Poisontree

Çalışkan
Merhaba, 1-2 hafta önce yeni bir PC topladım ve sorun yaşıyorum.

Son 1 haftada 6-7 kez aynı sorun tekrarlandı. Oyun oynarken veya farklı bir işlem yaparken ekran bir anda siyah oluyor, görüntü gidiyor. Bu sırada bilgisayar çok yüksek ses çıkarmaya başlıyor ancak tamamen kapanmıyor. Görüntü geri gelmiyor, ekran siyah kalıyor ve kasadaki ışıklar açık şekilde sadece fanlar hızla çalışmaya devam ediyor.

Son yaşandığında videosunu çektim (sesi açarak izleyin):

Ekran kartından veya PSU’dan şüphelendim. Ekran kartı kaynaklı olabilir mi diye FurMark testi yaptım. 4-5 kez farklı günlerde test uyguladım, yalnızca bir tanesinde bu sorun yaşandı. Bu yüzden emin olamadım.

Olay günlüğüne baktığımda "Kernel Power 41" hatası gördüm, bu da PSU kaynaklı olabileceğini düşündürdü.
(PSU: NZXT C1000 Gold 2024)

Sizce sorun nedir, ne yapmalıyım? Yardımlarınızı bekliyorum.

Merhaba, 1-2 hafta önce yeni bir PC topladım ve sorun yaşıyorum.

Son 1 haftada 6-7 kez aynı sorun tekrarlandı. Oyun oynarken veya farklı bir işlem yaparken ekran bir anda siyah oluyor, görüntü gidiyor. Bu sırada bilgisayar çok yüksek ses çıkarmaya başlıyor ancak tamamen kapanmıyor. Görüntü geri gelmiyor, ekran siyah kalıyor ve kasadaki ışıklar açık şekilde sadece fanlar hızla çalışmaya devam ediyor.

Son yaşandığında videosunu çektim (sesi açarak izleyin):

Ekran kartından veya PSU'dan şüphelendim. Ekran kartı kaynaklı olabilir mi diye FurMark testi yaptım. 4-5 kez farklı günlerde test uyguladım, yalnızca bir tanesinde bu sorun yaşandı. Bu yüzden emin olamadım.

Olay günlüğüne baktığımda "Kernel Power 41" hatası gördüm, bu da PSU kaynaklı olabileceğini düşündürdü.
(PSU: NZXT C1000 Gold 2024)

Sizce sorun nedir, ne yapmalıyım? Yardımlarınızı bekliyorum.

Konuyu tamamen okuyamadım.

Farklı bir işlem yaparken dediğiniz yük gerektirmeyen işlemlerde mi oluyor? Yoksa sadece ekran kartı yük altındayken mi oluyor?

Konuyu tamamen okuyamadım.

Farklı bir işlem yaparken dediğiniz yük gerektirmeyen işlemlerde mi oluyor? Yoksa sadece ekran kartı yük altındayken mi oluyor?

Hocam oyun oynarkende oluyor boştaykende oluyor, yani iki türlüde yaşıyorum. Sıcaklık değerlerimde iyi.

Olabilir hocam, kapatın öyle deneyin. BIOS'u da güncelleyin. Sorun devam ederse prizden başlayın.

BIOS'um güncel, PBO ve Game Boost ayarını kapatıp deneyeceğim. Priz önceki bilgisayarımda sorun çıkarmıyordu fakat farklı bir priz denerim. Bu sorun yaşanırken PC'de tuhaf birkaç şey daha var. Bilgisayarı kapattığımda kapanıyor ekranında takılı kalıyor ve sadece Valorant oynarken bilgisayar bazen donuyor, gücü kesip tekrar çalıştırmam gerekiyor.

Siz ilk olarak ekran kartına takılı olan güç soketini ve PSU tarafını kontrol edin, soketler tam oturmamış olabilir.

@Poisontree

BIOS ayarlarından "X3D Game Mode"u ve "PBO" ayarını kapattım. "Game Boost"u da aynı şekilde. SFC/Scannow falan yaptım hocam. Dediklerinizi de kontrol edip yine 2-3 gün kullanacağım ona göre bakacağım teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör: