Koca ülkede bir tek burası var zaten değil mi? Başka okul, şehir yok?
Bu sadece bir örnek. :)

Al bakalım:

Bunu da al:

Bir tane daha al:

Bunu da:

Biraz yazıp sildim, kusuruma bakmayın. Nasıl anlatabilirim diye düşünüp bir grafik oluşturmaya karar verdim. Ekte bulabilirsiniz.

Sonuç olarak Almanya'da yabancılardan eğer 16 eyaletin birinde veya Münih Teknik Üniversitesi'nde okumak istemiyorsanız okuma ücreti alınmamaktadır. Lütfen yanlış olmasa da yanıltıcı bilgiler yaymayın. Büyük çoğunlukta ücretsizdir okumak, her zamanda muaf olma şansınızı deneyebilirsiniz (çok bilgim yok). Ayrıca devlet size yabancı olmanıza rağmen burs ve çalışma imkanı sunar. Avrupa ülkeleri arasında genç nüfusa en aç ülkelerden biri olduğu için böyle bir uygulama olduğu kanısındayım. Eşi, benzeri yok.

Konuya itafen ise bir önceki verdiğim cevabın arkasındayım. Çok güzel okunur, ancak İsviçre'de ve İskandinav ülkelerinde çok daha güzel yaşanır. Geçen YouTube'da İsviçre'deki bir havalimanı görevlisinin sınırdan Almanya'ya geçerek ucuza alışveriş yapıp ülkesine geri dönmesini izledim ki gayet popüler bir şey ve marketlerde buna göre haftasonları hazırlıklı oluyor. Bulgaristan misali yani anlayacağınız.

Bu sadece bir örnek. :)

Al bakalım:

Bunu da al:

Bir tane daha al:

Bunu da:

Siz de bunun üstüne artık bir bardak soğuk su alırsınız, bir güzel içersiniz. Ne diyeyim ki ben.

Dosya Ekleri

• alamanya.webp
    alamanya.webp
    75,3 KB · Görüntüleme: 84
Son düzenleyen: Moderatör:
Ayrıca devlet size yabancı olmanıza rağmen burs ve çalışma imkanı sunar. Avrupa ülkeleri arasında genç nüfusa en aç ülkelerden biri olduğu için böyle bir uygulama olduğu kanısındayım. Eşi, benzeri yok.
Norveç'te de okullar 2022 yılına kadar herkese ücretsizdi ancak dünyanın birçok yerinde çıkan mülteci ve göçmen krizleri nedeniyle ücretliiye çevrildi.

Ancak yoksulsanız, özel durumunuz varsa veya (23 yaş kuralı vatandaşlar için geçerli) 23 yaşın üstündeyseniz size dönem başına 4 bin euro ve aylık 2 bin euro olarak toplam 3 yılda 78 bin euro veriliyor. Danimarka'da da aynı durum mevcut ama daha az miktarda para alıyorsunuz.

Öte yandan, diğer arkadaş Almanya'daki öğrenim ücretleri ile harç durumunu karıştırdı.

Prima! Dann solltest du auch die ganzen Links verstanden haben, welche ich gepostet habe. Ein Studium in Deutschland ist nicht kostenlos. Richtig ist aber, dass man Bafög beantragen kann (ist auch wieder üppiges Geld) oder ein Stipendium bekommen kann. Oder man sucht sich einen Mini-Job und kann sich trotzdem nicht die Miete leisten. Du solltest allerdings auch mitbekommen haben, dass die Studenten regelmäßig gegen die Studiengebühren protestieren. Was auch wieder sagt, dass ein Studium in Deutschland - wie hier behauptet wird - nicht kostenlos ist.

Öte yandan, diğer arkadaş Almanya'daki öğrenim ücretleri ile harç durumunu karıştırdı.

Bana mı yazdın? Konu 'ücretli' ya da 'harçlı' olması değil. Konu 'Almanya'da okumanın bedava olması ya da olmaması dır'

Bana mı yazdın? Konu 'ücretli' ya da 'harçlı' olması değil. Konu 'Almanya'da okumanın bedava olması ya da olmaması dır'
Evet, sana yazdım ve yanıtladığın için teşekkür ederim. Konu o ise; öğrenim harcının herhangi bir şekilde "ücret" olarak kabul edilmediğini bilmekte fayda var. Bu mantıkla, paylaştığınız üzere sadece öğrenim harcı alan Almanya'daki üniversitelerin "ücretsiz" olduğu yönünde kesin bir hükme varabiliriz.

Prima! Dann solltest du auch die ganzen Links verstanden haben, welche ich gepostet habe. Ein Studium in Deutschland ist nicht kostenlos. Richtig ist aber, dass man Bafög beantragen kann (ist auch wieder üppiges Geld) oder ein Stipendium bekommen kann. Oder man sucht sich einen Mini-Job und kann sich trotzdem nicht die Miete leisten. Du solltest allerdings auch mitbekommen haben, dass die Studenten regelmäßig gegen die Studiengebühren protestieren. Was auch wieder sagt, dass ein Studium in Deutschland - wie hier behauptet wird - nicht kostenlos ist.

Ahraza anlatır gibi anlattığım tablodan da anlaşılacağı üzere Almanya'da okumak 15 eyalette, Münih Teknik Üniversitesi dışında ücretsizdir. Yaşama ücretini ve okul harcını ücret sayacaksanız zaten bu kafadan da beklenileceği üzere bir yere donunuzu direğe geçirip dikebilir, orada kendi ülkenizi ilan edip okumayı her nasılsa daha da ücretsiz hâle getirebilirsiniz.

Okumak ücretsizdir dendiğinde aklınıza okulun ek bir ücret talep etmemesi değil de, kira masrafının gelmesi de bu dediklerimi kanıtlar nitelikte.