truth

Becerikli
Ben bu işin içinden çıkamadım arkadaşlar.

CS2 hariç en popüler -bilindik- online oyunları oynamışımdır: Valorant, LoL, Mobile Legends, Wild Rift, Rainbow Six: Siege…

Yani anlayamadığım eşleştirme sistemini; gerçekten senin denginde olan oyuncuları oynatmak varken neden sürekli dengesiz takımlar oluyor?

“Önce kendini eleştir” diyen arkadaşlar olacaktır illaki; saygı duyarım.

Fakat konu bireysel performans değil; R6’ta tam Bronz’a yükselecekken takımıma Bakır V veriyor.

Online oyunların çoğunda eşleştirme sizin gördüğünüz rankınızla değil, gizli MMR ile yapılır. MMR oynayışınıza göre hesaplanır ve 2 takımın ortalama MMR'ı her zaman neredeyse aynıdır. Kazandıkça MMR'ın artar ve oyun seni "smurf" olarak belirler. Yani lobideki en yüksek kişiyi sen belirler ve yanına senden daha düşük MMR'a sahip oyuncuları verip taşımanı bekler. Kaybettikçe bunun tam tersi olur. İşte bu looptan seni çıkaracak olan şey ise zaman ve yetenektir. Online oyunlarda yükselmek için çok oynamalısın ve iyi oynamalısın. Zamanında bende bu konuya takılmışken birinin bana söylediği laf şuydu ve doğru olduğunu gördüm. Günde 10 maç atıyorsan 4'ünü takımın sayesinde kazanacaksın, 4'ünü takımın yüzünden kaybedeceksin, kalan 2 maçı senin oynayışın belirleyecek. Kısacası iyi oynadığını düşünüyorsan zamanını vermelisin.

Online oyunların çoğunda eşleştirme sizin gördüğünüz rankınızla değil, gizli MMR ile yapılır. MMR oynayışınıza göre hesaplanır ve 2 takımın ortalama MMR'ı her zaman neredeyse aynıdır. Kazandıkça MMR'ın artar ve oyun seni "smurf" olarak belirler. Yani lobideki en yüksek kişiyi sen belirler ve yanına senden daha düşük MMR'a sahip oyuncuları verip taşımanı bekler. Kaybettikçe bunun tam tersi olur. İşte bu looptan seni çıkaracak olan şey ise zaman ve yetenektir. Online oyunlarda yükselmek için çok oynamalısın ve iyi oynamalısın. Zamanında bende bu konuya takılmışken birinin bana söylediği laf şuydu ve doğru olduğunu gördüm. Günde 10 maç atıyorsan 4'ünü takımın sayesinde kazanacaksın, 4'ünü takımın yüzünden kaybedeceksin, kalan 2 maçı senin oynayışın belirleyecek. Kısacası iyi oynadığını düşünüyorsan zamanını vermelisin.

Meramımı anlayıp konuyu çok iyi açıkladığın için teşekkür ederim öncelikle. Çünkü herkes "gizli MMR'dan dolayıdır" deyip yüzeysel cevap veriyordu genel olarak.
Sondaki dediğini başka bir yerde de gördüm fakat tam anlayamamıştım -orada %40-%40-%20 olarak geçiyordu-.

Mantığı henüz tam oturtamadığım için soruyorum: Diyelim ki şu an istatistiklerime baktım ve son 10 maçımda 3 galibiyet ve 7 mağlubiyet almışım. Bu ne anlama gelir?

Aslında maçları atış zamanınızda önemli. Eğer bu 10 maçı 1 günde attıysanız mantığa göre size bağlı olan maçları kötü oynadığınız anlamına gelir. Örneğin bir teori daha vardır. Eğer üst üste 2 veya 3 maç kaybettiyseniz o gün daha fazla oynamamanız söylenir. Çünkü size bağlı maçlar (eğer liginize uygun bir oyuncuysanız) 1 win 1 lose şeklinde ilerler. Üst üste maçlar kaybetmek sizin "Lose Que"da yani oyun MMR'ınıza bağlı olarak sizi o rütbeye uygun görmüyor ve düşmen için kaybetmeni istiyor gibi düşünebilirsin. Bu aslında bir sınav gibidir. Bu sınavı geçebilirsen "Win Que" denilen galibiyet serisine girersin üst üste 4-5 maç kazanmaya başlarsın. Ama unutmaman gereken şu ki, Lose Que maçlarda takımın asla iyi olmayacak, çünkü bu senin sınavın. Sınavı geçemezsen o takımın sayesinde kazandığın galibiyetlerin yeni aldığın mağlubiyetler ile silinecek ve aynı rütbede kalacaksın. Yani aslında olman gereken uygun rütbede kalacaksın. Oyunların senin yeteneğini yani rütbeni belirleme şekli budur. Buda aslında senin yazdığın “Önce kendini eleştir” cümlesine denk geliyor. İyi oynadığını düşünüyorsan ve ZAMAN ayırıyorsan, ona rağmen hala mevcut rütbenden çıkamıyorsan düşündüğün kadar iyi olmayabilirsin.

Rankının üstünde oynayıp oynayamadığını test ediyor oyun. Rank atlamayı hak ediyorsan atlıyorsun. Mantıklı aslında düşününce. Ama işleyişte bazen sıkıntı oluyor. Çünkü bakıyorum takımdaki oyuncuların Win rate 35'in üstünde olan oyuncu yok. Kd 1 üstünde olan adam yok. Senden takımını taşımanı bekliyor oyun. Rakipte tam tersi oluyor genelde. Böyle zar zor solo immortal gördüm Valorant'ta. Diğer oyunlarda da sistem böyledir diye düşünüyorum.

Aslında maçları atış zamanınızda önemli. Eğer bu 10 maçı 1 günde attıysanız mantığa göre size bağlı olan maçları kötü oynadığınız anlamına gelir. Örneğin bir teori daha vardır. Eğer üst üste 2 veya 3 maç kaybettiyseniz o gün daha fazla oynamamanız söylenir. Çünkü size bağlı maçlar (eğer liginize uygun bir oyuncuysanız) 1 Win 1 lose şeklinde ilerler. Üst üste maçlar kaybetmek sizin "Lose Que"da yani oyun MMR'ınıza bağlı olarak sizi o rütbeye uygun görmüyor ve düşmen için kaybetmeni istiyor gibi düşünebilirsin. Bu aslında bir sınav gibidir. Bu sınavı geçebilirsen "Win Que" denilen galibiyet serisine girersin üst üste 4-5 maç kazanmaya başlarsın. Ama unutmaman gereken şu ki, Lose Que maçlarda takımın asla iyi olmayacak, çünkü bu senin sınavın. Sınavı geçemezsen o takımın sayesinde kazandığın galibiyetlerin yeni aldığın mağlubiyetler ile silinecek ve aynı rütbede kalacaksın. Yani aslında olman gereken uygun rütbede kalacaksın. Oyunların senin yeteneğini yani rütbeni belirleme şekli budur. Bu da aslında senin yazdığın “Önce kendini eleştir” cümlesine denk geliyor. İyi oynadığını düşünüyorsan ve ZAMAN ayırıyorsan, ona rağmen hala mevcut rütbenden çıkamıyorsan düşündüğün kadar iyi olmayabilirsin.

Rankının üstünde oynayıp oynayamadığını test ediyor oyun. Rank atlamayı hak ediyorsan atlıyorsun. Mantıklı aslında düşününce. Ama işleyişte bazen sıkıntı oluyor. Çünkü bakıyorum takımdaki oyuncuların Win rate 35'in üstünde olan oyuncu yok. Kd 1 üstünde olan adam yok. Senden takımını taşımanı bekliyor oyun. Rakipte tam tersi oluyor genelde. Böyle zar zor solo immortal gördüm Valorant'ta. Diğer oyunlarda da sistem böyledir diye düşünüyorum.

Az önce R6 oynarken 0-2 yeniliyorduk ve birden maçı taşımaya başladım. 3-2 oldu. Bir de o ne? Takımdaki 2 kişi oyundan çıktı. Rakipten de 1 kişi oyundan çıktı ve 1 kişi ise trolldü. Trollden kastım da oynamayı bilmiyor gibi bir şeydi. Nereden biliyorsun diye soracak olursan bir önceki maç takımıma gelmişti.

Sonra ne oldu? Tabii ki de kaybettik. Zaten 3V4 atıyorduk. Takımımdaki bir eleman ise sanki yapay zeka kontrol ediyormuş gibi oynuyordu.
Şimdi sorun bende mi?