları, uluslararası şirketler ve daha birçok alanda iş bulma olanağınız var. Uzmanlaştıkça ve deneyim kazandıkça maaşınız da önemli ölçüde artma potansiyeli gösteriyor.

Günlük kullanımda bu söylediğinize katılıyorum fakat konu tıp, hukuk, matematik ya da edebi çeviri gibi konularda yapay zeka, mütercim mesleğini ortadan kaldıramaz diye düşünüyorum. Yapay zeka metindeki duyguyu, düşünceyi anlayamıyor, sadece düz çevirisini yapıyor. Bu durumda da mütercim mesleği devreye girecek bence. Bir yapay zekaya güvenmektense 4 yıl okulunu okumuş, işinde profesyonel olan birine güvenmek daha mantıklı geliyor bana.
Yapay zeka duygulara 'bugün' karşılık veremiyor. Yarın hiç şüphesiz her derdimize çözüm bulacağına inanıyorum.

Yazdıklarım sana umutsuzluk bağlamasın. Gene de kendini geliştirmeye devam et.

Kendini avutma, AI bu mesleği ciddi derecede öldürecek. Öldürmese dahi iş olanaklarını kısıtlar.

İş bulan her tercüman için belki 10 tanesi işsiz kalır.

Kendimi avutmak değil de düşündüğümü söylüyorum diyelim. Dediğim gibi son 2 sene formasyon alıp öğretmen de olabilirim zaten. Dediğim gibi duygu, düşünce gibi şeyleri anlamadığı için o noktada tercümanların devreye gireceğini düşünüyorum. Tek mütercimlik değil, bütün meslekler için bu tehlike söz konusu. Bir matematik profesörü için, bir doktor için, bir taksi şoförü için, bir muhasebeci için neyse mütercimlik için de öyle. Nüfus artıyor, meslek olanakları azalıyor. Bir yerde bunun bir sonu olacaktır illaki. Öyle bir noktadayız ki, 2 3 yıl sonrasını tahmin etmek imkansız gibi bir şey.

Yapay zeka duygulara 'bugün' karşılık veremiyor. Yarın hiç şüphesiz her derdimize çözüm bulacağına inanıyorum.

Yazdıklarım sana umutsuzluk bağlamasın. Gene de kendini geliştirmeye devam et.

Hocam bugün bile çevirilerde farklı farklı yorumlar olabiliyorken, yapay zekanın direkt olarak duygu ve düşünceyi anlaması imkansız değil mi?

Makine öğrenmesi şu anki haliyle iş görecek meslek yapacak seviyede değil. Gerçekten iş yapmaya çalıştığınızda mesela ben ChatGPT'yi Junior yazılımcım olarak çalıştırmak istediğimde tıkanıyor. Öyle bir seviyeye gel ki ChatGPT seni geçemesin. Sen gelişirsen bu gayet mümkün.

Mütercim-Tercümanlık terkim ben de. Yurtdışına kapağı atman aşırı kolay olan mesleklerden. İngilizce yanına birkaç dil ekledikten sonra özellikle.

Makine öğrenmesi şu anki haliyle iş görecek meslek yapacak seviyede değil. Gerçekten iş yapmaya çalıştığınızda mesela ben ChatGPT'yi junior yazılımcım olarak çalıştırmak istediğimde tıkanıyor. Öyle bir seviyeye gel ki ChatGPT seni geçemesin. Sen gelişirsen bu gayet mümkün.

Mütercim-tercümanlık terkim ben de. Yurt dışına kapağı atman aşırı kolay olan mesleklerden. İngilizce yanına birkaç dil ekledikten sonra özellikle.

Mütercim-tercümanlıktan terksiniz, şu an ne yapıyorsunuz peki hocam?

İngilizcemin yanına Rusça eklemeyi düşünüyorum. Bir de İspanyolca eklersem mükemmel olur.