Selam,

Genel olarak değerlendirdiğimizde ilgiliydiler. Ancak şahsi fikrimi söyleyecek olursam Techolay büyüklüğündeki ve bu ölçekte saldırı alan bir siteyi savunabilecek düzeyde değillerdi. Zaten bu sebeple farklı bir firmaya geçiş yaptık.

Tabii yeni firma da doğrudan bu tarz işlerle uğraşan bir firma değil ancak artık buna gerek de duymuyoruz; gerekli önlemleri kendimiz alıyoruz ve etkisini de gördük. Kişisel kullanımlar veya daha küçük ölçekli projeler için tercih edilebilirler.

Yaklaşık 1 yıldır 2 adet dedicated sunucu ve 3 adet VDS hizmeti kullanıyorum. İlk dönemlerde, özellikle sistemlerim PEN DC'de bulunurken yoğun saldırılar nedeniyle zaman zaman sorunlar yaşıyordum. Şu anda sistemlerim Radore'da bulunuyor ve oraya geçtiklerinden beri sistemlerim oldukça rahatladı ve daha stabil çalışıyor.

Geçtiğimiz dönemde tamamen kendi hatamdan kaynaklanan bir durum nedeniyle dedicated sunucumda bulunan Sophos VM çöktü ve internet erişimim kesildi. Yedekten geri dönebilmek için hemen kendileriyle iletişime geçtim. Bana yedekten dönüş işlemi için istediğim bir VDS'yi kullanabileceğimi söylediler. İlk etapta yanlış bir VDS seçtim, ardından başka bir VDS seçerek onun üzerinden yedekten geri dönüş işlemini gerçekleştirdim. Bu süreçte yaşadığım birçok sorunda da yardımcı oldular.

Bunun dışında zaman zaman oldukça farklı ve standart dışı isteklerim de oldu. Müsait oldukları zamanlarda bu konularda da yardımcı oldular. Örneğin VDS üzerinde Forti Analyzer kurulumu gibi normal bir VDS kullanımının dışında kalan bazı ihtiyaçlarımda destek sağladılar.

Benim açımdan en güzel gelişmelerden biri ise sistemlerin PEN DC'den çıkarılması oldu. Sistemler Radore'a taşındıktan sonra, özellikle yoğun saldırılardan kaynaklanan internet ve erişim problemlerim ciddi şekilde azaldı.

Şu anda kendilerinden beklediğim en önemli konu ise geliştirmekte oldukları firewall yönetim paneli. Bu panel konusunda kendileriyle sürekli iletişim halindeyim. Kendi kullanım senaryolarıma göre ihtiyaçlarımı ve isteklerimi iletiyorum. Onlar da bu doğrultuda gerekli yazılımsal geliştirmeleri ve değişiklikleri yapıyorlar.

Genel olarak yaklaşık 1 yıllık kullanım sürecimde, yaşadığım sorunlarda hızlı şekilde yardımcı olmaları ve standart dışı ihtiyaçlarımda da ellerinden geldiğince destek vermeleri benim için olumlu bir deneyim oldu.

Not: Kullandığım VDS ve dedicated sunucular şahsıma ait değildir. Farklı firmalara ait sunucu, altyapı ve güvenlik sistemlerinin yönetimini gerçekleştiriyorum.