Ülkemizde tablet piyasası biraz komplike bir yapıda. Her cihaz alınmayacağı gibi bilmeyen bir müşteri birçok etken ile manipüle edilebilir. Bu yazıda ülkemizde ve genel olarak Global'de neden Huawei'e ait tablet tercih edilmemesi gerektiğinin nedenlerini sıralayacağım.

Google Servisleri

Bu zaten bilinen bir sorun. Marka, Gbox gibi sanal Container'ler ile bu sorunu aştığını iddia etse de durum tam olarak öyle değil. Bu tür uygulamalar bir nevi sistem içinde sistem yarattağı veya bu modeli taklit ettiği için bu sistem üzerinden Google servisi gerektiren bir uygulama açtığınızda performans sorunları yaşanıyor. Çünkü cihaz yongası önce Gbox ile sanal bir ortam yaratırken kapasitesini harcıyor ve bu ortamın içinden Google servislerine erişmek için bir daha kapasitesini kullanmak zorunda kalıyor.

Tabii bu sistemin birçok kullanıcı tarafından sağlıklı çalışmadığı ve kullanılmak istenen uygulamaya güncelleme geldiği halde Gbox üzerinden bu güncellemenin görüntülenemediği raporlandı.

Son zamanlarda daha sağlıklı olduğu iddia edilen ve genelde Custom ROM'larda kullanıldığını bildiğimiz yeni bir yöntem sunuldu: MicroG + Aurora Store ikilisi. Ancak bu yöntem de stabil değil, çünkü bu iki uygulama henüz stabil değil. Aurora Store denilen Google Play Store klonu uygulama bazı uygulamaları kurmak istediğinizde Beta sürümleri kurabiliyor. Sistemde yüklenilmemesi gereken bir sürümü uygulama güncellemesi olarak gösterebiliyor. Kısaca Native Google desteğinden uzak bir deneyim sunuyor.

Esasında Android 12 ve Kernel 5.10'u temel alan bir sistemin zaten Google servisleri olmadan sağlıklı çalışması beklenemezdi.

Rakiplerine Kıyasla Zayıf Yonga Seti Performansı

Bilindiği gibi güncel olarak Huawei tabletlerde Kirin yonga setleri kullanılıyor. Ancak buradaki asıl sorun yonga setinin kendisinde.

Artık demode diyebileceğimiz 7 NM teknolojisi ile üretiliyor bu yonga setleri.

Ek olarak Huawei'in "Taishan" olarak isimlendirdiği çekirdek mimarisi esasında ARM Cortex A77 ve A55 mimarilerinin modifiye edilmiş hali. Bu da 2019'dan kalma, yani Huawei'in ambargo yediği döneme denk geliyor.

Keza Maleon adlı GPU'lar da Android ekosistemindeki uygulama optimizasyonundan yoksun.

Hâl bu olunca Kirin yonga setleri rakiplerinden çok ciddi anlamda geride kalıyorlar. İlk madde bahsettiğim sanal Container sorunu da cabası.

Bu madde ile alakası olmasa da belirtilmesi gereken bir diğer pürüz ise Huawei tabletlerde bulabileceğiniz en yeni Bluetooth sürümünün v5.2 olduğu. Hem de Bluetooth v6.0 sürümünün cihazlarda görülmeye başlandığı 2026 yılında...

OS Güncelleme Belirsizliği

Huawei'in sunduğu HarmonyOS'in Android 12 temelli olduğundan bahsetmiştik. Ancak sorun sadece bununla sınırlı değil.

Huawei cihazlarına HarmonyOS güncellemesi göndermemekte de epey ısrarcı. Satışa sunduğu cihaza yeterli yazılımsal desteği sunmaktan ziyade yalnızca basit güvenlik yamalarıyla yetiniyor ve yeni yazılım sürümünü yeni cihazına saklıyor. Şöyle ki; 2024'te satışa sunulan cihazlarda HarmonyOS 4.2 sürümü vardı, 2025'te satışa sunulanlarda ise HarmonyOS 4.3 sürümü var. 2024'te tanıtılan cihazlar ise bu güncellemeyi almadılar. Yani yeni HarmonyOS sürümünü deneyimlemek istiyorsanız yeni bir cihaz almalısınız. Marka adına mükemmel kâr odaklı bir sistem!

Ek olarak Huawei'in Android 12'nin Native desteğini kaybettiğinde ise ne yapacağı soru işareti, yukarıda yazdıklarımdan ise kullanıcının yüzüstü bırakılacağı görülüyor.

Papermatte Ekranı Koruyamamak

Huawei'in son cihazlarında üstüne basa basa lanse ettiği bir özelliği var, Papermatte ekran. Bu ekran pürüzlü bir yüzey sunarak kullanıcıya "kağıda yazıyormuş" hissi veriyor. Peki bu ekranı korumak istediniz ve çözüm arıyorsunuz, ancak şunu atlıyorsunuz: Koruma çözümü yok!

Evet, marka bu konuda bir çözüm geliştirmemiş. Eğer normal bir ekran koruyucu kullanırsanız Papermatte özelliğinden mahrum kalacaksınız. Eğer Papermatte olarak satılan ekran koruyucuları tercih ederseniz; üst üste binen iki pürüzlü katman ile ekranınızdaki görüntü netliğinden ve ekran parlaklığınızdan feragat etmek zorundasınız.

Peki ekranınıza koruyucu uygulamadınız ve talihsiz bir kaza ile ekranınız kullanılamaz hale geldi. Bu durumda cihazın Total ücretinin %50'sine varan ücretlerle ekranınızı yenilemekten başka çareniz yok.

İkinci Elde Sorun Yaşamak

Bu maddeyi kısaca ifade etmem gerekirse Huawei cihazların ikinci el piyasası "ölü". Yani cihazınızı satarken ya uzun süreler beklemek zorundasınız ya da muadillerine kıyasla epey uygun fiyata vermelisiniz.

Sonuç

Huawei tabletlerin neden alınmaması gerektiği konusunda ana maddeler bunlardı. Tabii Huawei de bu eksikleri bildiğinden dolayı potansiyel müşterilerini "Klavye + Kalem + Tablet" şeklinde Bundle paketlerle manipüle etmeye çalışıyor.

Peki çözüm nedir? Alternatif markalara yönelmek. Eğer HarmonyOS tarzı bir deneyim yaşamak isteniyorsa Native Google desteği sunan ve güncel teknolojilere erişim sağlayabilen Honor'a yönelinebilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Huawei ancak ve ancak çok düşük bütçelerde tercih edilebilir Samsung'da s serisine bütçe çıkıyorsa Huawei'nin yüzüne bakmam.

İşlemci konusu çok bozuyor.

@Aakons Xiaomi'nin tablet cephesindeki politikası daha farklı, yine reklam gösterme saçmalığı devam ediyor (kapatılabiliyor) ancak bloatware konusunda daha iyi. Xiaomi tabletlerde çok az bir bloatware bulunuyor, bunlar da kolaylıkla kaldırılabiliyor.

Diğer dediğiniz için de artık söylenecek bir şey yok hata konusunda. Her hâlükârda native GMS deneyimi sunmadığı ortada.

Ek olarak o bantta Huawei tercih etmeyi düşünme hatasına düşen biri, bütçesini cüzi miktarlarda artırsa bile hemen alternatifler belirmeye başlıyor.

Biz Çin milliyetçisi değiliz ki bu kadar sorun, sıkıntıya göz yumalım, boyun eğelim?

@hxvy0 ben kesinlikle Xiaomi savunmuyorum burada, sadece olanı belirtiyorum.

Sağlam bir kaynağın örnek bir incelemesi:

Yazılım hakkında dikkat çektiği bir nokta:
Unfortunately, the tablet also contains some advertising as well as several pre-installed Third-party apps. However, these can be easily uninstalled. You can find out how to remove the ads in this Article.

@Aakons Xiaomi'nin tablet cephesindeki politikası daha farklı, yine reklam gösterme saçmalığı devam ediyor (kapatılabiliyor) ancak bloatware konusunda daha iyi. Xiaomi tabletlerde çok az bir bloatware bulunuyor, bunlar da kolaylıkla kaldırılabiliyor.

Diğer dediğiniz için de artık söylenecek bir şey yok hata konusunda. Her hâlükârda native GMS deneyimi sunmadığı ortada.

Ek olarak o bantta Huawei tercih etmeyi düşünme hatasına düşen biri, bütçesini cüzi miktarlarda artırsa bile hemen alternatifler belirmeye başlıyor.

Biz Çin milliyetçisi değiliz ki bu kadar sorun, sıkıntıya göz yumalım, boyun eğelim?

Ben de Çin milliyetçisi değilim. Ancak eğriye doğru 15 bin TL bandına kadar Huawei cihazlar rakipsiz. Burada onları dahil etmeniz doğru değil.
Ayrıca bu hata olmaz. Yoksa ben de pişmanlığımı belirtirdim. İsteyen bütçe artırır. Sizin fikrinize pek katılmıyorum. Yoksa ben ne yapayım Çinli firmayı?

GMS konusunda neden katılmadığınızı belirtebilirsiniz.
MicroG'nin "stabil olmadığını" iddia etmişsiniz. MicroG'nin temel amacı bellidir: FCM kullanan uygulamaların sorunsuz çalışmasını sağlamak ve bazı konum servislerini sunmak. Gelişmiş GSF özelliklerini beklemek yanlış olur.

Kullandığım zamanlarda ise MicroG bana herhangi bir sorun yaşatmadı.

Aurora Store'un temel amacı ise Play Store sunucularından uygulama çekmektir. "Tamamen bir Play Store klonu" demek bana kalırsa yanlış. Aurora Store'u aktif bir şekilde kullanıyorum ve söylediğiniz durumu bir kez bile yaşamadım.

Gbox/Gspace tarzı çözümler hakkında yorum yapmayacağım. Şahsen MicroG + Aurora Store kullanılmasını öneriyorum.
Esasında Android 12 ve Kernel 5.10'u temel alan bir sistemin zaten Google servisleri olmadan sağlıklı çalışması beklenemezdi.

Android "sürümü" ne olursa olsun, Android temelde GMS'den bağımsız çalışır aynı zamanda.

Honor ile Huawei'nin yaptığı cihazlarda çip ve Google servisi dışında çok fark yok zaten :D kalemini bulabiliyorsan alırsın.
Demek istediğim rakipsiz Huawei cihazlar var. Burada onlar haricinde dediğinde haklı. Bende almam zaten.

Honor kalemi çok kötü. En azından choice pencil ile gelenler için söyleyeyim. Kalemi için tablet alıyorsanız Samsung'tan iyisi yok piyasada.