Yakuza 27

Deneyimli
@Ayhan Dönmez @X99

RTX 5000 serisi ekran kartlarına undervolt basılması zorunluymuş diye forumlarda dolanan üfürükçü arkadaşlar var diye bahsediliyordu bizden.

Evet kardeşim basılması zorunlu çünkü basınca adam olmasının nedeni o Hotspot'un gizlenip ekran kartını Throttling'e sokturması.
Artık ak koyun kara koyun meydana çıktı, program güncelleme yedi artık gösteriyor, her şey kabak gibi ortada.

Program:

1784311433438.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu konularda biraz cahilim de kusura kalmayın, olayın özeti sıcaklık değerleri gerçeği yansıtmıyor diye anladım doğru mudur?

Bu konularda biraz cahilim de kusura kalmayın, olayın özeti sıcaklık değerleri gerçeği yansıtmıyor diye anladım doğru mudur?
GPU Temperature ve GPU Hotspot farklı. Hotspot, çipteki en sıcak nokta. Eğer Hotspot çok ısınırsa GPU Temperature isterse 65 derece olsun yine Throttle'a sokar. Öte yandan Hotspot'u güzel dizginleyen modeller 75 derece bile olsa Hotspot makası çok açılmaz ve Throttle'a sokmaz.

@Yakuza Macun sorunlu. Gigabyte, Windforce, Shadow, Ventus, Slim serisi Python ve İnfinity, iki fanlı Palit ve Gaineard'lar:

1784535360092.webp

GPU temp ve hotspot farkli. Hotspot chipteki en sıcak nokta. Eğer hotspot çok ısınırsa GPU temp isterse 65 derece olsun yine Throttle'a sokar. Öte yandan Hotspot'u güzel zapt eden modeller 75 derece bile olsa hotspot makası çok açılmaz ve Throttle'a sokmaz.

@Yakuza Macun sorunlu Gigabyte ve Windforce, Shadow, Ventus, Slim serisi Python ve Infinity, iki fanlı Palit ve Gaineard'lar;
Eki Görüntüle 267158

@Ayhan Dönmez @X99

Ucuz kartların çoğunda hotspot problemi var zaten FurMark açınca frekansın High 2600-Low 2700'lerde tıkandığını görüyorsunuz üstüne yüksek sıcaklıklarda seyrediyor.

Hotspot Deltası yani normal gösterilen sıcaklıkla hotspot arasındaki fark üreticiden üreticiye göre değişiyor, 15 dereceye kadar normal farz ediyorlar.

İş gene şuraya dönüyor, ucuz kartlarda uzun süreli yüksek yüklerde throttling yememek için UV şart.

Hotspot 85 üstüne çıktı mı tık gaz kesiyor kart, denedim gördüm. 370 FPS veriyorken tık bir anda 351'e düştü 350-355 arasında gidip geldi.

Isı+voltaj kartı aşındırıyor, uzun ömür için az voltaj+az ısı+koparabildiğin kadar Mhz.

Bak mesela furmark'a sokunca hotspot 78-80 arası geziniyor ama hangi profilde ?

2790Mhz @885mv profilde bir de, yaz ayı kasa içi 45-48 derece ortam sıcaklığı yüksek işte 885mv anca kaldırıyor uzun süreli yükü.

En yüksek UV profili ile en düşük arasında 6 FPS oynuyor furmarkta, 70 FPS altığın oyundan 75 alıyorsun fark %7-8. Kışın ev buz gibiyken zorlayın, yazın işte düşük profilde takılın gitsin. En düşük profil bile stok Founders Edition'dan daha yüksek hızda çalışıyor.

Fanlara bak at gibi dörtnala. Ben ayarladım, ayarlamasam low profil vs gene throttling yiyecek. Allahtan kasanın ses yalıtımı iyi kartın bağırma sesi gelmiyor.

1784560200432.webp

Son düzenleme:
Hwinfo64 için yok mu? Birden fazla uygulama kullanmayayım demiştim.

Burada hwinfo'dakinin daha az çıktığı yazmış.

Ben asıl programdakinin tam ölçtüğünü gördüm frekans throttling yemeden evvel 85derece sonra hemen 88'e fırladı, Furmarkta FPS bir anda 370'ten 351'e düştü, ardından 351-355 arasında gitti geldi ve hep throttling sınırındaydı.

HWinfodaki dedikleri gibi daha az gösteriyorsa ona inanma. Bu kartların Core TJMax 88c idi ki doğruymuş.