Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Linux kullanıcılarına bu soruyu soruyorum, kendim de dahil.

Neden Linux kullanıyorsunuz? Linux'un size kattığı noktalar nelerdir?

Ben sistemimde Dual Boot ile Windows 11 Pro 24H2 ve Arch Linux kullanıyorum. Linux gerçekten epey hızlı çalışıyor, fakat aynı zamanda sistemin her şeyini özelleştirebiliyorum. İstersem farklı bir masaüstü ortamı dahi kurabilirim. Windows'ta ise Microsoft ne sunuyorsa onu kullanmak zorundayım.

Sunucumda kullanıyorum. Hangi işletim sistemi hangi konuda bana kolaylık sağlıyorsa onu kullanıyorum genelde. Günlük kullanımda Windows'tan nasıl vazgeçemiyorsam Server'da da Linux'tan başka bir şey çalıştırmam.

Konuyu takip edelim, karışacak gibi ortalık :)

Merhaba arkadaşlar. Linux kullanıcılarına bu soruyu soruyorum, kendim de dahil.

Ben sistemimde Dual Boot ile Windows 11 Pro 24H2 ve Arch Linux kullanıyorum. Linux gerçekten epey hızlı çalışıyor, fakat aynı zamanda sistemin her şeyini özelleştirebiliyorum. İstersem farklı bir masaüstü ortamı dahi kurabilirim. Windows'ta ise Microsoft ne sunuyorsa onu kullanmak zorundayım.

Eski bir sisteme hem hızlı hem de akıcı çalışsın diye kurmuştum.

Çünkü daha ucuz.

1722714518568.webp

Windows'tan nefret ediyorum ve özgür ortam kullanmak hoşuma gidiyor. Uygulama geliştirmek çok daha kolay, Windows için mingw ile çapraz derleme yapıp Wine ile test edebiliyorum. Linux kütüphane yönetimi çok rahat. Özelleştirebiliyorum ve herhangi bir dayatması yok sistemin. İstersem bootloader'ı bile silerim.

Android Linux temelli diye biliyorum. O yüzden. Bilgisayarda asla kullanmam.
Kernel disinda desktop GNU/Linux ile alakasi yok.
O kadar uzun zaman olmus ki, neden kullandigimi ben de bilmiyorum. El aliskanligi diyelim. Ne kattigina gelirsem, eskiden patates laptopuma gerekliydi, artik kullandigim gerecler Linux'ta iyi calisiyor diye kullaniyorum sanirim.

Windows'tan nefret ediyorum ve özgür ortam kullanmak hoşuma gidiyor. Uygulama geliştirmek çok daha kolay, Windows için mingw ile çapraz derleme yapıp Wine ile test edebiliyorum. Linux kütüphane yönetimi çok rahat. Özelleştirebiliyorum ve herhangi bir dayatması yok sistemin. İstersem bootloader'ı bile silerim.
Windows 11'de yerel hesap kullanmak veya internetsiz kurulum için bile uğraşmak gerekiyor :D
Kernel disinda desktop GNU/Linux ile alakasi yok.

O kadar uzun zaman olmus ki, neden kullandigimi ben de bilmiyorum. El aliskanligi diyelim. Ne kattigina gelirsem, eskiden patates laptopuma gerekliydi, artik kullandigim gerecler Linux'ta iyi calisiyor diye kullaniyorum sanirim.
Ben şahsen henüz aşırı bir şey yapmıyorum Arch altında, çünkü alanım kısıtlı. Eğer Linux için yüksek kapasiteli bir SSD alırsam oyun da oynamak istiyorum. Çünkü Arch Linux'ta LEGO Star Wars: The Skywalker Saga denedim ve sorunsuz çalıştı. Başka oyunlar da oynamak istiyorum. Ayrıca Bottles sayesinde Office 2007 bile kuruluyor. Tabii PowerPoint çöküyor ama Word, Excel ve Access taş gibi sorunsuz :D

Oracle Database 19c için Oracle Linux kullanıyorum.
Yalnız şaka maka Oracle Linux kullanan neredeyse hiç görmedim. Gerçekten bu neymiş ya diye bakıyorum.