Makaleler
4
Merhaba. Son zamanlarda bir nefret eğilimim söz konusu. Bir şeyleri sevmemektense hep nefret ediyorum. Bu da başka insanları benden uzaklaştırıyor anlaşılan. Öfke problemimin yanı sıra bu nefret eğilimi beni benden alıyor. Çok basit şeylerde bile anlık nefretler besliyorum. Örneğin sosyalde biri benim mesajıma beğeni atmayıp hemen yanındaki mesaja beğeni atıldığında o kişiye karşı bir öfkem oluyor. Nefret ise bunun bir üstü. Sürekli profil mesajı yazıp tabir-i caizse bağırıyorum. Bunu alttan alttan dile getirdiğimi düşünüyorum. Çünkü ruhsal olarak bir yorgunluğum söz konusu. Bu nedenle eğer başkalarına atar gider yaptıysam affola. Bu duruma az da olsa nasıl engel olabilirim? Biraz da iç dökme konusu olsun. Konuşalım kısaca. Soru konusu değil bu.

Hayatınızda bir şeylere karşı dolmuşsunuz büyük ihtimalle bunu çevrenize vuruyorsunuz. Kendinizi oturup bir sorgulayın bu hayatta benim ne canımı sıkıyor? Akademik yönden olabilir iş hayatı olabilir ailenizle ya da sevdiklerinizle yaşadığınız problemler olabilir.

"Papatya çayı öneriyorum" tarzı muhabbetler dönecekmiş gibi geldi bana burada. Hocam en temizi psikolojik bir destek almanız fakat yapılabilecek en güzel şey böyle bir duruma düştüğünüzde en azından böyle bir şey yaşadığınızı fark edebilmek.

Belki en başta fark edip de müdahale edemezsiniz fakat siz bunu fark ettikçe ve bu durumdan rahatsız oldukça kendi kendinizi frenleyecek hâle gelebilirsiniz bence. Reddetme-niyet-eylem üçlüsünden siz bence niyet kısmındasınız.

Reddetmede insan davranışının üzerine gitmez, niyette bir şeylerin ters gittiğini anlayarak bir eyleme niyetlenir ve eylem kısmında da yanlışını düzeltecek olan eyleme geçer. Sizin yapmanız gereken de eyleme geçmek bana sorarsanız.

Hatırlatmam gerekir ki, bunlar benim kişisel tavsiyelerim. En temizi psikolojik destek almak dediğim gibi.

Birini sevmiyorsan bir sebebi vardır kimse herkesten durduk yere nefret etmez ciddi rahatsızlığın olmadığı takdirde ki olduğunu düşünmüyorum. Kendine güven, içgüdülerine güven birini sevmiyorsan sevmemeye devam etmelisin.

Ben çok sevmediğim insanları sevmeye çalıştım ama sonuç nafile. Hiç kasma boşa.

Merhaba. Son zamanlarda bir nefret eğilimim söz konusu. Bir şeyleri sevmemektense hep nefret ediyorum. Bu da başka insanları benden uzaklaştırıyor anlaşılan. Öfke problemimin yanı sıra bu nefret eğilimi beni benden alıyor. Çok basit şeylerde bile anlık nefretler besliyorum. Örneğin sosyalde biri benim mesajıma beğeni atmayıp hemen yanındaki mesaja beğeni atıldığında o kişiye karşı bir öfkem oluyor. Nefret ise bunun bir üstü. Sürekli profil mesajı yazıp tabir-i caizse bağırıyorum. Bunu alttan alttan dile getirdiğimi düşünüyorum. Çünkü ruhsal olarak bir yorgunluğum söz konusu. Bu nedenle eğer başkalarına atar gider yaptıysam affola. Bu duruma az da olsa nasıl engel olabilirim? Biraz da iç dökme konusu olsun. Konuşalım kısaca. Soru konusu değil bu.
Hocam ruhsal olarak bu kadar çöküş yaşamanın sebebi nedir? Yakın zamanda sevdiğin birini mi kayıp ettin, ailenle mi sorun yaşıyorsun veya derslerinle mi alakalı?

Bende de acayip sinir sorunları vardı. Kendime sağlam bir boks torbası aldım sinirlenince yumruklar indiriyorum sinirimi bir güzel atıyorum iyi geliyor, sana da öneririm hocam.