Ki elektronik sigarayi kullanan kişilerin ciğerleri sönüyormus. Herkeste degil ama.
Elektronik sigara olsun, normal sigara olsun farketmez herkesin ciğerleri söner. Zararlı kardeşim zararlı. Sigarayı bırakamayan bir insan sigarayı bırakma kararı alırsa bırakır. Birkaç gün sigara içmeyip "Acaba içsem mi?, bir kereden bir şey olmaz!" düşüncesinde ilerlerse babayı bırakır. Bir karar aldıktan sonra arkasında durmalısınız. Benim sanki canım sigara hiç istemiyor mu? Bırakmama rağmen istiyor ama biliyorum ki tekrar başlarsam hem sağlığım çöpe gidecek hem param. Dirayet önemli bu konuda. Yok sigara hapıymış yok sigarayı beyinden silme operasyonuymuş bu tür ıvır zıvırlara para ödemeyin.

Merhaba! Konu hakkında detaylı bilgim yok ama biraz bilgim var.

• Öncelikle sigaranın sizden götürdüklerini, götüreceklerini düşünün.
  • Sigarayı bırakmanın getirilerini düşünün. Maddi, manevi, sağlık... Örnek: İleride çocuğum olursa sigaranın verdiği çabuk sinirlenmeyle onu kırabilirim. Bu olmasın diye sigarayı bırakmak istiyorum gibi.
  • Farkındalık önemli. Kriz anlarının geleceğinin farkında olun. Farkında olun. Farkında... Tekrarlıyorum ki, öylesine okuyup geçmeyin. Kriz anlarının farkında olduğunuz zaman, tetikleyicilerinizin farkında olduğunuz zaman başa çıkmanızda kolaylaşır.
  • Tetiklendiğiniz zaman, kriz anı geldiği zaman şınav çekin. Meyve yiyin. Çikolata yiyin. Dopamin salgısı verecek sigara harici herhangi bir şey.
  • Spor yapın. Spor endorfin hormonu salgılatır ve nikotinin vereceği dopaminin aranmasını azaltır. Ayrıca bedeninizle farkındalıklı bir ilişki kurarsınız. Bedenle ilişki kurmak size "ben yaşıyorum" hissi verir.
  • Eğer zorlanırsanız psikiyatriye başvurabilirsiniz. Wellbutrin XL diye bir ilaç var. Dopamin ve nöroepinefrin geri alım inhibitörü. Sigara isteğini bastırıyor. Sigaranın vereceği dopamini ilaçtan alıyorsunuz. Yardımcı ajan gibi düşünün. Tabii ki doktor kontrolünde alınması gerekiyor.

Vape, elektronik sigara gibi ürünler sigarayı bırakmanı sağlamaz.
Evet, cidden bu yanılgı çok zararlı. Elektronik sigara normal sigaradan daha zararlı bir de. Sigarayı bırakmak, sigarayı bırakarak olur. Yerine bir şey geçirerek değil.

Vape, elektronik sigara gibi ürünler sigarayı bırakmanı sağlamaz. Bu ürünleri bıraktığında tekrar sigaraya dönersin. Bunun temel sebebi bilinçaltı alışkanlıklarıdır. Beyin çocuk gibidir; en kolay ve en çok keyif aldığı şeyi yapmak ister. Bunu basit bir örnekle açıklayabilirim. Diyelim ki matematiğin zayıf ve çalışman gerekiyor. Ancak beyin zor geldiği için sürekli bu durumdan kaçar. Ona kaçabilecek bir yol sunmazsan, sonunda yapılması gereken işe yönelmek zorunda kalır. Mesela 1 hafta boyunca dışarı çıkmazsan ve odanda bilgisayar, telefon gibi dikkat dağıtıcı hiçbir şey olmasa, beyin bir süre sonra sıkılır ve sonunda o matematik dersine oturup çalışmaya başlarsın. Sigara da aynı mantıkla işliyor. Beyin sigaradan aldığı o kısa süreli keyfe alışmış durumda. Ama bu keyfi 1 hafta boyunca tamamen kesersen, beynin bu alışkanlık döngüsünü kırmaya başlar ve sigara isteği ortadan kalkar. Bağımlılıkları kırmak için 1 hafta yeter. 1 hafta dirayetli olmak yeterlidir.

Valla ben bıraktım hatta nikotinsiz vape içerek bıraktım, üstüne onu da bıraktım aylar önce. Tamamen gitti bitti.

@Şişman Adam,
Şu 5-10 günlük süreciniz nasıl geçti? Mesela el titremesi, baş ağrısı, sinir gibi şeyler çok oldu mu?
İlk 1 hafta oldukça zordu ama bende el titremesi ve baş ağrısı gibi durumlar olmadı. Biraz sinirlilik olmadı değil, evet. Yine de sosyal ortamımda birilerinin canını sıkacak ve kalbini kıracak türden bir sinir hali değildi. Kontrol edebiliyordum yani.

Düzenli spor ve diyet yapan bir insanım ama maalesef sigara bıraktığım ilk hafta oldukça çok bir şeyler yedim. Canım sıkıldığı her an, yani "Bir sigara yakayım." dediğim her an sık sık bir şeyler atıştırdım. Çünkü psikolojik olarak ağzımın sürekli oyalanması gerektiğini hissediyorsun. Bunun önüne geçmek adına sakız da kullandım.

Bir de düşüncelerim ve konuşmalarım biraz hızlı olmaya başlamıştı. Eskiye göre daha hızlı konuşuyor, konuşurken cümleleri bir anda bitirebiliyordum. Muhtemelen yine ağız oyalama psikolojisi olabilir, sık sık konuşma ve hatta hızlı konuşma ihtiyacı hissettim.

İkinci haftadan itibaren bunlar azalmaya başladı. Yerli yersiz bir şeyler yeme ihtiyacı giderek azaldı, yeniden eski düzenime girdim. Artık eskisi gibi konuşuyorum ve ilk haftadaki gibi sinirlilik de yok.

Şu an her şey güzel gidiyor. Elbette yine bazı anlarda sigara içme isteği geliyor ama artık sürecin ilk zamanlarına göre daha kolay bastırabiliyorum.