Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

smlckrrr

Çalışkan
Merhaba, 3-4 ay öncesinden beridir oyun oynarken sürekli oyundan atma, oyunun ortasında mavi ekran, dırrr diye bir ses ardından mavi ekran (SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION) hatası ve flmgr.sys yazısı, yine oyunlarda aniden reset atma gibi sorunlar yaşıyorum. OCCT ile test yaptığımda çoğu zaman bu oyunlarda yaşadığım problem gibi görselde olan hatayı verip PC kapanıyor. Sadece Power testinde bu hatayı alıyorum. Diğer testlerde hiçbir sorun yok. Memtest yaptım Pass olarak sonuçlandı. Ekran kartı ve diğer tüm testleri yaptım. Sorunun PSU'dan kaynaklandığını düşünüp PSU bile değiştirdim sorun yine aynı kaldı. Bilgisayarda OC yok sadece XMP açık onu kapatıp denedim yine olmadı. Yardımcı olursanız sevinirim. (Oyunlar; PUBG, CS2, Valorant dahil)

PC Özellikleri:

Ryzen 5 3600X
GTX 1650 4G
Gigabyte B450M S2H
2x8 Corsair 3000 MHz RAM
1 TB SSD
1 TB HDD
600 Watt Thermaltake PSU

WhatsApp Image 2026-01-07 at 23.50.42.webp

Çözüm
minidump

Bir kaç tane minidump var, en eskileri ve güncelleri içinde mevcut. Teşekkür ederim şimdiden.

İşlemciyi komple bilgisayarı daha temizleyeli 1 ay olmamıştır. Termal macun toz temizliği vs her şeyi yaptım.
Minidumpları inceledim. İlk 4 dump dosyasının tek bir ortak özelliği var. Bellek erişim ihlali. (NTSTATUS: 0xC5)

1. dump dosyasında dediğin gibi SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION (0x3B) hatası gelmiş. Sendeki dump dosyasını baz aldığımız zaman tek bir sebep var. BattlEye. BEDaisy Anti-Cheat'i bir kaldıralım. FACE-IT, Vanguard da şüpheli olabilir. Anti-Cheat'ler çakışıyor olabilir. Hepsini bir kaldıralım.

2. dump dosyasında yine 0x3B hatası oluşmuş. Bu sefer de sebebi Windows'un FLTMGR isimli sürücüsü. Türkçe meali Dosya Sistemi Filtre Yöneticisi. Yalnız bu direkt hataya sebep olmamış sadece buzdağının görünen yüzü. Bu sürücüyü başka bir sürücü dürtüklemiş. Muhtemelen yine BattlEye.

3. dump dosyasında yine 0x3B hatası. Bunda pek bir ipucu yok.

4. dump dosyasında 0x7E hatası gelmiş. Hata kodu farklı ama yine de 0xC5 durumu var. MediaTek Wi-Fi sürücüsü sebep olmuş. Kullanmıyorsan kaldır, kullanıyorsan da en güncel sürümünü bulup yükle. Sürücün 2015 tarihli.

5. dump dosyasında 0x192 hatası var. Bunun da Türkçe meali; bir sürücü, çalışmaması gereken yerde çalışmaya çalışmış, Windows'un çalışma kurallarına aykırı davranmış. Dolayısıyla Windows da buna engel olmuş ve mavi ekran vermiş. Bu da yine yukarıdaki gibi Anti-Cheat'lerle bağıntılı bir durum.

Bunların hepsi bir yana, gelelim senin anlattıklarına.

B450 dediğin anakarta 3500X takıp, üstüne bir de OC yaptığını söyledin. Bu durumda anakartın mortingen olma ihtimalini kesinlikle göz ardı etmemeliyiz. Çünkü böyle bir işlemcinin, hele ki OC yapılacaksa B serisi değil X serisi bir anakart ihtiyacı doğar. Çünkü işlemciyi sorunsuz çalıştırıp, elektriksel beslemesini yapabilmeli ki kullanabilesin. Benim anladığım kadarıyla, anlattıklarını da göz önüne alınca, muhtemelen anakartının işlemci beslemelerinde hasar oluşmuş diyorum. Dolayısıyla yeni bir anakartta OC yapmadan, XMP/DOCP açmadan, BIOS default, stock ayarlarda kullanıp tekrar test yaparak, mavi ekran hataları kesilecek mi, OCCT hataları bitecek mi diye kontrol etmemiz gerek.

Anakartın yetersizliği yüzünden işlemci de hasar almış olabilir. Bilemiyoruz.

Minidumpların, gerçekten de anlattığım sebeplerden kaynaklı da olabilir, işlemcinin sapıtıp Windows'un kafasını karıştırıp yanlış yönlendirmesiyle de gerçekleşmiş olabilir.

Özetle, ya anakart, ya işlemci. Önce anakartı dene, duruma göre sonra işlemciyi denersin.
Evet daha önce bayağı uzun süre OC kullandım. BIOS güncel RAM'leri tek tek test ettim XMP açık ve kapalı olarak da test ettim bir sorun almadım.
RAM ve PSU testlerinde sıkıntı çıkarmadıysa, işlemci de problem olabilir. Özellikle ımc tarafı. RAM'leri tek tek test edin derim. İkisi de tek tek hata verirse işlemci patlamış olabilir. BIOS güncel değilse güncelle derim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dikkatlice işlemciyi de bir sök-tak yapabilirsin. Gözle görünür bir şey var mı bakıver.

Ayrıca minidump dosyalarını paylaş da bakalım.

Nokta atışı yapabileceğimiz ipuçları elde edebiliriz belki.

minidump

Birkaç tane minidump var, en eskileri ve güncelleri içinde mevcut. Teşekkür ederim şimdiden.

İşlemciyi komple bilgisayarı daha temizleyeli 1 ay olmamıştır. Termal macun toz temizliği vs her şeyi yaptım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet daha önce bayağı uzun süre OC kullandım. BIOS güncel RAM'leri tek tek test ettim XMP açık ve kapalı olarak da test ettim bir sorun almadım.
İşlemciyi overclock ile kullanırkenki değerlerin ve voltajın ne idi? Fazla voltaj ve/veya amper verdiysen bir süre sonra silikonun içinden geçiyor. Sıcaklıklar ne durumdaydı bu arada?

Merhaba, 3-4 ay öncesinden beridir oyun oynarken sürekli oyundan atma, oyunun ortasında mavi ekran, dırrr diye bir ses ardından mavi ekran (SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION) hatası ve flmgr.sys yazısı, yine oyunlarda aniden reset atma gibi sorunlar yaşıyorum. OCCT ile test yaptığımda çoğu zaman bu oyunlarda yaşadığım problem gibi görselde olan hatayı verip PC kapanıyor. Sadece Power testinde bu hatayı alıyorum. Diğer testlerde hiçbir sorun yok. Memtest yaptım Pass olarak sonuçlandı. Ekran kartı ve diğer tüm testleri yaptım. Sorunun PSU'dan kaynaklandığını düşünüp PSU bile değiştirdim sorun yine aynı kaldı. Bilgisayarda OC yok sadece XMP açık onu kapatıp denedim yine olmadı. Yardımcı olursanız sevinirim. (Oyunlar; PUBG, CS2, Valorant dahil)

PC Özellikleri:

Ryzen 5 3600X
GTX 1650 4G
Gigabyte B450M S2H
2x8 Corsair 3000 MHz RAM
1 TB SSD
1 TB HDD
600 Watt Thermaltake PSU

Eki Görüntüle 216685
Aynı şekilde işlemci hızını -400MHz girip XMP kapalı şekilde deneyebilir misin? Cache/uncore hızını da 400mhz düşür bakalım düzelecek mi. Eğer ki düzelirse aşırı overclock sonucu silikonun yamulmuş, artık stok ayarlarda bile düzgün çalışamıyor demek.