Eko14

Üyecik
Arkadaşlar merhaba, öncelikle herkese iyi günler. nvlddmkm.sys gecikme sorunu yaşıyorum ve sorunu bir türlü düzeltemedim. Genellikle neredeyse tüm oyunlarda takılmalar yaşıyorum. Bu sorunun neden kaynaklandığını bir türlü çözemedim. Sorun yazılımsal bir sorun mu yoksa donanım olarak parçalarda sorun mu var, bilmiyorum. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.

Sistemim
İşlemci:
AMD Ryzen 5 7600 Tray 5.1 GHz 6 Çekirdek 32 MB Önbellek Soket AM5 İşlemci
Anakart:
ASUS Prime A620M-K 6400 MHz (OC) DDR5 Soket AM5 M.2 HDMI VGA mATX Anakart
Ekran kartı:
Galax GeForce RTX 4070 Ti Super EX Gamer 1-Click OC V2 16 GB GDDR6X 256 bit DLSS 3 ekran kartı
RAM: G.Skill Trident Z5 2x16 6000 MHz CL36

Güç kaynağı:
Corsair CX750 750W 80+ Plus

Denediğim çözümler:
  • DDU ile ekran kartı sürücüsünü güvenli modda kaldırıp yeniden temiz kurulum yaptım.
  • Birden fazla ekran kartı sürümünü denedim.
  • Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemlerinde ayrı ayrı denedim.
  • C-states açık ve kapalı olarak denedim.
  • RAM'leri EXPO açık ve kapalı olarak denedim.
  • BIOS'ta PCI-e gen 3'te denedim.
  • Güç modlarını yükselttim.
  • MSI Utility V3 denedim.
  • Powersettingsexplorer denedim.
  • Parkcontrol denedim (biraz takılmalarımı kesti).

Daha birçok şey denedim, aklımda olmayan ama sorun bir türlü tamamen çözülmedi. Bu sorun donanımsal kaynaklı olabilir mi?

Dosya Ekleri

• Gecikme sorunu.2.webp
    Gecikme sorunu.2.webp
    47,4 KB · Görüntüleme: 16
  • Gecikme.3.webp
    Gecikme.3.webp
    62 KB · Görüntüleme: 14
Arkadaşlar merhaba, öncelikle herkese iyi günler. nvlddmkm.sys gecikme sorunu yaşıyorum ve sorunu bir türlü düzeltemedim. Genellikle neredeyse tüm oyunlarda takılmalar yaşıyorum. Bu sorunun neden kaynaklandığını bir türlü çözemedim. Sorun yazılımsal bir sorun mu yoksa donanım olarak parçalarda sorun mu var, bilmiyorum. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.

Sistemim
İşlemci:
AMD Ryzen 5 7600 Tray 5.1 GHz 6 Çekirdek 32 MB Önbellek Soket AM5 İşlemci
Anakart:
ASUS Prime A620M-K 6400 MHz (OC) DDR5 Soket AM5 M.2 HDMI VGA mATX Anakart
Ekran kartı:
Galax GeForce RTX 4070 Ti Super EX Gamer 1-Click OC V2 16 GB GDDR6X 256 bit DLSS 3 ekran kartı
RAM: G.Skill Trident Z5 2x16 6000 MHz CL36

Güç kaynağı:
Corsair CX750 750W 80+ Plus

Denediğim çözümler:
  • DDU ile ekran kartı sürücüsünü güvenli modda kaldırıp yeniden temiz kurulum yaptım.
  • Birden fazla ekran kartı sürümünü denedim.
  • Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemlerinde ayrı ayrı denedim.
  • C-states açık ve kapalı olarak denedim.
  • RAM'leri EXPO açık ve kapalı olarak denedim.
  • BIOS'ta PCI-e gen 3'te denedim.
  • Güç modlarını yükselttim.
  • MSI Utility V3 denedim.
  • Powersettingsexplorer denedim.
  • Parkcontrol denedim (biraz takılmalarımı kesti).

Daha birçok şey denedim, aklımda olmayan ama sorun bir türlü tamamen çözülmedi. Bu sorun donanımsal kaynaklı olabilir mi?

Yani hocam denemediklerinizden şunu söleyebilirim. BIOS'tan IGPU'yu kapatmanız. Bir de o PSU'da 12VHPWR kablosu yok. Belki güç kararsızlığından voltaj sorunundan da oluyor olabilir. Ya da bu sistem için A620M-K zorlanıyor olabilir.

Yani hocam denemediklerinizden şunu söleyebilirim. BIOS'tan IGPU'yu kapatmanız. Bir de o PSU'da 12VHPWR kablosu yok. Belki güç kararsızlığından voltaj sorunundan da oluyor olabilir. Ya da bu sistem için A620M-K zorlanıyor olabilir.

iGPU'yu kapattım, fark olmadı maalesef. En kötü garantiye vereceğim. OCCT power bölümünden de test yaptım, güçle ilgili bir hata vermedi.

Bu işaretlediğim yerler normal değil, yani şu anlamda değil. Windows Timer Resulotion ile uğraşılmış gibi. bcdedit ayarları yapılmış olabilir CMD üzerinden, yada kendin dediğin gibi "MSI Utility V3 denedim" Lakin bu çok düşük bir Windows zamanlayıcısı demektir, ve Windows 11 özellikle standart değer 1000 olur. Çok nadir ama çok nadir 500 iner, hele ki oyun açıksa 1000 olarak devam eder. Yani söylediğim iki şeyden birisi en azından yapılmış, custom ISO kullanıyorsundur belki bilemem, ya da kendin yaptın bcdedit komutları fln fln. O yüzden bu görüntü üzerinden kimse sana bir şey diyemez. Çünkü bir problem olsa Windows Timer Resulotion 100 gibi değerlere inmez, aksine son 1000 üzeri çok fazla şekilde çıkardı. Çıkma olasıkları olabilir normaldir ama max değer 1.500 gibi olur. Gecikme yok, aksine düşük gecikme var, yani droplarım var demişsin bundan kaynaklı. 100 olmasından kaynaklı, düşük gecikme olması için bir şeyleri karıştırmış gibisin geldi bana.

Ekran görüntüsü 2026-09-27 213207.webp

Örnek ben de USB portlara ait gecikme düşürmek için gidip bir takım uygulama ile USB 2.0 ve USB diğer aygıtların hepsini işlemcinin tek çekirdeğine atıyorum diyelim, bu gecikmeyi düşürmek değil, kesintileri daha az yaptırmak demektir, dolasıyla gecikme kağıt üzerinde LatencyMon üzerinde olmadığını görürsün bu sefer, ama USB üzerine taktığın cihazlar oyunlarda takılma yapar, ayrıca yavaş tepkide verir.

Son düzenleme:
Windows 10 mu 11 mi kullanıyorsun?

Bu işaretlediğim yerler normal değil, yani şu anlamda değil. Windows timer resulotion ile uğraşılmış gibi. BCDEdit ayarları yapılmış olabilir CMD üzerinden, ya da kendin dediğin gibi "MSI Utility V3 denedim" lakin bu çok düşük bir Windows zamanlayıcısı demektir, ve Windows 11 özellikle standart değer 1000 olur. Çok nadir ama çok nadir 500 iner, hele ki oyun açıksa 1000 olarak devam eder. Yani söylediğim iki şeyden birisi en azından yapılmış, Custom ISO kullanıyorsundur belki bilemem, ya da kendin yaptın BCDEdit komutları falan falan. O yüzden bu görüntü üzerinden kimse sana bir şey diyemez. Çünkü bir problem olsa Windows timer resulotion 100 gibi değerlere inmez, aksine son 1000 üzeri çok fazla şekilde çıkardı. Çıkma olasıkları olabilir normaldir ama Max değer 1.500 gibi olur. Gecikme yok, aksine düşük gecikme var, yani droplarım var demişsin bundan kaynaklı. 100 olmasından kaynaklı, düşük gecikme olması için bir şeyleri karıştırmış gibisin geldi bana.

Eki Görüntüle 282357

Örnek ben de USB portlara ait gecikme düşürmek için gidip bir takım uygulama ile USB 2.0 ve USB diğer aygıtların hepsini işlemcinin tek çekirdeğine atıyorum diyelim, bu gecikmeyi düşürmek değil, kesintileri daha az yaptırmak demektir, dolasıyla gecikme kağıt üzerinde LatencyMon üzerinde olmadığını görürsün bu sefer ama USB üzerine taktığın cihazlar oyunlarda takılma yapar, ayrıca yavaş tepkide verir.

Buradaki olan değerleri bilgisayara format atıp BIOS ayarlarını sıfırladıktan sonra attım ekstra hiçbir şey yapmadım hocam.

Buradaki olan değerleri bilgisayara format atıp BIOS ayarlarını sıfırladıktan sonra attım ekstra hiçbir şey yapmadım hocam.
Genelde DPC sürücü dengesiz yükselmeleri ve buna benzer olayları ses sürücüsü yapar. Gerekirse hızlı sonuca varmak için BIOS üzerinden ses donanımını komple kapatın. İkinci bir deneme yanılma yöntemi olarak anakartınız ASUS olduğu için tam yolunu bilmiyorum ama bakınız. ASPM güç planlarını ilgilendiren yeri bulup PCI veri yol hattını ilgilendiren ayar için "AUTO" durumu değiştirip "Disabled" yapın daha sonra "L1" olarakta deneyin. Sanıyorum ki bunlar bir yol gösterir diye düşünüyorum umarım. Dene bakalım.

1790535116835.webp

Örnek PCH - Express bölümünde ki ASPM Auto kısmını önce Disabled, sonra L1 olarak deneyin. Alt kısım benzeri bir yer ellemeyin, o chipset Gen daha çok. Hatta en üstte görünen Navite ASPM ayarını auto değiştirip Disabled yapabilirsiniz yani direkt BIOS baz alır, auto durumda Windows sistemide baz alabilir, belki bu da olabilir. Ama önce PCH - PCI Express olarak deneyin.

Ve yine de belirteyim. Windows sürücülerinizi eksik bırakmayın. Başta Chipset ve geride kalan tüm donanım sürücülerini indirip kurun, Sata dahil, varsa tabii sürücü anakart sitesinde, Wi-Fi varsa kullanmıyorsanız bile indirip kurun. iCPU sürücüde kurun. Her şeyi kurun kendi sitesinde ne varsa. Daha güncel sürüm aramak için özellikle Ethernet driver Realtek diye Realtek sitesine girip yeni sürümü indirip kurmayın. Bu ben de bile problem yaratıyor. O yüzden anakart kendi sitesinde eski driverı kuruyorum.

Bu arada DPC Latency tool yerine LatencyMon uygulamasını başlatın önce, Drivers kısmında özellikle drop yaşadığınız anlar olduğu zaman içinde hemen durdurun. Ekran görüntüsünü buraya paylaşın. Çünkü LatencyMon daha önemli, DCP Latency tool kronik ve yanlış sonuçlar bırakabiliyor genel olarak. Takılmanızı en azından neyin tediklediğini görebilmek Drivers kısmında olabilir daha çok.

Son düzenleme:
Genelde DPC sürücü dengesiz yükselmeleri ve buna benzer olayları ses sürücüsü yapar. Gerekirse hızlı sonuca varmak için BIOS üzerinden ses donanımını komple kapatın. İkinci bir deneme yanılma yöntemi olarak anakartınız ASUS olduğu için tam yolunu bilmiyorum ama bakınız. Aspm güç planlarını ilgilendiren yeri bulup PCI veri yol hattını ilgilendiren ayar için "Auto" durumu değiştirip "disabled" yapın daha sonra "l1" olarak da deneyin. Sanıyorum ki bunlar bir yol gösterir diye düşünüyorum umarım. Dene bakalım.

Eki Görüntüle 282359

Örnek pch - Express bölümünde ki aspm Auto kısmını önce disabled, sonra L1 olarak deneyin. Alt kısım benzeri bir yer ellemeyin, o chipset gen daha çok. Hatta en üstte görünen navite aspm ayarını Auto değiştirip disabled yapabilirsiniz yani direkt BIOS baz alır, Auto durumda Windows sistemide baz alabilir, belki bu da olabilir. Ama önce pch - PCI Express olarak deneyin.

Ve yine de belirteyim. Windows sürücülerinizi eksik bırakmayın. Başta chipset ve geride kalan tüm donanım sürücülerini indirip kurun, SATA dahil, varsa tabii sürücü anakart sitesinde, Wi-Fi varsa kullanmıyorsanız bile indirip kurun. İcpu sürücüde kurun. Her şeyi kurun kendi sitesinde ne varsa. Daha güncel sürüm aramak için özellikle Ethernet driver Realtek diye Realtek sitesine girip yeni sürümü indirip kurmayın. Bu ben de bile problem yaratıyor. O yüzden anakart kendi sitesinde eski driverı kuruyorum.

Bu arada DPC latency tool yerine LatencyMon uygulamasını başlatın önce, drivers kısmında özellikle drop yaşadığınız anlar olduğu zaman içinde hemen durdurun. Ekran görüntüsünü buraya paylaşın. Çünkü LatencyMon daha önemli, dcp latency tool kronik ve yanlış sonuçlar bırakabiliyor genel olarak. Takılmanızı en azından neyin tediklediğini görebilmek drivers kısmında olabilir daha çok.

Öncelikle teşekkür ederim dediğiniz yönetimi denedim LatencyMon'da sorun olarak nvlddmkm.sys sorununu yaşıyorum ayrıcada şunu fark ettim LatencyMon'da ilk 4 lag yapan şeyler hep ekran kartı ile ilgili kartı garantiye yollayacağım.