Kontrolü panelin kendisine bırakmak daha sağlıklı. Piksel temizlemeyi gereğinden fazla sık yapmak ciddi bir soruna yol açmaz, ancak hiç sorun yaratmaz demek de zor. Çünkü piksel temizleme dediğimiz işlem arka planda tüm piksellere kalibrasyon yapar ve pikselleri yapay olarak yormaya çalışır.
Şöyle açıklayayım: OLED monitörlerdeki pikseller self-emissive piksellerdir, yani kendi ışıklarını kendileri üretirler, bu daha net, daha sağlıklı bir görüntü kalitesi anlamına gelir. Ancak bunun getirdiği dezavantajlar da vardır, zamanla yaşlanabilir, ışıklarını ve parlaklıklarını kaybedebilirler. OLED'de her piksel bireysel olarak ışık yaydığından bir piksel diğerinden daha fazla yorulmuş olabilir. Bu da uzun vadede ciddi sorunlara yol açabilir, örneğin sağ taraftaki ufak bir kısım çok aydınlıkken (çünkü yorulmayan piksellerden oluşuyorlar) monitörün diğer kısımları çok karanlık görünebilir (çünkü daha yorgun piksellerden oluşuyorlar).
Bunu önlemek için pixel refreshing sırasında "pixel compensation" dediğimiz işlem yapılır, panel hangi pikselin ne kadar kullanıldığını saklar, bazı pikseller diğerlerinden daha fazla kullanıldıysa, o daha az kullanılan pikselleri kontrollü bir şekilde yorar ki onlar da diğerleri kadar yaşlansın, bu sayede eşit bir görünüm ortaya çıksın. İşte bunu yaparken pikselleri bile isteye yaşlandırmayı hedeflediğinden asla sorun teşkil etmez demek ne kadar doğru bilemiyorum. Yine de ben kişisel olarak sorun teşkil edeceğini sanmıyorum.
Öte yandan, günde bir piksel temizleme yapmak hiç sık değil. Benim OLED monitörümde 2 saat, 4 saat ve 8 saat olmak üzere 3 farklı hatırlatıcı var. İstesem 2 saatte bir de yapabilirim yani, ancak ben 4 saatte bir uygulamayı tercih ediyorum. Monitörüm beni 4 saat kullanımdan sonra uyardığında piksel temizleme yapıyorum.